Maailma tarvitsee esikuvia

Epäilemättä moni israelilaisneitonen oli vuosisatojen saatossa toivonut tulevansa Messiaan äidiksi. Nuori Maria ”roolitettiin” draamaan, joka käsikirjoitettiin taivaan valtaistuimella.

KUVA: ANTTI YRJÖLÄ

KUVA: ANTTI YRJÖLÄ

Epäilemättä moni israelilaisneitonen oli vuosisatojen saatossa toivonut tulevansa Messiaan äidiksi. Nuori Maria ”roolitettiin” draamaan, joka käsikirjoitettiin taivaan valtaistuimella.

Kuvittele tilanne, jossa kihlapari kohtaa. ­Morsian yllättää rakastuneen sulhasen kertomalla olevansa raskaana. Sulhanen jäätyy paikoilleen, koska hän on kunnioittanut kuudetta käskyä ja rakkaansa rajoja. Lisäkierroksia tilanteeseen tuo se, että sulhanen saa kuulla raskauden saaneen alkunsa Pyhästä Hengestä. Näin enkeli on ilmoittanut. Moni sulhanen olisi lyönyt hanskat tiskiin ja hylännyt rakkaansa murtunein sydämin. Meidänkin onneksemme 2000 vuotta sitten Nasaretissa asiat menivät toisin.

Maria mahdollisti kirkon synnyn

RAAMATTUVIITTEET

1. Jes. 7:14

2. Luuk. 1:39-45

3. Luuk. 46-48a

4. Luuk. 1:52-53

5. Luuk. 2:25-26

6. 1. Moos. 22:18

7. Jes. 11:1

8. Jes. 9:5

9. Luuk. 1:49

10. Luuk. 1:46-47

On mahdollista, että Messiasta odotettiin syntyväksi juutalaiseliittiin kuuluvaan perheeseen. Ehkäpä jonkun ylipapin tyttärestä tulisi kansansa Pelastajan äiti. Tuskin kukaan olisi uskonut, että tuon tehtävän saisi tavallinen nuori nainen, Maria Nasaretin pikkukaupungista Galileasta. Maria oli tuo ”neitsyt, joka tulee raskaaksi”.1

Magnificat-kommentaarissaan Martti Luther (julkaistu nimellä Marian ylistyslaulu, SLEY-kirjat 1986) vertaa väärää nöyryyttä ja tosi nöyryyttä seuraavasti: väärät nöyrät ”ihmettelevät, kun heidän kunniansa ja korotuksensa viipyy”, kun taas ”kunnia ja korkeus tulevat tosi nöyryydelle odottamatta”, niin kuin enkelin tervehdys Marialle (s. 49). Kärjistäen voimme sanoa, että kristillistä kirkkoa ei olisi olemassa ilman Mariaa. Hänen suostumuksensa tarvittiin, jotta inkarnaatio, Jumalan Pojan ihmiseksi tuleminen, toteutui.

Ylistys antaa kunnian Jumalalle

Enkelin ilmoituksen jälkeen Maria lähti sukulaisnaisensa Elisabetin luo. Tiedossa olisi toisenlainen ”perhekerho”.

Juudean vuoriseudulla tapahtui historiallinen kohtaaminen2. Iäkäs Elisabet odotti Jumalan ihmeen seurauksena Johannes-vauvaa. Marian saapuessa paikalle Elisabet tunnusti Jeesus-vauvan Herrakseen. Kohtaaminen sai Marian puhkeamaan kiitosvirteen: ”Minun sieluni ylistää Herran suuruutta, minun henkeni riemuitsee Jumalasta, Vapahtajastani, sillä hän on luonut katseensa vähäiseen palvelijaansa.”3  

Heprean kielessä sana jadah merkitsee ylistyksen ja kiitoksen antamista Jumalalle julkisesti. Marian kiitosvirressä on samaa. Riemu Vapahtajasta kertoo, että enkelin ilmestymisen jälkeen Maria on tehnyt oikeat johtopäätökset. Hänestä tulisi kansansa Lunastajan äiti. Maria ymmärsi, että valinta perustui Jumalan armoon.

Profetia odottaa täyttymistään

Jeesuksen syntymän aikaan juutalaiset uskoivat, että on olemassa kaksi maailmanaikaa: nykyinen ja tuleva. Nykyinen maailmanaika on paha ja sitä hallitsevat synti ja sairaudet. Tulevassa maailmanajassa Jumala hallitsisi, ja paha joutuisi väistymään. Tuolloin Jumala myös korottaisi alhaiset ja ruokkisi nälkäiset, kuten Maria laulaa kiitosvirressään.4 

Maria ei ehkä itsekään ymmärtänyt, miten syvällisen profetian hän lausui. Jeesus olisi tuo Elämän Leipä, joka tulisi hengellisesti nälkäisiä varten. Jeesuksella olisi valta yli kuoleman ja kärsimyksen. Silti tässä maailmassa vallanpitäjät istuvat valtaistuimillaan, ylpeät ovat vahvoja ja nälkäiset monesti kärsivät. Vasta taivaassa Jumalan luona tuo Marian profetia täyttyy täydellisesti. 

Mitä opin Marialta?

1) Maria oli ehkä syntyperältään ja asemaltaan ”vähäinen”, mutta hän uskoi ja luotti, että saisi sellaisenaan ottaa vastaan Jumalan suuret teot9. Marian nöyryys perustui terveeseen omanarvontunteeseen. Hän heittäytyi rohkeasti Jumalan antamaan haasteeseen ja tehtävään. Nöyryys ei ole itsensä vähättelemistä, vaan itsensä näkemistä oikein. Merkittävä johtoasema tai käskyvalta eivät ole suuruuden merkkejä Jumalan valtakunnassa. Nöyryys on valmiutta uhrauksiin toisten hyväksi, jotta Kristuksen rak­kaus tavoittaisi mahdollisimman monen ihmissydämen.

Maria oli oppimaton, nuori nainen. Silti Jumalalla oli varaa antaa hänelle yksi maailmanhistorian vaativimmista kutsumuksista.

2) Maria oli oppimaton, nuori nainen. Silti Jumalalla oli varaa antaa hänelle yksi maailmanhistorian vaativimmista kutsumuksista. Mariasta tuli Jumalan Pojan äiti. Hän joutuisi kestämään vähintäänkin juorut aviottomasta lapsesta. Aluksi uhkana olivat hylätyksi tuleminen, ja jopa kuolemantuomio. Koettelemukset kysyisivät luonteen lujuutta. Jumala katsoi nuoren naisen sydämeen. Siellä oli alttius kuunnella Jumalan tahtoa. Nuoruus ja kokemattomuus eivät ole esteitä Jumalalle. Osaammeko me seurakunnissamme arvostaa ja tukea nuoria siinä, mihin Jumala heitä kutsuu?

3) Maria ylisti Herran suuruutta ja riemuitsi Jumalasta, Vapahtajastaan.10 Mitä minä ylistän ja palvon? Saako Herra ja hänen sanansa lupaukset olla uskoni keskuksessa? Haikailenko enemmän Jumalan siunauksia, kuin elämää Jeesuksen läsnäolossa? Kumpaa janoan enemmän: lahjoja vai lahjojen antajaa?

Lisäksi

Maria kantoi sydämensä alla Abrahamille luvattua ”siunauksen siementä” eli Vapahtajaa

Luukkaan evankeliumista käy ilmi, miten juutalaisten keskuudessa kyti odotus Israelin osaksi tulevasta lohdutuksesta ja lunastuksesta.5 Jumala rakasti kansaansa, vaikka se oli ollut hänelle hengellisesti uskoton. Jumala oli siksi historian saatossa kurittanut kansaansa, mutta armahti sitä ja piti lupauksensa, jonka hän oli antanut Abrahamille.6 

Abrahamin siemenessä kaikki kansat tulisivat osallisiksi Jumalan siunauksesta. Maria kantoi sydämensä alla tuota ”siunauksen siementä” eli Vapahtajaa, jota jo Abraham odotti. Juutalaisille oli selvää, että Iisain suvusta nousee Messias, joka olisi toisenlainen kuin kukaan hallitsijoista siihen mennessä.7 Hän olisi Ihmeellinen Neuvontuoja, Iankakkinen Isä, väkevä Jumala ja Rauhanruhtinas.8 Jeesuksessa Vanhan testamentin odotus sai täyttymyksensä. Tätä Marian kiitosvirsikin meille julistaa.

 

Tilaa Uusi Tie joulun kampanjahintaan tästä!

https://www.youtube.com/watch?v=2iPEyr9gejk