Miten löydän yhteyden Jumalaan?

Meidän ei tarvitse matkustaa Tiibetiin, Mekkaan tai Jerusalemiin löytääksemme Jumalan. Hän on kohdattavissa siellä, missä olemme.

Kuva: Istock

On sanottu, että ihminen on homo religiosus, uskonnollinen ihminen. Tällä tarkoitetaan sitä, että ihmiselle on luonteenomaista pohtia hengellisiä ja uskonnollisia kysymyksiä: Miksi me olemme täällä? Onko Jumala olemassa? Kuinka häneen voi saada yhteyden?

Kyselemme eri syistä. Joku haluaa löytää elämäänsä tarkoituksen ja merkityksen. Joku etsii ongelmiinsa ja kärsimyksiinsä vastausta. Joku haluaa löytää totuuden. Oli syy sitten mikä tahansa, Jumala haluaa olla löydettävissä.

Etsintämme on kuin hapuilua

Raamatussa on eräs mielenkiintoinen kohta, jossa apostoli Paavali keskustelee ateenalaisten kanssa. Hän toteaa, että Jumala on luonut ihmissuvun ja kansat asuma-alueineen, ”jotta ihmiset etsisivät Jumalaa ja kenties hapuillen löytäisivät hänet”. (Ap. t. 17:27)

Ihmisen hengellinen etsintä on usein kuin hapuilua. Se on kuin hukattujen avainten etsimistä pimeässä huoneessa. Joskus kätemme tuntuu osuvan siihen, mitä etsimme. Mutta sitten tajuammekin osuneemme väärään esineeseen.

Paavali jatkaa puhettaan: ”Jumala ei kylläkään ole kaukana yhdestäkään meistä: hänessä me elämme, liikumme ja olemme.” (Ap. t. 17:27–28) Jumala onkin siis lähempänä kuin kuvittelemme. Ehkä etsimmekin häntä liian kaukaa? Käy niin kuin sille, joka etsi silmälasejaan, muttei huomannut niiden olevan jo hänen päässään. Meidän ei tarvitse matkustaa Tiibetiin, Mekkaan tai Jerusalemiin löytääksemme Jumalan. Hän on kohdattavissa siellä, missä olemme.

Jumala etsiikin meitä

Kuinka Jumala sitten löydetään? Paavali puhuu ”parannuksen tekemisestä” eli kääntymyksestä ja miehestä, joka on herätetty kuolleista, eli Jeesuksesta. (Ap. t. 17:30–31) Kääntyminen tarkoittaa Raamatussa kulkusuunnan muuttamista. Ihmiset kulkevat luonnostaan aivan väärään suuntaan elämässään. Me emme todellisuudessa etsi puhtaasta sydämestä Jumalaa, vaan etsimme tietä pakoon hänen luotaan. Haluamme rakentaa elämämme monien asioiden varaan, mutta emme Jumalan. Kääntyminen Jumalan puoleen tarkoittaa sitä, että me tunnustamme pahat tekomme ja aikeemme ja pyydämme, että Jumala saisi ohjata meidän elämäämme. Se ei kuitenkaan ole helppoa.

Jeesuksen teoista ja sanoista opimme tuntemaan Jumalan. Niin kuin Jeesus kohtasi maan päällä ollessaan ihmisiä, niin hän haluaa kohdata myös meidät.

Jäisimme ikuisiksi hapuilijoiksi, ellei Jumala olisi lähtenyt etsimään meitä. Jumala on halunnut olla yhteydessä meihin ihmisiin yhdellä aivan erityisellä tavalla. Hän lähestyy meitä Jeesuksessa. Jouluna juhlimme sitä, että itse Jumala tuli ihmiseksi. Kun pieni vauva syntyi Betlehemin seimeen, se tarkoitti sitä, että siellä makasi itse kaikkivaltias Jumala.

Yhteys Jumalaan on mahdollista siis kääntymällä Jeesuksen puoleen. Jumala on sellainen kuin Jeesus oli. Jeesuksen teoista ja sanoista opimme tuntemaan Jumalan. Niin kuin Jeesus kohtasi maan päällä ollessaan ihmisiä, niin hän haluaa kohdata myös meidät.

Rohkenemme kääntyä Jumalan puoleen silloin, kun ymmärrämme, että hänen kasvonsa ovat armolliset kasvot, Jeesuksen kasvot. Hän tuli parantamaan, johdattamaan totuuteen, antamaan syntejä anteeksi, kärsimään rangaistuksen meidän synneistämme ja ylösnousemuksellaan osoittamaan, että kuolemalla ei ole viimeistä sanaa meidän elämässämme.

Opimme tuntemaan Jeesuksen Raamatun sivuilta, erityisesti Uuden testamentin evankeliumeista. Jumala puhuu meille Raamatun sanojen kautta. Hän kohtaa sinut evankeliumia lukiessa tai kuunnellessa. Voit myös rukoilla ja pyytää, että Jeesus antaisi sinulle kaikki syntisi anteeksi ja tulisi elämäsi Herraksi.

Uskoessasi Jeesukseen sinulla on todellinen yhteys Jumalaan. Raamatussa on valtavat lupaukset sille, joka uskoo Jeesukseen. Jumala on sinun Isäsi, ja hän on luvannut kuulla kaikki rukouksesi. Hän antaa sinulle joka päivä pahat tekosi ja ajatuksesi anteeksi. Hän antaa sinulle ikuisen elämän taivaassa.

Lisäksi

Elämässä tulee aikoja, jolloin Jumala puhuttelee

Usein elämässä on erityisiä aikoja, jolloin hengelliset asiat puhuttelevat voimakkaasti. Kristillisessä kielenkäytössä näitä aikoja kutsutaan etsikkoajoiksi. Ne ovat aikoja, jolloin Jumala haluaa kohdata meidät ja muodostaa meihin yhteyden.

Itse koin tällaisen vahvan etsikkoajan 16-vuotiaana. Minulle tuli vahva tunne siitä, että asiani eivät ole Jumalan kanssa kunnossa ja että jos kuolisin, joutuisin varmaankin helvettiin. Tällaista vaihetta kesti ehkä kaksi viikkoa, kunnes lähdin mukaan erääseen hengelliseen tilaisuuteen. Siellä sain keskustella hädästäni ja minulle julistettiin synninpäästö. Kyyneleet valuivat, ja sain luottamuksen siihen, että nyt olen Jumalan lapsi.

MATTI KORHONEN