Lukijan kysymys: Hyväksyykö Jeesus juopumisen?

Uuden palstamme ensimmäistä kysyjää askarruttaa, hyväksyikö Jeesus juopumisen muuttaessaan veden viiniksi Kaanaan häissä.
Piirretty naishahmo kohottaa toista kulmaansa ja sivelee leukaansa.

Lukijan kysymys -palstalla asiantuntijat vastaavat lukijoidemme mieltä askarruttaviin kysymyksiin uskosta ja Raamatusta. Kuva: Maria Vilja

Kysymys:

Kertomuksessa Kaanaan häistä Jeesus muuttaa veden viiniksi (Joh. 2:1–12). Kertomuksessa mainitaan, että huonoa viiniä alettiin yleensä tarjota häissä vasta sitten, kun ihmiset alkoivat juopua. Nyt viini oli päässyt loppumaan, ja Jeesus muutti veden hyväksi viiniksi. Hyväksyikö Jeesus siis juopumisen tekemällä lisää viiniä?

Vastaus:

Raamatun maailmassa viini oli yleinen ruokajuoma niin arkena kuin juhlana. Viiniin suhtaudutaan Raamatussa positiivisesti: ”Viini ilahduttaa mielen.” (Sananl. 10:19) Sen sijaan viinin väärinkäyttö eli viinistä juopuminen selkeästi torjutaan. (Sananl. 23:29–35; Ef. 5:18) Omassa toiminnassaan Jeesus sitoutui Raamatun opetukseen. Hän ei ollut absolutisti muttei juopunut itse eikä kannattanut juopumista.

Jeesuksen ensimmäinen tunnusteko oli muuttaa vesi hyväksi, laadukkaaksi viiniksi. Juhlien valvojan kommentti ”jokainen panee tarjolle ensin hyvän viinin ja vasta sitten huonomman, kun väki juopuu” kertoo tietynlaisesta yleisestä menettelytavasta. Oliko Jeesus vastuussa siitä, että joku juhlavieraista mahdollisesti käytti viiniä väärin?

On myös hyvä huomioida, että viinin loppuminen oli nolo tilanne hääparille, ja Jeesus vapautti heidät siitä häpeästä. Veden muuttaminen viiniksi oli myös symbolinen teko ja merkinnee uutta elämää Kristuksessa.

Vastaaja on Kansanlähetysopiston raamattulinjan linjavastaava

Palstan ohjeet:

Lähetä kysymyksesi uskosta, Raamatusta tai kristillisestä elämästä postitse osoitteeseen Uusi Tie, ”Lukijan kysymys”, Opistotie 1, 12310 Ryttylä tai sähköpostitse osoitteeseen toimitus@uusitie.com, aiheriville ”Lukijan kysymys”. Julkaisemme kysymykset nimettöminä.

Piditkö artikkelista? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja tilaamalla Uuden Tien verkkolehden tästä. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa.

Katso myös alla olevalta videolta, miksi Iida Hovi lukee Uutta Tietä.