Miksi ensimmäinen adventti vetää väkeä kirkkoon?

– Moni kirkkovieras odottaa ensimmäiseltä adventilta komeaa yhteislaulua. Hoosianna-hymnin laulaminen onkin vahva kokemus, Pekka Rehumäki kirkkohallituksesta sanoo.

Kuva: Kirkon kuvapankki/ Sanna Krook

Kuva: Kirkon kuvapankki/ Sanna Krook

Kirkon tutkimuskeskuksen kokoamista tilastoista käy ilmi, että vuonna 2015 ensimmäinen adventtisunnuntai oli toiseksi suosituin kirkkopyhä. Eniten kirkossakävijöitä oli jouluaaton tilaisuuksissa. Vuoden 2015 jälkeen ei ole luotettavaa tietoa pyhien suosituimmuusjärjestyksestä meneillään olevan tilastouudistuksen vuoksi.

Miksi juuri ensimmäinen adventti on näin vetovoimainen? Kirkkohallituksen jumalanpalvelus ja yhteiskunta -yksikön johtaja Pekka Rehumäki ei osaa sanoa yhtä yksittäistä syytä pyhän suosioon.

Kirkkohallitus tarjoaa aineistoja, ei ohjeita

Pekka Rehumäki tarkastelee ensimmäisen adventin merkityksiä itsekin seurakuntalaisena.

– Moni kirkkovieras odottaa ensimmäiseltä adventilta komeaa yhteislaulua. Hoosianna-hymnin laulaminen onkin vahva kokemus. Laulaja samaistaa itsensä niihin, jotka näkivät Kristuksen tulevan joukkoonsa, kun hän ratsasti aasinvarsalla Jerusalemiin. Laulu kertoo luoksemme tulevasta ja läsnäolevasta Vapahtajasta, hän sanoo.

Rehumäki mainitsee, että ensimmäisen adventtisunnuntain ohella kiirastorstain iltamessu on viimeisen noin 30 vuoden aikana nostanut kävijämääriä kirkossa. Paikallisseurakunnissa pyritään järjestämään ensimmäisenä adventtina juhlava messu tai sanajumalanpalvelus.

– Tämä edellyttää tietysti huolellista suunnittelua ja monipuolisempaa toteuttamista. Kirkkohallituksen rooli on tuottaa materiaalia paikallisseurakunnille. Mitään suosituksia tai tarkempia ohjeistuksia emme anna. Se tehtävä on hiippakunnilla, Rehumäki huomauttaa.

Kirkkohallituksen nettisivuilla käydään ahkerasti. Rehumäen mukaan sieltä löytää paljon materiaalia adventti- ja joulujaksolle, tunnuskuvat joka pyhälle, ja paljon muuta kirkkovuoden aineistoa.

– Virsikirjan lisävihkossa on komeita uusia virsiä myös adventinaikaan, Rehumäki kertoo.

Messun ytimessä on läsnäoleva Kristus

Adventti on neljän toisiinsa liittyvän pyhän kokonaisuus, jonka teemana on Jeesuksen odottaminen. Ensimmäisen adventin teemana on Jeesus nöyränä kuninkaana. Tällöin alkaa myös uusi kirkkovuosi. Mikä on Pekka Rehumäen mielestä adventtijumalanpalveluksen ydin?

– Koko jumalanpalveluselämän ytimessä on Sanassa ja ehtoollisessa todellisesti läsnäoleva Kristus. Jumalanpalvelus on tapahtuma, jossa astumme evankeliumin todellisuuteen. Messu on alun perin rakentunut ehtoollisen vieton yhteyden ympärille. Siksi on hyvä, että ehtoollismessun suosio on kasvanut kauttaaltaan paikallisseurakunnissa.