Nuoret työntekijät joukolla vastuuseen Inkerin kirkossa

Inkerin kirkossa on meneillään sukupolvenvaihdos. Tämä oli nähtävissä viime viikonvaihteessa pidetyillä Idäntyönpäivillä, kun nuoret papit, diakonit ja muut vastuunkantajat eri puolilta Venäjää kertoivat kirkkonsa tilanteesta ja tulevaisuuden suunnitelmista. Vanhemman polven suomalaiset idäntyön konkarit kuuntelivat tyytyväisinä. Paikalla oli runsaat neljäsataa osanottajaa. Piispa Aarre Kuukaupin mukaan Inkerin kirkolla on nykyään hyvät mahdollisuudet tehdä työtä eri puolilla Venäjää….

IMG_9784Inkerin kirkossa on meneillään sukupolvenvaihdos. Tämä oli nähtävissä viime viikonvaihteessa pidetyillä Idäntyönpäivillä, kun nuoret papit, diakonit ja muut vastuunkantajat eri puolilta Venäjää kertoivat kirkkonsa tilanteesta ja tulevaisuuden suunnitelmista. Vanhemman polven suomalaiset idäntyön konkarit kuuntelivat tyytyväisinä. Paikalla oli runsaat neljäsataa osanottajaa.

Piispa Aarre Kuukaupin mukaan Inkerin kirkolla on nykyään hyvät mahdollisuudet tehdä työtä eri puolilla Venäjää. Vaikka paikallisista seurakunnista on kasvanut pappeja, piispa näkee silti myös tärkeänä suomalaisten panoksen kirkkonsa työssä ja toivottaa lähetyssaarnaajat ja vapaaehtoiset tervetulleiksi.

Uuden sukupolven työntekijöitä ovat 29-vuotiaat kaksoissisaret Veronika ja Viktoria Shutova. Teologian maisteri ja psykologi Veronika Shutova johtaa Inkerin kirkon lapsi- ja nuorisotyötä. Viktoria on ambulanssilääkäri ja vastaa Viipurissa sijaitsevasta lasten turvakodista Dikonista.

Idäntyönpäivillä vieraillut Veronika Shutova kertoo nauttivansa työstä Inkerin kirkossa. Lapsi- ja nuorisotyön kulmakiviä ovat erilaiset leirit ja vapaaehtoisten kouluttaminen. Myös musiikki näyttelee suurta osaa. Siitä saivat Ryttylän tapahtumaankin osallistuneet maistiaisia, kun Free Hugs (ilmaisia halauksia) -ryhmä ilahdutti lauluillaan.

Shutovan perheen vanhemmat, jotka ovat molemmat jo kuolleet, rakastivat lapsiaan ja halusivat antaa näille parhaan mahdollisen koulutuksen. Veronika kertoo kuitenkin olleensa vaikea nuori, joka teini-iässä joutui tekemisiin miliisin kanssa. Syrjäytymisen kierre katkesi, kun hän tuli kirkkoon kaverin kutsumana.

– Se oli noin vuonna 2000, kun minua kutsuttiin nuorisotapahtumaan. Oltuani siellä vain puoli päivää, minulle tuli voimakas ajatus: jos nämä ihmiset ovat tällaisia siksi, että Jumala on heidän elämässään, haluan oppia tuntemaan tämän Jumalan. Olin silloin 16-vuotias.

Seuraavana päivänä hän pyysi itselleen Raamatun ja sai sen, muttei tohtinut heti lukea sitä, koska kirja vaikutti niin pyhältä. Hän osallistui seurakunnan rippikoululeirille. Siellä hän halusi tehdä päätöksen seurata Jeesusta ja palvella häntä.

– Smedsin pariskunta on pitänyt minusta huolta ja opettanut seuraamaan Jeesusta, hän kertoo.

Pentti ja Terhi Smeds ovat olleet pitkän linjan työntekijöitä Inkerin kirkossa. Eläkkeelle jäänyt Pentti Smeds kertoo vieläkin yllättävästä mahdollisuudesta julistaa evankeliumia jopa yleisellä radiokanavalla. Terhi Smeds on toiminut kirkon lapsi- ja nuorisotyöntekijänä. Nyt hänen hengellinen lapsensa, Veronika, jatkaa nuorten parissa uusin voimin ja menetelmin.

Selkeä opetus innostaa

Veronika Shutova on opiskellut teologian maisteriksi Inkerin kirkon Teologisessa Instituutissa. Hänestä luterilaisuuden hyviä puolia on muun muassa se, että se on tuonut kansalle ja myös naisille mahdollisuuden koulutukseen.

– Luterilaisessa kirkossa on selkeä opetus evankeliumista. Minulle on tärkeää ajatus, että Jumala on hyvä ihmistä kohtaan. Pidän myös syvällisestä Raamatun tutkimisesta, siksi lähdin lukemaan teologiaa.
Shutova arvelee, että Venäjällä on helpompi varsinkin pienissä kaupungeissa ja kylissä saavuttaa nuoria kuin Suomessa. Millainen ilmapiiri Venäjällä on nuorten keskuudessa? Ovatko nuoret ateisteja?

– Meillä sanotaan, että Venäjällä kaikki ovat joko uskovia tai juoppoja. Jo kolmekymppiset voivat olla ihan rappiolla. ”Miten Venäjällä voi olla olematta juoppo, jos maito on kalliimpaa kuin kalja”, meillä kysytään. Ateisti taas on henkilö, joka seisoo asiansa takana ja perustelee, ettei Jumalaa ole. Suurin osa nuorista ei ole ateisteja, he eivät vain ole ajatelleet hengellisiä asioita, kuten en minäkään aiemmin tehnyt.

Toiset nuoret uskovat tulevaisuuteen ja näkevät sen valoisana, mutta on myös niitä, jotka haluaisivat muutosta Venäjällä.

– Joillakin on luottamus tulevaisuuteen johtajan kautta. Toiset taas eivät yhtään pidä nykyisestä tilanteesta Venäjällä. Tämä muutoshenki vaikuttaa enemmän isoissa kaupungeissa.

Veronika Shutova on murheellinen Ukrainan tilanteesta. Siksi häntä ovat puhutelleet erityisesti Raamatun kohdat, joissa Jeesus toivottaa rauhaa. Nykyinen maailmantilanne ei kuitenkaan pelota häntä.

– Venäläinen harvoin pelkää, hän sanoo.

 Piispa Kuukaupilla oli monia neuvotteluja Idäntyönpäivillä Ryttylässä. Vasemmalla Kupanitsan kirkkoherra Ivan Laptev. Kuva: Vuokko Vänskä
Piispa Kuukaupilla oli monia neuvotteluja Idäntyönpäivillä Ryttylässä. Vasemmalla Kupanitsan kirkkoherra Ivan Laptev. Kuva: Vuokko Vänskä

Viranomaiset myötämielisiä

– Olen liikuttunut siitä, kuinka Jumala on toiminut kirkossamme. Me voimme toimia vapaasti, eikä meitä vastusteta Venäjällä. Vastustusta on enemmänkin Suomessa, piispa Aarre Kuukauppi totesi.

– Jumalan sana on se, joka auttaa meitä tekemään työtä oikein Jumalan tahdosta. Jumalan sanan valossa saamme kokea, että Henki kirkastaa todelliset elämän arvot ja Jeesuksen tarkoituksen, niin ettei meidän tarvitse epäillä, onko Kristus ylösnoussut tai pystyikö hän syntymään neitseestä, Kuukauppi julisti.

Maan viranomaiset suhtautuvat entistä myönteisemmin Inkerin kirkon työhön. Venäjän sosiaaliset ongelmat pakottavat yhteiskuntaa pyytämään kirkolta apua.

– Vapaus on vienyt lapsia ja nuoria hunningolle, ja siksi viranomaiset pyytävät meitä tekemään työtä lasten ja nuorten hyväksi.

Kirkko laajentaa toimintaansa edelleen jopa rajojen ulkopuolelle. Bulgariaan, Gruusiaan, Eestiin, Latviaan ja Liettuaan on syntynyt Inkerin kirkon ryhmiä ja seurakuntia. Inkerin kirkko neuvottelee myös Suomen kirkon kanssa paluumuuttajien parissa tehtävästä työstä Suomessa.

Kuukaupin mukaan Ukrainan kriisi ei ole vaikuttanut kirkon työhön Venäjällä, eikä ilmapiiri maassa ole muuttunut. Hänen mukaansa länsimaiden voimakkaat reaktiot vain nostavat Putinin arvovaltaa Venäjällä. Hän muistuttaa, että venäläiset ovat Euroopan suurin kansa, eikä sitä pidä aliarvioida.

– Venäjä on suurin kansakunta Euroopassa, yhteensä noin 200 miljoonaa. Se ei ole suurin ehkä taloudellisesti, mutta väestönä se on suuri kansa. Venäjällä on myös paljon ukrainalaisia. Esimerkiksi Pietarin kuvernööri on ukrainalainen, ja meidän kirkossammekin on monia pappeja, joiden tausta on Ukrainassa, Kuukauppi sanoo.