Piispat lähtivät mukaan ajojahtiin

Onkohan yksikään suomalainen piispa viime aikoina julkisesti nuhdellut yksittäistä seurakuntalaista kovasydämisyydestä ja väärässä olemisesta? No, nyt on.

Onkohan yksikään suomalainen piispa viime aikoina julkisesti nuhdellut yksittäistä seurakuntalaista kovasydämisyydestä ja väärässä olemisesta? No, nyt on. Helsingin piispa Teemu Laajasalo twiittasi 6.3.: ”Päivi hyvä, mielestäni olet homopuheissasi väärässä ja kovasydäminen. Sorrettuja kristityn pitää nostaa, ei nitistää, vapahtaa, ei häpäistä. Sananvapauttasi puolustan täysin ja pidän rikosprosesseja huolestuttavina. Kunnioittakaamme kilvan toisiamme, Room 12:10.”

LAAJASALON MIELESTÄ siis apostoli Paavali, jota Räsänen lainaa, ja kaikki muut samalla tavalla opettavat Raamatun kohdat edustavat väärää ja kovasydämistä puhetta. Lisäksi koko kirkon perinteinen kristillinen seksuaalietiikka ja miljoonat muut kristityt maailmalla, jotka jakavat Räsäsen vakaumuksen, ovat tietysti väärässä ja kovasydämisiä. Tällaisesta syyttäminen on aika erikoinen tapa ”kunnioittaa kilvan toista”, mitä asennetta piispa itse peräänkuuluttaa. Jos uskoo, että Roomalaiskirje kokonaisuudessaan, niin kuin koko Raamattu, on Jumalan sanaa, on helpompi uskoa, että piispa on väärässä ja apostoli Paavali oikeassa. Toisten sydämen arviointi olisi parasta jättää Jumalalle.

MYÖS ARKKIPIISPA Tapio Luoma on ottanut kantaa Päivi Räsäsen näkemyksiä koskevaan keskusteluun. Arkkipiispan mielestä ei ole kyse uskonnonvapauden rajoittamisesta, kun Raamatun opetusten toistamisesta joutuu yhä uudestaan poliisikuulusteluun. Räsänenhän on jo ollut poliisiasemalla kuulusteltavana kaksi kertaa ja lisää on tulossa. Tällaiset jatkuvat kuulustelut ovat jo itsessään selvästi yritystä rajoittaa sananvapautta.

Arkkipiispa mukaan: ”Se, että yksittäinen ihminen, tai jokin ihmisryhmä leimataan ja nimitetään syntiseksi, ei tuo ketään lähemmäksi kristinuskoa.” Tämä on hyvin erikoinen näkemys. Miksi luterilaisissa jumalanpalveluksissa, kaikkialla maailmassa, joka sunnuntai, kristittyjä kehotetaan tunnustamaan syntinsä? Kristinuskon aivan keskeinen opetus on se, että me kaikki olemme syntisiä. Nimenomaan itsestämme alkaen. Raamatussa kutsutaan lukemattomia konkreettisia ihmisryhmiä ja yksilöitä syntisiksi ja heitä kehotetaan kääntymään. Raamattu summaa yksiselitteisesti: ”kaikki ovat syntiä tehneet” (Room. 3) Meitä kehotetaan tunnustamaan syntimme ja uskomaan ne Jeesuksen ristintyön tähden anteeksi annetuiksi.

TÄMÄ ON NIMENOMAAN SE ainoa oikea tapa, jolla syntinen ihminen tuodaan lähelle pyhää Jumalaa. Tätä keskeistä sanomaa Päivi Räsänen on väsymättömästi korostanut kaikissa esiintymisissään ja kirjoituksissaan. Hän on myös lähes joka kerta muistuttanut siitä, että hän itse on vähintään yhtä syntinen kuin kaikki muut. On tietysti tosiasia, että Raamattu puhuu satoja kertoja enemmän heterojen kuin homojen synneistä. Nyt on kuitenkin kysymys siitä, onko meillä vapaus sanoa Raamatun konkreettisten opetusten mukaisesti synti synniksi ja julistaa itsestämme alkaen kaikille syntisille ilosanomaa syntien anteeksiantamuksesta.

KRISTITTYINÄ OLEMME kokeneet tällaisen syntiemme tunnustamisen ja anteeksi uskomisen suurena, jopa elämää mullistavana vapautuksena. Arkkipiispa ja Helsingin piispa ovat käytännössä sanoutuneet irti Paavalin seksuaalietiikkaa koskevasta syntiopetuksesta. Historiallisesti tässä ei ole mitään uutta. Kansankirkollisuuden edustajat ovat kirkkohistoriassa yhä uudestaan vastustaneet Raamattuun pitäytyviä herätyskristittyjä.  Piispojen pitäisi sen sijaan tukea niitä seurakuntalaisia, homoja, heteroja ja kaikkia muita, jotka vielä haluavat pitäytyä Raamatun opetukseen synnistä ja parannuksen tekemisestä.

Lisäys 12.3. klo 10:28: PS. On ilo todeta, että piispa Seppo Häkkinen on nyt ilmaissut tukensa Päivi Räsäselle. Häkkinen myös muistutti Radio Deissä, että kirkosta puhuttaessa  ”nimenomaan Raamattu on se perusfundamentti, johon koko meidän uskomme, tunnustuskirjamme, oppimme ja kaikki perustuvat.”

Piditkö artikkelista? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja tilaamalla Uuden Tien tästä.
Tutustu myös Uuden Tien näkyyn alla olevasta videosta: