Nopea menestys kiehtoo kristittyjäkin

Menestysteologia ja vainot pitävät Intian kristittyjä ahtaalla.
– Emme pelkää, mutta tarvitsemme viisautta siinä, miten kohtaamme ihmiset evankeliumin sanomalla tässä tilanteessa, kertoo pastori Prem Kodali.

Intialaisen Bethel Ministries –lähetysjärjestön johtava pastori Prem Kodali pn nähnyt miten Jeesuksen rakkaus muuttaa perheitä ja kokonaisia kyläyhteisöjä. Kuva: Mikael Tammilehto

 Intialaisen Bethel Ministries –lähetysjärjestön johtava pastori Prem Kodali pn nähnyt miten Jeesuksen rakkaus muuttaa perheitä ja kokonaisia kyläyhteisöjä. Kuva: Mikael Tammilehto
Intialaisen Bethel Ministries –lähetysjärjestön johtava pastori Prem Kodali pn nähnyt miten Jeesuksen rakkaus muuttaa perheitä ja kokonaisia kyläyhteisöjä. Kuva: Mikael Tammilehto

Menestysteologia ja vainot pitävät Intian kristittyjä ahtaalla.

– Emme pelkää, mutta tarvitsemme viisautta siinä, miten kohtaamme ihmiset evankeliumin sanomalla tässä tilanteessa, kertoo pastori Prem Kodali.

Kristilliset mediat Uusi Tie, Ristin Voitto, One Way TV ja Radio Dei järjestivät viime lauantaina Helsingissä Älkää eksykö -tapahtuman. Tapahtuman pääpuhujaksi oli kutsuttu intialainen pastori Prem Kodali. Hän johtaa Andra Pradeshin osaval­tiossa Bethel Ministries -lähetysjärjestöä.

Jumalan mielitetty vai kirottu?

Fakta

Intian väkiluku on reilut 1,2 miljardia. Intia on maailman toiseksi väkirikkain maa Kiinan jälkeen. Noin 2,53 prosenttia väestöstä on kristittyjä. Intiassa on kaikkiaan noin 650 kieltä ja murretta.

Pastori Prem Kodalin mukaan Intian valtauskonto, hindulaisuus, on perustaltaan menestysteologinen:

– Hindujumalilta haetaan siunausta jokapäiväisen elämän asioihin. Antaumus perustuu siihen, että voin saada jumalilta jotain toivomaani. Hindut ajattelevat, että rikkaat ja terveet ovat Jumalalle mieleisiä, kun taas köyhät ja sairaat ovat Jumalan kiroamia. Nämä johtopäätökset tehdään herkästi myös vastakääntyneiden kristittyjen joukossa: Jos pastori on rikas ja ulkonaisesti menestynyt elämässään, häntä kannattaa seurata.

Lapsuudenkodissaan Kodali näki käytännössä, miten kristillinen lähimmäisenrakkaus vaikuttaa.

– Jaoimme kotimme 23 katulapsen kanssa. Aamuisin äiti ruokki meidät kolme omaa lastaan ja nämä ottolapset. Iltaisin töistä tullessaan äiti ruokki jälleen meidät. Tuohon aikaan isäni luopui opettajanvirastaan, ja aloitti pastorina. Hän ei saanut vuosiin säännöllistä tuloa mistään.

Prem Kodali sai saisarustensa kanssa hyvän koulutuksen ja valmistui tietotekniikan opettajaksi. Isänsä kehotuksesta hän lähti mukaan kristilliseen palvelutyöhön. Tuohon aikaan Premille ja hänen vaimolleen syntyi ensimmäinen lapsi.

– Minulta loppuivat tulot, enkä kahteen vuoteen nähnyt hengellisessä työssäni mitään hedelmää. Vaimoni usko ja kannustus kantoivat minua.

Vainot ovat arkipäivää

Andra Pradeshin osavaltiossa toimii kahdeksan kristillistä tv-kanavaa. Kodalin mukaan rikkaat yhteisöt voivat ostaa runsaasti ohjelma-aikaa. Ohjelmien laatu muodostaa ongelman.

– Liki kymmenen vuotta kanavilta on suollettu menestysteologista julistusta. Julistuksessa manipuloidaan Jumalan sanaa, tuotetaan ihmeitä ja luvataan ihmisille menestystä. Köyhillä järjestöillä on niukasti varoja ohjelma-aikaan.

Laajasti tavoittava ja laadukas kristillinen media odottaa vielä tulemistaan Intiassa.

Myös Intian yhteiskunnallinen tilanne on kristillisten kirkkojen näkökulmasta hyvin haavoittuva.

– Nationalistinen hindupuolue on vallassa, ja se heijastuu äärihindujen väkivaltaisina hyökkäyksinä esimerkiksi kristittyä vähemmistöä kohtaan. Läheskään kaikki vaino ei ylitä uutiskynnystä. Se on kuitenkin jokapäiväistä etenkin maaseudulla, Kodali kertoo.

Kodalin luotsaamalla Bethel Ministries -järjestöllä on Andra Pradeshissa 72 intialaista evankelistaa ja pastoria.

– Heitä ja heidän perheitään uhkaillaan jatkuvasti. Viranomaiset ovat pystyttäneet kyliin menevien teiden varsille kylttejä, joissa pastoreita kielletään menemästä saarnaamaan kyläläisille. Emme pelkää, mutta tarvitsemme viisautta siinä, miten kohtaamme ihmiset evankeliumin sanomalla tässä tilanteessa.

Kodali työskentelee yhdessä vaimonsa kanssa. He rohkaisevat ja opettavat Raamattua järjestönsä pastoreille ja evankelistoille. Nämä muodostavat tiimejä, jotka kiertävät maaseudun kylissä julistamassa ja opettamassa.

Volyymibisneksen armoilla

Älkää eksykö
-tapahtumassa kuultua

– Monet maailman megaseurakunnista ovat teologialtaan epäterveitä. Niiden papit voivat asua palatseissa ja ajaa Porschella tai Ferrarilla. He eivät opeta synnistä eivätkä parannuksen tekemisestä, One Way Mission -lähetysjärjestön toiminnanjohtaja Tapani Suonto sanoi.

Suonnon mukaan terve julistus painottaa aina Jeesusta ja hänen ristintyötään.

Menestysteologian läpitunkemissa yhteisöissä esimerkiksi sairauksien uskotaan johtuvan epäuskosta tai sairastavan läheisten tekemistä virheistä.

– Fyysisesti sairaista ihmisistä voidaan ajaa pois pahoja henkiä, vaikka nuo ihmiset olisivat uskovia. Tällainen opetus tuo ahdistusta ja kärsimystä ihmisten elämään, Suonto sanoi.

Miten sitten vastata menestysteologian vääristyneeseen kuvaan kristinuskosta?

– Vastaus tähän on raitis raamatunopetus, hän linjasi.

Stefanus-Lähetys ry / Marttyyrien Äänen lähetysjohtaja Juhani Huotari kertoi, että Lausanne-liikkeen konferenssissa Kap Kaupungissa vuonna 2010 otettiin kantaa menestysteologiaan:

– Jumalaa ei voi lahjoa tai manipuloida. Vauraus ei läheskään aina ole merkki Jumalan siunauksesta. Toisaalta myöskään sairaus, köyhyys tai onnettomuudet eivät ole merkki Jumalan hylkäämisestä.

Prem Kodali on palvellut pastorina parikymmentä vuotta.

– Saarnaamme ristiinnaulittua Jeesusta ja iankaikkisen elämän toivoa. Olemme nähneet, miten Jeesuksen rakkaus tuo todellisen ja pysyvän muutoksen myös maallisiin asioihin: Sosiaaliset suhteet perheissä ja yhteisöissä parantuvat. Lapsille järjestyy koulutus ja työllisyystilanne paranee. Noin 98 prosenttia kristityistä tulee kastittomien eli dalitien tai alhaisten kastien ryhmistä.

Kodali suree, että vääristynyttä evankeliumia saarnaavat menestysteologit sitovat monia vastakääntyneitä kristittyjä.

– Moni köyhä ja kouluttamaton kaipaa epätoivoisesti muutosta elämäänsä. He jäävät helposti itsekeskeisten julistajien armoille. Ihmisille viestitään: ”Kylvä meille rahasi. Kokeile Herraa näin. Menestyt varmasti!” Jos menestystä ei tule, se johtuu epäuskosta.

Kodali suree, että jotkut köyhät kyläpastorit seuraavat menestysteologeja.

– Kuulin eräänkin pastorin kauppaavan siunattua ruohoa, jota voi ripotella pelloille paremman sadon toivossa.

Hän kuvailee kaikkea tätä sanalla volyymibisnes.

– Yksi bisnesidea on myydä siunattuja nenäliinoja. Kappalehinta on alhainen, jolloin köyhimmätkin voivat tehdä hankinnan. Kun ostajia on kymmeniä tuhansia, tuotto on huikea. Tällainen siunausten hakeminen tekee ihmiset kuitenkin köyhiksi ja heikoiksi uskossaan. Monet menestysteologian valtaan joutuneet potevat myös musertavia syyllisyydentunteita. Menestysteologian varaan rakentaneet yhteisöt ja yksittäiset kristityt sortuvat, koska uskon ytimessä on jotain muuta kuin Jeesus.

Prem Kodalilla on vastalääke epäterveeseen julistukseen:

– Intiassa pitää saarnata ja opettaa koko Raamattua kirja kirjalta ja jae jakeelta. Raamatturyhmät ovat vastaus tähän. Kristittyjen pitää saada kuulla koko evankeliumin totuus. Muutoin seurakunta on vaikeuk­sissa, eikä voi esimerkiksi kestää vainoja, jotka tulevat varmasti.