Pommikoneen puikoista lähetyslentotyöhön

Mikä sai hävittäjälentäjän ideoimaan lentokoneista lähetystyön palvelijoita? Maailmanlähetyksen uranuurtajiin kuuluvat lähetyslentojärjestö MAF:n perustajat. Yksi heistä, Murray Kendon, kuoli 27. toukokuuta. Hän oli syntynyt Uudessa Seelannissa vuonna 1917. Kendon tuli 16-vuotiaana uskoon ja innostui kertomaan muillekin elämästä Kristuksessa. Hän puhui usein ja vakuuttavasti myös kirkossa. Toisen maailmansodan kynnyksellä nuori Kendon kutsuttiin lentäjäkoulutukseen, ensin kotimaassaan, sitten Kanadassa…

maf1

Mikä sai hävittäjälentäjän ideoimaan lentokoneista lähetystyön palvelijoita?

Maailmanlähetyksen uranuurtajiin kuuluvat lähetyslentojärjestö MAF:n perustajat. Yksi heistä, Murray Kendon, kuoli 27. toukokuuta. Hän oli syntynyt Uudessa Seelannissa vuonna 1917.

Kendon tuli 16-vuotiaana uskoon ja innostui kertomaan muillekin elämästä Kristuksessa. Hän puhui usein ja vakuuttavasti myös kirkossa.

Toisen maailmansodan kynnyksellä nuori Kendon kutsuttiin lentäjäkoulutukseen, ensin kotimaassaan, sitten Kanadassa ja lopuksi Isossa-Britanniassa. Koulutuksen ohessa hän jatkoi viikonloppuisin ja vapaa-aikoina saarnapalvelua seurakunnissa. Eräässä kokouksessa hän tapasi tulevan vaimonsa Minnien, jolla halusi perehtyä Raamattuun.

Sodan aikana Murray Kendon toimi Wellington-hävittäjäkoneen perämiehenä Britannian ilmavoimien 179. lentolaivueessa. Koneen kuuden hengen miehistön tehtävänsä oli etsiä ja tuhota Atlantilta akselivaltojen sukellusveneitä, jotka upottivat liittoutuneiden laivoja.

Kuolemaa vai elämää?

Eräänä yönä Kendon lensi yksin Biskajanlahdella. Hän katseli ilmatorjuntatulitusta Ranskasta, jonne tuhat brittihävittäjää kylvi pommilastejaan, ja se kosketti hänen sydäntään. ”Voi, kun tuhansilla lentokoneilla tapetaan ja tuhotaan mutta vain kourallisella levitetään sanomaa Jumalan mahtavaa sanomaa vapaasta anteeksiannosta ja iankaikkisesta elämästä”, hän mietti.

Vuosia aiemmin Murray Kendon oli kuullut lähetystyöntekijöistä, jotka olivat lähteneet syvälle viidakkoon etsimään erästä heimoa. Monen viikon päästä he palasivat. Ruoka oli heiltä aivan loppu, he olivat hankaluuksien tähden uuvuksissa ja hädin tuskin selvinneet hengissä rajusta tulvasta, joka oli särkenyt heidän kanoottinsa. Kendon oli varma, että pieni lentokone olisi voinut auttaa heidät perille vain parissa päivässä tarjoamalla kuljetusta, tarvikkeita ja opastusta oikeaan suuntaan.

Tämä alkoi vaivata Murray Kendonin mieltä. Hän uskoi vahvasti, että lentokoneet tehostaisivat ratkaisevasti lähetystyötä vaikeakulkuisilla alueilla.

Kumppaneita ympäri maailmaa

Murray Kendon meni tapaamaan iäkästä lähetyslääkäri Thomas Cochranea, joka oli Mildmay- maailmanlähetysliikkeen perustaja ja johtaja Lontoossa. Kendon selitti tälle unelmansa lentokoneista lähetystyön apuna. Cochrane vastasi suoraa päätä: ”Jumala on laskenut tämän sydämellesi, Murray. Ehkä hän tahtoo, että sinä itse ryhdyt toimeen sen hyväksi. Rukoile sen puolesta. Kirjoita siitä lehtiartikkeli, niin minä julkaisen sen.”

Murray Kendon innostui tästä rohkaisusta. Hän rukoili vastavihityn vaimonsa kanssa. He olivat aikoneet muuttaa sodan päättyessä Uuteen Seelantiin seurakuntatyöhön, mutta jäivätkin nyt Englantiin käynnistämään lähetyslentonäyn toteutusta. Kendonin artikkeli julkaistiin 5. heinäkuuta 1945 brittiläisessä A Christian Weekly -lehdessä. Artikkeli motivoi lukuisia kristittyjä sotilaslentäjiä eri maista käyttämään ilmailutaitojaan Jumalan valtakunnan työhön.

Englantilaiset ja amerikkalaiset lentäjät perustivat jo sodan lopulla vuonna 1945 tahoillaan lähetyslentojärjestöt, keräsivät varoja ja hankkivat ensimmäiset lentokoneensa, aluksi toisistaan tietämättä. Australialaiset ja myöhemmin monet muut seurasivat perässä.