Pääsiäistä ei voi peruuttaa

Kerrotaan, että maailmankuululta teologilta Rudolf Bultmannilta kysyttiin, miksi hän ei uskonut Jeesuksen ruumiilliseen ylösnousemukseen. Hänen sanotaan vastanneen: ”En halua, että joku kollega soittaa minulle ja sanoo, että pääsiäinen on peruttu, koske he löysivät ruumiin”.

KERROTAAN, että maailmankuululta teologilta Rudolf Bultmannilta kysyttiin, miksi hän ei uskonut Jeesuksen ruumiilliseen ylösnousemukseen. Hänen sanotaan vastanneen: ”En halua, että joku kollega soittaa minulle ja sanoo, että pääsiäinen on peruttu, koske he löysivät ruumiin”.

Tarina on todennäköisesti urbaani legenda, mutta kristittyinä me otamme tuon ”riskin”. Todisteet ovat riittävät. Jeesus eli maan päällä ja kuoli ristiinnaulittuna. Kolmantena päivänä ristiinnaulitsemisen jälkeen Jeesuksen hauta löydettiin tyhjänä. Muutamat opetuslapset kävivät haudalla totea­massa tilanteen omin silmin. Evankelista Johannes säilytti muistissaan mielenkiintoisen yksityiskohdan siitä, mitä hän näki: Jeesuksen päässä ollut hikiliina oli kokoon käärittynä, erillään muista käärinliinoista. Hänestä todetaan, että hän ”näki ja uskoi”. (Joh. 20:8)

RISTIINNAULITSEMINEN, hautaaminen, tyhjän haudan löytyminen ja yli viidensadan ihmisen todistus siitä, että Jeesus ilmestyi heille elävänä. Nämä tapahtumat synnyttivät pysyvän muutoksen opetuslapsissa. Syntyi kristillinen usko, joka lepää koko painollaan ylösnousemuksen varassa. Jos Jeesus ei ollut Kristus, eli profeettojen ennustama Messias, ja jos hän ei noussut ruumiillisesti kuolleista, kristinusko on uskontona arvoton. Silloin kristityt ovat harhaanjohdettuja ja säälittäviä. Mutta jos Jeesus nousi kuolleista, kaikki on toisin.

Meillä on elävä pelastaja. Meidän toivomme tulevaisuuden suhteen on hyvin konkreettinen. Jeesus lupasi tulla takaisin hakemaan omansa. Mekin tulemme nousemaan kuolleista. Meitä odottaa iankaikkinen elämä.

JUMALA LUO UUDET TAIVAAT ja uuden maan, jossa ei ole enää pahuutta eikä kärsimystä. Jeesuksen konkreettinen ylösnousemus on tae siitä, että tämä kaikki on totta. Pääsiäistä ei voi enää peruuttaa. Vaikka kaikki maailman kirkot menisivät kiinni eikä yksikään ihminen enää uskoisi Jeesukseen, Jeesus olisi silti noussut kuolleista. Meillä olisi silti Jumalan itsensä antamat todisteet siitä, että Jumala on olemassa ja Jeesus on hänen ainokainen Poikansa. Ylösnoussut Jeesus olisi silti edelleen ainoa tie Jumalan yhteyteen ja iankaikkiseen elämään.

Jumala halusi ilmoittaa itsensä ihmiskunnalle nimenomaan Pojassaan, Jeesuksessa Kristuksessa. Hän teki sen tietyssä ajassa ja paikassa, historiassa. Jeesuksen ylösnousemus on uskomme kalliopohja. Se ei ole totta siksi, että me uskomme siihen. Me uskomme siihen, koska se on totta. Meidän uskomme ei luo ylösnousemuksen todellisuutta, eikä epäuskoisten epäusko kumoa sitä. Jeesuksen ylösnousemus ei ole totta vain meille. Se on totta kaikille ihmisille.

KAIKKIA KUTSUTAAN nyt uskomaan Poikaan, josta Jumala itse on antanut lopullisen todistuksen herättämällä hänet kuolleista. Kristillinen seurakunta ei uskomalla ja kokoontumalla Jeesuksen nimessä herätä Jeesusta kuolleista. Me kokoonnumme viikon ensimmäisenä päivänä siksi, että hän nousi silloin kuolleista ja hän on luvannut olla läsnä, kun kokoonnumme.

”Siellä missä kaksi tai kolme on koolla minun nimessäni, siellä minä olen heidän keskellään.” (Matt. 18:20)

Tässä poikkeuksellisessa ajassa, jota juuri nyt elämme, hänen lupauksensa saa uuden konkreettisen merkityksen. Kun ihmiset eivät saa kokoontua yhteen isommalla joukolla, pienten kokoontumisten arvo nousee.

Piditkö artikkelista? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja tilaamalla Uuden Tien verkkolehden tästä. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa.

Tutustu myös visioomme alla olevan videon kautta: