Ovatko lopun ajat jo alkaneet?

On syytä pitää kiinni siitä, että kaikki Uuden testamentin opetukset lopun ajoista, niin rohkaisevat kuin varoittavatkin, ovat ajankohtaisia tänäänkin.

Elämmekö lopun aikoja? Kysymys on tärkeä ja mielenkiintoinen. Jos Uuden testamentin tekstit saavat ratkaista asian, vastaus on hyvin selvä: Uuden testamentin mukaan elämme parhaillaan lopun ajassa. Olemme eläneet lopun aikoja jo lähes kaksi tuhatta vuotta. Paavalin, Johanneksen ja muiden Uuden testamentin kirjoittajien mukaan lopun ajat alkoivat Jeesuksen ensimmäisen tulemuksen myötä ja loppuvat viimeiseen tuomioon. Koko tätä aikaa nimitetään Uudessa testamentissa lopun ajaksi. Uuden testamentin kirjoittajat toteavat yhä uudestaan että he elävät jo lopun ajassa (1. Kor. 10:11, 2. Tim 3:1–5, Hepr. 1:1–3, 1. Joh. 2:18, Jaak. 5:3 ja niin edelleen). Silti Jumalan pelastushistoriassa on vielä useita asioita – keskeisimpänä Jeesuksen toinen tulemus – joiden toteutumista me odotamme.

Kristikunnan pariin on kuitenkin hiipinyt erilaisia hämmentäviä näkemyksiä, jotka eivät vastaa Uuden testamentin opetuksia. Lopun aikojen sanotaan esimerkiksi alkaneen vasta jostakin viime vuosisadan tapahtumasta tai että ne alkavat kokonaan vasta joskus tulevaisuudessa. Tällaisista näkemyksistä seuraa, että joillakin Uuden testamentin opetuksilla ei varsinaisesti ole mitään sanottavaa meidän elämäämme, tässä ja nyt. Ne koskevat pelkästään tulevaisuutta.

Jos kuitenkin seuramme Uuden testamentin selvää opetusta, elämme jo nyt lopun ajassa, ja se, mikä on kirjoitettu lopun ajassa eläville kristityille, on ajankohtaista ja voimassa meillekin, juuri nyt. Esimerkiksi Uuden testamentin puheet luopumuksesta, harhaopeista, antikristuksesta, ahdistuksen ajasta, kristittyjen vainoista ja valvomisesta koskevat kaikkia lopun aikana eläviä kristittyjä.

Otetaan esimerkiksi Uuden testamentin puheet antikristuksesta. Kyseessä on hätkähdyttävä nimitys henkilöstä, joka opettaa Jeesuksesta väärin. Apostoli Johannes kirjoittaa: ”Kuka sitten on valehtelija, ellei se, joka kieltää Jeesuksen olevan Kristus? Sellainen ihminen on antikristus, niin Isän kuin Pojan kieltäjä.”(1. Joh. 2:22–23). Antikristuksia oli liikkeellä jo Johanneksen aikana: ”Te olette kuulleet, että on tulossa Antikristus, ja niin onkin nyt monia antikristuksia ilmaantunut.” (1. Joh. 2:18). Jos ajattelemme antikristuksen ilmaantuvan ainoastaan tulevaisuudessa, tämä raamatunkohta menettää ajankohtaisuutensa tänään. Näin on valitettavan usein käynytkin. Myös suomalaisesta virsikirjasta ”antikristus” jätettiin jossakin vaiheessa kokonaan pois. Uuden testamentin mukaan antikristuksia on aina ollut, ja antikristus on myös vielä tulossa, ennen Kristuksen paluuta.

Toisena esimerkkinä voisi mainita Uuden testamentin puheet luopumuksesta. Jos ajattelemme, että ne koskevat vain jotakin tiettyä aikaa tulevaisuudessa, niillä ei ole mitään sanottavaa meille nyt. Uuden testamentin mukaan taas kristillistä seurakuntaa, ja yksityistä kristittyä, uhkaa aina luopumus uskosta. Näemme sen tapahtuvan ympärillämme juuri nytkin, ja tulemme näkemään sen vielä rajummin tulevaisuudessa.

On syytä pitää kiinni siitä, että kaikki Uuden testamentin opetukset lopun ajoista, niin rohkaisevat kuin varoittavatkin, ovat ajankohtaisia tänäänkin ”meille, joiden osana on elää lopun aikoja”. (1. Kor. 10:11)

Piditkö lukemastasi? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja tilaamalla Uuden Tien tästä. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa!