”Pysykää lujina uskossanne”

Egyotiläinen Nancy Anis teki elämänsä tärkeimmän päätöksen 10-vuotiaana, kun Libanonilainen evankelista vieraili hänen perheensä kotiseurakunnassa. – Annoin elämäni Jeesukselle ja päätin seurata häntä, hän kertoo. Menetyksiä ja syrjintää Sen jälkeen eivät alkaneet onnelliset ajat, vaan Anis joutui raskaiden haasteiden eteen. Niihin lukeutui kahden läheisen poismenon kohtaaminen lyhyellä aikavälillä. – Menetin äitini 14-vuotiaana ja kuuden kuukauden...

nancy-ok

Egyotiläinen Nancy Anis teki elämänsä tärkeimmän päätöksen 10-vuotiaana, kun Libanonilainen evankelista vieraili hänen perheensä kotiseurakunnassa.

– Annoin elämäni Jeesukselle ja päätin seurata häntä, hän kertoo.

Menetyksiä ja syrjintää

Sen jälkeen eivät alkaneet onnelliset ajat, vaan Anis joutui raskaiden haasteiden eteen. Niihin lukeutui kahden läheisen poismenon kohtaaminen lyhyellä aikavälillä.

– Menetin äitini 14-vuotiaana ja kuuden kuukauden kuluttua siitä sisareni. Mutta tunsin, että Jeesus itse piti minua sylissään ja lohdutti, hän avautuu.

Elämä uskossa ei myöskään ollut kultakaduilla kävelemistä. Anis muistelee jo pyhäkoulussa oppineensa, ettei Jeesukseen uskominen tarkoittanut pelkkiä siunauksia.

– Egyptissä kristityillä on aina haastavaa. On tietynalaista syrjintää. En sanoisi, että vainoa, mutta syrjintää. Seurakuntahan on rakennettu marttyyrien veren päälle. Tämän me opimme hyvin nuorina, hän toteaa.

Anisin mukaan erityisesti kristityt naiset ja tytöt ovat kohdanneet vaikeuksia Egyptissä vuoden 2011 vallankumouksen jälkeen.

– Esimerkiksi kadulla käveleminen on ollut vaarallista. Mutta tilanne paranee koko ajan. Hallitus on innokas suojelemaan naisia ja antaa heille kunnioitusta ja asemaa. Presidentti Abdel Fattah al-Sisi on sanonut, että Egyptiä ei voida koskaan rakentaa ilman naisia ja että he ovat suuri voimavara yhteisölle, hän selittää.

Älkää mukautuko vaan muuttukaa

Nancy Anis työskentelee ahkerasti piispamiehensä Mouneer Anisin rinnalla. Myös heidän kaksi poikaansa, jotka ovat jo aikuisia ja kristittyjä, ovat hengellisessä työssä.

– Asumme mieheni kanssa Kairossa ja matkustamme paljon ympäri Egyptiä, koko Afrikassa sekä Lähi-idässä. Hiippakunta on todella laaja, hän kertoo.

Nancy pitää itse varsinkin rukouskokousten järjestämisestä. Hän on myös opiskellut teologiaa anglikaanikirkon koulussa, josta hän valmistui viime vuonna. Opiskelujen ohella piispatar tutustui syvemmin muihinkin uskontoihin kuin kristinuskoon.

– Se johtui omasta kiinnostuksestani. Päädyin siihen, että Jeesus on tie, totuus ja elämä. Ei ole muuta tietä pelastua. Muut uskonnot ovat uskontoja ja niissä on hyvää moraalia. Mutta tarvitsemme enemmän kuin hyvää moraalia, Anis opettaa.

Hän toivoo, että suomalaiset pysyisivät lujina uskossaan, olisivat valona ja suolana tässä yhteiskunnassa.

– Älkää antako yhteiskunnan muokata teitä. Älkää mukautuko maailmaan vaan muuttukaa.

Nancy Anis kehottaa myös välttämään Raamatun kevyesti ottamista ja kannustaa iloitsemaan Sanan lukemisesta.

Lue lisää lähetystyöntekijöiden haastatteluja joka viikko Uusi Tie -lehdestä. Tilaa lehti tästä.