Päivi Räsäsen tapauksen käsittely jatkuu korkeimmassa oikeudessa

Korkein oikeus on myöntänyt valtakunnansyyttäjälle valitusluvan Helsingin hovioikeuden vapauttavasta tuomiosta kansanedustaja Päivi Räsästä ja piispa Juhana Pohjolaa koskevista syytteistä.
Päivi Räsänen seisoo puhujanpöntön takana. Hänen takanaan Niilo Räsänen ottaa kännykällä valokuvaa.

Päivi Räsäsen tapaus etenee korkeimpaan oikeuteen, sillä korkein oikeus antoi valtakunnansyyttäjälle valitusluvan hovioikeuden vapauttavasta tuomiosta. Kuva Päivi Räsäsen pitämästä tiedotustilaisuudesta marraskuussa 2023 hovioikeuden vapauttavan tuomion jälkeen. Hänen takanaan puoliso Niilo Räsänen. KUVA: KAROLIINA RAUHIO-POKKA

Korkein oikeus on myöntänyt valtakunnansyyttäjälle valitusluvan Helsingin hovioikeuden vapauttavasta tuomiosta kansanedustaja Päivi Räsästä koskevista syytteistä viime marraskuussa, Räsänen kertoo tiedotteessaan. Hän oli saanut jo aiemmin Helsingin käräjäoikeudessa vapauttavan päätöksen.

”Kahden oikeusistuimen kuusi tuomaria eivät siis ole löytäneet mitään lainvastaista kirjoituksistani, mutta niiden tutkiminen jatkuu korkeimmassa oikeudessa. Voin ymmärtää tätä vain tapauksen ennakkopäätösluonteen vuoksi”, Räsänen kirjoittaa.

Räsästä syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syytteen kohteena ovat Räsäsen kirjoittama tviitti vuodelta 2019, jossa hän siteerasi Roomalaiskirjeen kohtaa ja kritisoi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon osallistumista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavaan Pride-kulkueeseen, sekä pamfletti Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi vuodelta 2004. Räsäsen lausuntoja Ruben Stillerin radio-ohjelmassa ei puida enää korkeimmassa oikeudessa. Kaikissa kolmessa tapauksissa Räsänen lausunnot ovat koskeneet homoseksuaalisuutta.

Räsänen kertoo olevansa luottavaisella ja rauhallisella mielellä ja olevansa valmis puolustamaan sananvapautta: ”Tässä ei ollut kyse vain minun mielipiteistäni, vaan kenen tahansa sananvapaudesta. Toivon, että korkeimmasta oikeudesta saadaan ratkaisu, joka turvaa, ettei muiden tarvitse käydä läpi samanlaista koettelemusta. Olen pitänyt etuoikeutena ja kunniatehtävänä puolustaa sananvapautta, joka on aivan keskeinen oikeus demokraattisessa valtiossa.”

Räsäsen lisäksi korkeimman oikeuden eteen astelee Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan piispa Juhana Pohjola. Häntä syytetään pamfletin julkaisemisesta ja esillä pitämisestä.

Piditkö jutusta? Saatat pitää myös:

Syyttäjä valittaa hovioikeuden päätöksestä – Päivi Räsänen: ”Olen valmis jatkamaan taistelua uskonnonvapauden puolesta”

Päivi Räsänen helpottuneena hovioikeuden päätöksestä: ”Syyttäjä esitti totuudenvastaisia väitteitä ajattelustani”