Mustavalkoiset uskovaiset?

Uskovaisia pidetään joskus mustavalkoisina ihmisinä. Sitoutuminen tiettyihin moraalisiin tai opillisiin periaatteisiin voi ulospäin näyttää sellaiselta. Kuitenkin uskovan oma kokemus on usein, että vasta usko Jeesukseen tekee elämästä värikkään. Olen hiljattain kuullut kahden kristityn kertovan, kuinka uskoontulon myötä harmaansävyinen maailma sai värit. Ainakin toinen heistä oli ennen ateisti. Vaikka elämä sujui, se oli merkityksetöntä, tyhjää ja…

Uskovaisia pidetään joskus mustavalkoisina ihmisinä. Sitoutuminen tiettyihin moraalisiin tai opillisiin periaatteisiin voi ulospäin näyttää sellaiselta. Kuitenkin uskovan oma kokemus on usein, että vasta usko Jeesukseen tekee elämästä värikkään.

Olen hiljattain kuullut kahden kristityn kertovan, kuinka uskoontulon myötä harmaansävyinen maailma sai värit. Ainakin toinen heistä oli ennen ateisti. Vaikka elämä sujui, se oli merkityksetöntä, tyhjää ja harmaata. Elotonta. Toinen taas kuvaili, että uskoon tultuaan linnutkaan eivät enää viheltäneet, ne lauloivat!

Kun luonto herää talven jälkeen eloon, se puhkeaa lukuisiin eri väreihin. Värit kertovat uudesta elämästä, elämän voimasta. Nämä kristityt olivat ennen uskoontuloaan kyllä eläneet, mutta hengellisesti kuolleina. Kun Jeesus oli tehnyt heidät eläväksi, he todella alkoivat elää. ”Jolla on Poika, sillä on elämä. Jolla ei Jumalan Poikaa ole, sillä ei ole elämää.” (1. Joh. 5:12)

Evankelistojen yhteyspäivillä toissa viikolla kuulin ajatuksen, jonka mukaan ihmisellä on kaksi perustarvetta: tulla rakastetuksi ja kokea, että elämällä on merkitys. Toki listaa voidaan jatkaa kaikenlaisilla ihmisen perustarpeilla, mutta ajatukseen sisältyy helposti unohdettu viisaus. Miksi ihminen, jolla on hyväpalkkainen työ, perhe, oma asunto ja terveyttä, kokee elämän tyhjäksi ja masentuu? Onko hän jäänyt vaille todellista rakkautta? Onko hänen elämänsä yhtä rutiinia ilman syvempää merkitystä?

Usko Jeesukseen ei ratkaise kaikkia elämän ongelmia. Totuuden nimessä on sanottava, ettei se varjele mielenterveyden ongelmiltakaan. Mutta se on valtava voimanlähde. Uskon kautta Jeesukseen sinä olet todella rakastettu ja sinun elämälläsi on merkitys.

Miksi ihminen, jolla on hyväpalkkainen työ, perhe, oma asunto ja terveyttä, kokee elämän tyhjäksi ja masentuu?

Ajattele, että sinä olet maailmankaikkeuden Luojalle rakas. Hän rakasti sinua niin paljon, että oli valmis antamaan henkensä sinun puolestasi, jotta sinä et joutuisi kadotukseen, vaan saisit ikuisen elämän vailla kipua ja murhetta. Vaikka jäisit vaille ihmisten rakkautta tai kokisit sen vajavaiseksi, mitä se on sen rinnalla, että itse Jumala rakastaa sinua?

Sinun elämälläsi on myös merkitys. Kukaan ei ole syntynyt tänne maailmaan ilman Jumalan antamaa tarkoitusta. Sillä mitä teet, on merkitystä. Sinulla on paikka Jumalan suuressa suunnitelmassa. Sinä olet yksi palanen Jumalan suuressa palapelissä ja kivi Jumalan rakennuksessa. Vaikeuksienkaan ei tarvitse johtaa sinua epätoivoon, sillä Jumala voi kääntää pahan hyväksi ja kätkeä kärsimykseen siunauksen.

Raamatussa Jumalaa sanotaan ”runsaan lohdutuksen Jumalaksi” (2. Kor. 1:3). Itse koin tämän vahvasti aikanaan armeijan harmaissa. Kajaanissa oli sinä talvena kovat pakkaset. Olot olivat ankeat ja kuri kovaa. Mutta siinä harmaudessa rakastava Jumala oli läsnä. Maailma ei ollut väritön.