Kansanlähetysopistolla siirrytään etäopiskeluun ja kaikki tapahtumat perutaan 13.4. asti

Ensi viikonlopuksi suunniteltuja Idäntyön päiviä ei järjestetä Kansanlähetysopistolla. Myös muut Kansanlähetysopiston tapahtumat on peruttu 13.4. saakka. Sairaustapauksia Kansanlähetyksessä ei vielä ole todettu, mutta muutama työntekijä on karanteenissa palattuaan ulkomailta.

Kansanlähetyksen keskustoimistolla viranomaisten ohjeet otetaan vakavasti. Kuva: Jenniina Nummela

Artikkelia päivitetty koronatilanteen muuttumisen vuoksi 17.3. klo 9:28!

Ensi viikonlopuksi suunniteltuja Idäntyön päiviä ei järjestetä Kansanlähetysopistolla. Myös muut Kansanlähetysopiston tapahtumat on peruttu 13.4. saakka. Sairaustapauksia Kansanlähetyksessä ei vielä ole todettu, mutta muutama työntekijä on karanteenissa palattuaan ulkomailta.

Kansanlähetyksen lähetysjohtaja Mika Tuovinen kertoo, että Kansanlähetyksessä on seurattu hyvin pitkälle viranomaisten antamaa ohjeistusta koronavirustilanteessa.

– Teemme ulkomaanmatkoja vain poikkeustilanteessa. Annamme myös työntekijöillemme mahdollisuuden tehdä etätöitä. Toivomme, että neuvottelut ja kokoukset siirretään käytäväksi etätyövälineillä. Vältämme myös julkisilla kulkuneuvoilla matkustamista Suomessa. Käsienpesuun ja siivoamisen tehostamiseen on myös kiinnitetty huomiota.

Kansanlähetysopiston rehtori Niilo Räsänen kertoo, että opisto suljetaan keskiviikkona 18.3. Kaikki opistolla järjestettävät tapahtumat perutaan 13.4. asti. Opiston pitkillä linjoilla opiskelu ei kuitenkaan lopu, vaan niiden osalta siirrytään etäopiskeluun.

Kansanlähetysopiston jumalanpalvelukset järjestetään sunnuntaisin kello 13, mutta paikalla ovat vain jumalanpalveluksen toimittajat. Jumalanpalvelukset striimataan nettiin. Jumalanpalveluksia voi seurata suorana tästä.

Kansanlähetyspiireistä useat ovat peruneet viikkotoimintaansa. Piirit ilmoittavat toiminnastaan omille joukoilleen muun muassa sosiaalisen ­median kautta.

Lähetystyöntekijöitä ei evakuoida

Kansanlähetyksen lähetystyöntekijät jatkavat kohdemaissa normaaliin tapaan, eikä heitä evakuoida kotimaahan.

– Eurooppa tuntuu olevan tällä hetkellä viruksen keskipiste. Siksi emme tuo lähettejä kotimaahan. Suosittelemme heille niitä toimenpiteitä, joita kohdemaan viranomaiset antavat.

Maanantaina oli se tilanne, että kaksi sellaista lähetystyöntekijää oli lomalla Suomessa, joiden olisi ollut määrä palata kohdemaahan. Mika Tuovisen mukaan heidän kohdallaan käytetään harkintaa, milloin heidän on hyvä palata kohdemaahan.

Maanantaina ei ollut tiedossa koronatapauksia Kansanlähetyksen työntekijöillä tai opiskelijoilla. Sen sijaan karanteenissa on ihmisiä, jotka ovat palanneet hiljattain ulkomailta.

– Kokoonnumme Kansanlähetyksen johtoryhmän kanssa ja päätämme, kuinka pitkään karanteeniin heidän laitamme, Tuovinen sanoo.

Miten virusepidemia vaikuttaa Kansanlähetyksen talouteen?

Kansanlähetykselle koronatilanteesta ei ole toistaiseksi koitunut merkittäviä taloudellisia menetyksiä. Joitain lentoja ja majoituksia on jouduttu perumaan, mutta näiden perumisten talousvaikutukset ovat pieniä.

Myöskään viikonlopputapahtumien perumisesta ei ole näköpiirissä merkittäviä taloudellisia tappioita. Lähtökohtana Kansanlähetyksessä kuitenkin on, että tapahtumat ovat kannattavia eikä niitä tarvitsisi tukea yleisestä järjestölle annettavista lahjoituksista.

– Tapahtumien perumisessa toinen puoli on se, että työaikaa säästyy. Työntekijöillämme on ollut pitämättömiä vapaita, eli tämä tuo helpotusta työtaakkaan. Mutta ei tässä pelkästään säästy aikaa. Ainakin johdon tasolla tällainen kriisi on aina vaikea. Tulee lisää pohdittavaa, mitä pitäisi tehdä. Tarvitaan viisautta ja esirukousta, jotta voidaan toimia oikein ja oikea-aikaisesti, Mika Tuovinen sanoo.

”Toivon, että tämä vetää kristittyjä rukoukseen”

Pandemia on hyvin poikkeuksellinen tilanne, mutta Mika Tuovinen muistuttaa, että syntiinlankeemuksesta lähtien maailma on ollut täynnä kärsimystä, ja myös kulkutauteja on ollut.

– Jeesus mainitsee kulkutaudit yhtenä tulemisensa merkkinä (Luuk. 21). Mutta voi olla, että tällaisia tauteja vain syntyy ilman että niillä on jotain jumalallista merkitystä.

– Kyllä tällainen voi olla myös Jumalan puhuttelua ja siunaus ikuisuuden näkökulmasta. Toivon, että tämä vetää kristittyjä rukoukseen, Jumalan etsimiseen ja synneistä parannuksen tekemiseen. Toivon, että ne jotka eivät usko, alkaisivat etsiä elämän tarkoitusta ja Vapahtajaa. Toivon, että tästä kulkutaudista selvitään, mutta se on myös muistutus siitä, että Jeesus Kristus palaa kerran takaisin, Tuovinen toteaa.