Mitä Raamattu opettaa sinkkuudesta?

Elämää ilman kumppania pidetään usein onnettomana. Raamatun näkö­kulma on toinen, opettaa anglikaanipastori, itsekin yksin elävä Sam ­Allberry.


Elämää ilman kumppania pidetään usein onnettomana. Raamatun näkö­kulma on toinen, opettaa anglikaanipastori, itsekin yksin elävä Sam ­Allberry.

Raamattuviitteet

1. Mm. Mark. 7:21
2. 1. Joh. 4:2–3
3. 1. Kor. 7:7
4. 1. Kor. 7:32–34
5. 1. Kor. 7:34

Raamatun opetus naimattomuudesta on suunnattu koko seurakunnalle, ei vain sinkuille. Miksi näin?

Ainakin puolet heistä, jotka ovat naimisissa, tulevat jossain vaiheessa olemaan itse sinkkuja, joko puolison kuoleman tai avioeron takia. On hyvin harvinaista, että puolisot kuolevat yhtä aikaa. Siksi aihe koskettaa henkilökohtaisesti hyvin monia.

Toiseksi, seurakunta on yksi ruumis, jossa jäsenten tulee ymmärtää toisiaan. Minä en ole isä, mutta minun täytyy tietää jotain perhe-elämästä, koska olen samaa ruumista perheellisten kanssa. Samoin naimisissa olevien tulee ymmärtää sinkkuja, koska he ovat yhtä Kristuksessa.

Kristillinen ja maailmallinen sinkkuus

Tarkoitan sinkkuudella raamatullista sinkkuutta, naimattomuutta. Siihen kuuluu seksuaalinen pidättyvyys. Raamattu on hyvin selvä siinä, että seksi avioliiton ulkopuolella on syntiä. Jeesus sanoo tämän selvästi.1

Kristityn sinkkuus on siis eri asia kuin ei-kristityn sinkkuus. Monet pitävät sinkkuutta hienona asiana, koska silloin voi toteuttaa seksuaalisuuttaan vapaasti. Mutta meidän, jotka haluam­me elää kristillisesti, on elettävä selibaatissa.

Selibaattia pidetään yleisesti huonona asiana. Ajatus käy ilmi monin tavoin kulttuurissamme. Esimerkiksi elokuva 40v. ja neitsyt kuvaa 40-vuotiaan miehen elämän koomiseksi, kun hän ei ole koskaan harrastanut seksiä. Elokuvan onnellinen loppu on se, että hän menettää neitsyytensä.

Sekulaarissa länsimaisessa kulttuurissamme on oletuksena, että elämä ilman seksiä ei ole vain vanhanaikaista, vaan myös vahingollista. Ilman seksiä et voi kokea, mitä on olla todellinen ihminen. Vahingoitat itseäsi oleellisesti, kun kiellät tällaisen asian.

Voinko olla ehjä ihminen ilman puolisoa?

Joskus kristittyjen kesken tilanne ei ole paljon parempi. Tein lukioaikanani viikonlopputöitä eräälle rouvalle. En ollut nähnyt häntä kymmeneen vuoteen, kunnes törmäsimme sattumalta. Kysyin, mitä kuului hänen lapsilleen, jotka olivat lukioaikanani teini-ikäisiä. ”Toinen on naimisissa, ja toinenkin kihloissa. Joten heidän elämänsä on kunnossa”, nainen vastasi. Ajattelin, että mitä se kertoo minusta. Eikö sinkun elämä ole kunnossa?

Jeesus oli kokonaisin ihminen ja ehjin persoona, joka on koskaan elänyt. Mutta hän ei ollut koskaan naimisissa.

Raamatun näkökulma on toisenlainen. Jeesus oli kokonaisin ihminen ja ehjin persoona, joka on koskaan elänyt. Mutta hän ei ollut koskaan naimisissa. Hänellä ei ollut koskaan romanttista rakkaussuhdetta eikä hän harrastanut seksiä. Emme siis voi sanoa, että avioliitto, rakkaussuhde tai seksi on välttämätöntä voidaksemme olla kokonaisia ihmisiä.

