Raamattu ei ole kirja sinusta – ja se on hyvä uutinen

Me kristityt rakastamme kauniisti kehystettyjä raamatunlauseita, lyhyitä lupauksia voimaksi päivän matkalle. Aamu alkaa mukavasti, kun ­luemme jakeen, jossa muistutetaan meidän arvostamme ja Jumalan rakkaudesta meitä kohtaan. Tämä kaikki on hyvää, varsinkin jos perusta on kunnossa. Perustaa ei kuitenkaan rakenneta yksittäisten Raamatun jakeiden äärellä. Vahva, kestävä uskon perusta vaatii pitkäjänteisempää Raamatun lukemista tai raamatunopetuksen kuuntelemista. Raamattu…

Me kristityt rakastamme kauniisti kehystettyjä raamatunlauseita, lyhyitä lupauksia voimaksi päivän matkalle. Aamu alkaa mukavasti, kun ­luemme jakeen, jossa muistutetaan meidän arvostamme ja Jumalan rakkaudesta meitä kohtaan.

Tämä kaikki on hyvää, varsinkin jos perusta on kunnossa. Perustaa ei kuitenkaan rakenneta yksittäisten Raamatun jakeiden äärellä. Vahva, kestävä uskon perusta vaatii pitkäjänteisempää Raamatun lukemista tai raamatunopetuksen kuuntelemista. Raamattu ei ole vain kauniita mietelauseita, vaan kirjakokoelma, joka sisältää monenlaista kirjallisuutta. Se muodostaa kokonaisuuden, suuren kertomuksen luomisesta lunastukseen ja uuteen luomakuntaan.

Yksittäisiä raamatunjakeita ei tule repiä irti asiayhteydestään. Jotta jakeen merkitys voi avautua, täytyy tuntea se Raamatun luku tai kertomus, jossa se esiintyy. Muuten tulkitsemme jakeita vain oman mielemme mukaan. Annamme niille toisenlaisen merkityksen, minkä Jumala on tarkoittanut.

Meillä on myös kiusaus lukea Raamattua ikään kuin se koko ajan keskittyisi meihin itseemme. Etsimme yksittäisistä jakeista vastauksia omiin ongelmiimme. Haluaisimme löytää Raamatusta vastauksen siihen, mitä työpaikkaa hakisimme tai mitä toinen henkilö meistä ajattelee. Haluaisimme sysätä painavan päätöksenteon vastuun Jumalalle.

Jos etsimme ­Raamatun sivuilta koko ajan itseäm­me, petymme pian. Kyllästymme siihen, että monet kysymyksemme eivät saakaan vastauksia.

Jos etsimme Raamatun sivuilta koko ajan itseämme, petymme pian. Kyllästymme siihen, että monet kysymyksemme eivät saakaan vastauksia. Raamattu tuntuu puhuvan aivan muista asioista kuin minusta.

Kuvatessaan ihmisten ja kansojen kohtaloita, Kirjoitusten kiintopiste on koko ajan siinä, miten Jumala toimii tai puhuu. Lukiessamme Raamattua sen omilla ehdoilla kysymme, millainen on se Jumala, josta se puhuu.

Se kuva voi yllättää. Kohtaamme Jumalan, jonka suuruus ja viisaus ylittävät inhimillisen käsityskyvyn (Jobin kirja). Jumalan, joka on paljon armollisempi kuin ihminen haluaisi (Joonan kirja). Kohtaamme Jumalan, joka tuli ihmiseksi, kuoli ja ylösnousi (Evankeliumit). Jumalan, joka uskoi suurimman tehtävän vajavaisille ihmisille (Apostolien teot) ja jonka hallinnassa koko maailma on pahuuden voimienkin jyllätessä (Ilmestyskirja).

Raamattu ei ole kirja sinusta, vaan Jumalasta. Ja tämän totuuden tajuaminen muuttaa sinun elämäsi. Alat ymmärtää, että sinä et ole maailman keskipiste. Et enää ajattele, että Jumalan tehtävänä on vastata jokaiseen tarpeeseesi. Elämäsi huolet asettuvat oikeisiin mittasuhteisiin. Sellaisena, rikkinäisenä ja vääriä valintojakin tekevänä, saat elää suuren Jumalan kämmenellä.

Raamattu ei ole kirja sinusta, mutta se on kirja sinulle. Sen kuvaama Jumala ei ole kaukana, omissa oloissaan ja välinpitämätön ihmisen hädästä. Tämä Jumala rakastaa sinua ja on valmis uhraamaan oman Poikansa sinun takiasi. Hän teki sen, jotta sinulla olisi yhteys Jumalaan ja saisit osaksesi ikuisen elämän vailla kärsimystä, tuskaa ja pahuutta. Evankeliumi on Jumalan ihmeellinen pelastussuunnitelma, jollaista me ihmiset emme olisi osanneet kuvitella ja keksiä.