Menikö Jeesuksen maine pilalle?

Tämä on tunnustus. Olen nainen enkä osaa leipoa täytekakkua. Viime kerralla juhlaherkku paloi pohjaan ja kermavaahdot lensivät pursottimesta lattialle. Makuelämys veti vieraat hiljaiseksi. Kuvitellaan tilanne, jossa joku maistaa täytekakkua ensimmäistä kertaa elämässään minun pöydässäni. Ajatteleeko hän kaikkien täytekakkujen olevan pahoja? Mahdollisesti. Seuraavissa juhlissa hän kuitenkin saattaa huomata erehdyksensä. Otan mallia viisaasta rabbista ja vertaan arkista...

Susanna nettiinTämä on tunnustus. Olen nainen enkä osaa leipoa täytekakkua. Viime kerralla juhlaherkku paloi pohjaan ja kermavaahdot lensivät pursottimesta lattialle. Makuelämys veti vieraat hiljaiseksi.

Kuvitellaan tilanne, jossa joku maistaa täytekakkua ensimmäistä kertaa elämässään minun pöydässäni. Ajatteleeko hän kaikkien täytekakkujen olevan pahoja? Mahdollisesti. Seuraavissa juhlissa hän kuitenkin saattaa huomata erehdyksensä.

Otan mallia viisaasta rabbista ja vertaan arkista tapausta vakavampaan kysymykseen. Jos joku saa kielteisen kuvan Jeesuksesta, voiko tämän mennyttä mainetta puhdistaa? Onko se pilalla, jos kristityt esittelevät hänet epäedullisessa valossa?

Hyvästä asiasta ei tee huonoa se, että se tarjoillaan väärin. Onneksi niin, sillä uskovien teot eivät läheskään aina ole se, mitä Jeesus tekisi.

Usein hävettää, kun vaikkapa lukee kirjoittelua nettipalstoilla. Toisille keskustelijoille toivotetaan hyvää matkaa kadotukseen tai heistä ajetaan pois demoneita. Mitä hyvää tästä voisi seurata? Jokaisen mediankäyttäjän pitäisi kysyä näin itseltään, kehotti toimittaja Stig Kankkonen haastattelussani äskettäin (Uusi Tie 34/2015).

Pahansuopia keskustelijoita löytyy muual­takin kuin uskovien joukosta. Siksi MTV3 ja Nyt-lehti estivät kommentoinnin verkkosivuillaan viime viikolla. Nyt-lehti poisti sen kaikista jutuista kahdeksi viikoksi ja MTV3 maahanmuuttoaiheisista toistaiseksi.

En ymmärrä ihmisiä, jotka sortuvat ala-arvoiseen keskusteluun. Mutta en minäkään mikään täydellinen ihminen tai kristitty ole. Heikot kohtani tulevat esiin muissa asioissa. Lohduttava totuus on se, että Jeesus ei muutu maineensa mukana. Jeesus pysyy täydellisenä, vaikka hänen seuraajansa ovat epätäydellisiä.

Aina ratkaisevia eivät myöskään ole sanamme tai tekomme. Sain pysäyttävän todistuksen tästä muutama vuosi sitten opiskelukurssilla. Kävin kurssin läpi kiireessä ja väsyneenä, hymynaamaa juuri näyttämättä. Lopussa opettaja kuitenkin yllätti minut. Hänen mukaansa minusta loisti valo, jota hän ei osannut selittää.

Kristittyjen on lupa olla aitoja. Se ei poista keneltäkään tarvetta tehdä parannusta siitä, millainen viides evankeliumi on. Jeesus ei kuitenkaan kutsu meitä syyllisyyteen, vaan vapauteen.

Silloin kun Jeesus päättää kohdata jonkun ihmisen, sillä ei ole merkitystä, millaisen kuvan ihminen on hänestä saanut. Silloin kun Jeesus tahtoo vallata jonkun sydämen, sillä ei ole väliä, kuinka paljon ihminen on häntä vastustanut, vihannut tai hänelle nauranut. Jeesus voi tulla kaikkien ennakkoluulojen ja epäilysten läpi. Meidän ajatuksemme hänestä eivät koskaan vaikuta hänen ajatuksiinsa meistä.