Muussa tapauksessa joutuisimme sanomaan, että Jeesus ei ollut täysi ihminen. Apostoli Johanneksella on sana, jota hän käyttää niistä, jotka kieltävät Jeesuksen tulleen lihaksi, ihmiseksi.2 Eikä se sana ole kaunis.

Sinkku säästyy joiltain huolilta

Ensimmäisen korinttilaiskirjeen seitsemännessä luvussa Paavali sanoo, että yhdellä on avioliiton lahja ja toisella naimattomuuden lahja.3 Hän pohtii sitä, miten sinkkuus voi olla itse asiassa hyödyksi. Se ei ole paha, vaan hyvä asia.

”Toivoisin, ettei teillä olisi huolia. Naimaton mies kantaa huolta siitä, mikä koskee Herraa, siitä, miten olisi Herralle mieliksi. Naimisissa oleva taas huolehtii maallisista asioista, siitä, miten olisi vaimolleen mieliksi. Näin hän on jakautunut kahtaalle. Samoin naimaton nainen ja nuori neito kantavat huolta siitä, mikä koskee Herraa, jotta olisivat niin ruumiiltaan kuin hengeltäänkin pyhiä. Naimisissa oleva nainen taas huolehtii maallisista asioista, siitä, miten olisi miehelleen mieliksi.”4

Paavalin mukaan sinkkuna oleminen säästää tietyiltä vaikeuksilta ja huolilta. Olen ollut pastorina yli kymmenen vuotta ja olen nähnyt monia avioliittoja, jotka eivät ole ollenkaan helppoja. On hetkiä, jolloin ajattelen, että olisi hienoa olla naimisissa ja elää perhe-elämää. Mutta olen myös nähnyt, että tuska ja stressi ovat osa perhe-elämää. Avioliitto on vaikea laji. Se on Jumalan hyvä lahja, mutta se ei ole välttämättä helppo tai vaivaton lahja.

Eräs hyvä ystäväni käy läpi kamppailua lapsensa uskosta luopumisesta. Läheisenä ystävänä olen heidän vierellään heidän taistelussaan. Mutta heidän tuskansa on jotain, mitä minun ei samalla tavalla tarvitse kokea. Minut on naimattomana säästetty siltä ahdistukselta.

Siunauksena toisille

Sinkkuina emme kuitenkaan ole vain vapaita jostain, vaan myös vapaita johonkin. Paavali puhuu siitä, että naimattomana voi olla omistautunut Jumalalle ”jakamattomasti”. Emme ole ”jakautuneet kahtaalle”5, vaan olemme vapaita palvelemaan Kristusta.

Meillä sinkuilla on mahdollisuuksia, joita perheellisillä ei ole samassa määrin. Voimme ryhtyä Herran työhön lahjojemme mukaan eri tavoin kuin perheelliset. Minulla on mahdollisuuksia solmia useampia syvempiä ystävyyssuhteita kuin niillä, jotka ovat naimisissa.

Kun ystävälläni on kriisi, voin usein jättää puuhani kesken ja tulla hänen luokseen. Eräs ystäväni soitti eräänä iltana minulle ja kertoi juuri kuulleensa, ettei hän voi saada puolisonsa kanssa lapsia. Se oli heille murskaava uutinen. Sanoin, että voin tulla vartin päästä heidän luokseen ja olla heidän tukenaan. Voin jäädä vaikka yön yli.

Me ajattelemme usein, että Paavali oli individualisti ja pioneeri. Mutta hänen kirjeistään käy ilmi, että hänellä oli hyvin vahva ystävyysverkosto. Hänellä oli hyvin läheisiä kollegoja, ystäviä ja hengellisiä lapsia.

Sinkkuudessa on se vaara, että voimme tulla itsekeskeiseksi. Mehän voimme tehdä melkein mitä haluamme milloin vain. Mutta minun on ajateltava, että sinkkuus on annettu minulle toisia varten. Minun on kysyttävä, kuinka voin käyttää joustavaa elämäntilannettani niin, että se on siunauksena toisille.

Kirjoitus perustuu pastori Sam Allberryn luentoon 5 Misconceptions about Singleness (kuunneltavissa The Gospel Coalition -järjestön kotisivuilta).

Piditkö lukemastasi? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja, kun tilaat Uuden Tien klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa!