Lue Saarnaajan kirjaa!

Korona-aikana on annettu paljon neuvoja kotona elämiseen ja henkiseen selviytymiseen. Yksi muista poikkeava neuvo tulee maailmankuululta uskon puolustajalta, Sean McDowellilta.

Korona-aikana on annettu paljon neuvoja kotona elämiseen ja henkiseen selviytymiseen. Yksi muista poikkeava neuvo tulee maailmankuululta uskon puolustajalta, Sean McDowellilta. Hän neuvoo lukemaan Saarnaajan kirjaa. Neuvo on poikkeuksellinen. Itse kirja on myös Raamatussa niin poikkeuksellinen, että jotkut ovat jopa ihmetelleet sen kuulumista Raamattuun. Se puolustaa kuitenkin erittäin hyvin paikkaansa Jumalan sanana. Miksi Uudessa Tiessä aikoinaan haastateltu Sean McDowell suosittelee Saarnaajan kirjan lukemista juuri nyt? Hän kertoo viisi syytä.

Ensimmäinen on se, että Saarnaajan kirja käsittelee kärsimyksen ja pahuuden ongelmaa niin realistisesti. Saarnaaja 8:14 sanoo: ”On vanhurskaita, joiden käy, kuin he olisivat tehneet jumalattomien tekoja, ja on jumalattomia, joiden käy, kuin he olisivat tehneet vanhurskaitten tekoja”. Näin se on. Tässä maailmassa, tämän lyhyen elämän aikana ei ole odotettavissa lopullista oikeudenmukaisuutta. Korona voi kaataa yhtä hyvin uskovan kuin kenet tahansa muunkin.

”Kaikille voi tapahtua kaikkea. Sama kohtalo on vanhurskaalla ja jumalattomalla, hyvällä, puhtaalla ja saastaisella, uhraajalla ja uhraamattomalla. Hyvän käy kuten syntisenkin, vannojan kuten valaa pelkäävänkin”, julistaa Saarnaaja. (9:2) Saarnaaja kehottaa meitä samalla muistamaan, että Jumala on olemassa.

Toinen syy lukea saarnaajaa on se, miten realistisen kuvan se antaa omaisuudesta ja rikkaudesta. Ne eivät anna elämälle kestävää tarkoitusta. Meidän tulisi jatkuvasti muistaa, mikä lyhyen elämämme aikana on todella arvokasta.

Kolmanneksi Saarnaaja kehottaa meitä elämään sen valossa, että me kaikki kuolemme. Ihminen on kehittänyt lukuisia erilaisia tapoja, joilla hän pakenee kuoleman todellisuuttaa ja pyrkii välttämään sen ajattelemista. Saarnaajan kirja voi kuitenkin auttaa meitä katsomaan kuolemaa silmiin ja silti muistamaan, että meillä on toivo myös kuoleman edessä: Jeesuksen ylösnousemus ja siitä johtuva oma tuleva ylösnousemuksemme.

Neljänneksi Saarnaaja muistuttaa meitä siitä, että tämän elämän jälkeen joudumme viimeiselle tuomiolle Jumalan eteen. Saarnaaja tuo tämän selvästi ilmi kirjansa lopussa: ”Loppusana kaikesta, mitä nyt on kuultu: Pelkää Jumalaa ja pidä hänen käskynsä, sillä niin tulee jokaisen ihmisen tehdä. Jumala tuo näet kaikki teot tuomiolle, joka kohtaa kaikkea salassa olevaa, olkoon se hyvää tai pahaa.” (12:13–14) Tämä tosiasia kumoaa kaikki ne pinnalliset arviot, joiden mukaan Saarnaaja olisi Raamattuun eksynyt ateistinen kirja. Saarnaaja kyllä kuvaa syvällisesti ateistista maailmankatsomusta, erityisesti kirjansa alussa. Hän itse elää kuitenkin vahvasti Jumalan katseen alla.

Lopuksi Saarnaaja voi opettaa meille tyytyväisyyttä elämässä. Sen mukaan, ”Jumalan lahja on sekin, että ihminen kaiken vaivannäkönsä keskellä syö, juo ja nauttii hyvää.” (3:13) Kuitenkin Jumala on asettanut myös tietoisuuden iäisyydestä meidän sydämiimme (3:11). Siksi emme koskaan löydä pysyvää lepoa ja rauhaa muusta kuin yhteydestä Luojaamme.

Piditkö artikkelista? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja tilaamalla Uuden Tien verkkolehden tästä. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa.

Tutustu myös visioomme alla olevan videon kautta: