Lontoo – kansojen sulatusuuni

Musliminaisia hiukset ja pää peitettyinä tai vain silmät näkyvissä pukeutuneina niqabiin tulee kaduntäydeltä vastaan. Miehetkään eivät näytä perinteisiltä briteiltä. ”Bangladeshi Halal Food”, bengalilaista halal ruokaa, lukee usean kaupan kyltissä. Katujen nimet on englannin lisäksi kirjoitettu länsimaiselle vierailla koukeroilla. Emme ole kuitenkaan Aasiassa, vaan Itä-Lontoossa, Tower Hamletsin kaupunginosassa. Se sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Lontoon keskustasta....

nettiin 2

Musliminaisia hiukset ja pää peitettyinä tai vain silmät näkyvissä pukeutuneina niqabiin tulee kaduntäydeltä vastaan. Miehetkään eivät näytä perinteisiltä briteiltä. ”Bangladeshi Halal Food”, bengalilaista halal ruokaa, lukee usean kaupan kyltissä. Katujen nimet on englannin lisäksi kirjoitettu länsimaiselle vierailla koukeroilla. Emme ole kuitenkaan Aasiassa, vaan Itä-Lontoossa, Tower Hamletsin kaupunginosassa. Se sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Lontoon keskustasta.

– Lontoossa tehdään väestönlaskenta joka kymmenes vuosi. Viimeisin laskenta oli vuonna 2011. Sen mukaan esimerkiksi Tower Hamletsin asukkaista perusbritit ovat vähemmistönä. Nyt heitä on enää vain noin 30 prosenttia. Tämä suuntaus ennustettiin jo kymmenen vuotta sitten, Kansanlähetyksen lähetti Pipa Taylor selvittää.

Taylor työskentelee tällä hetkellä turkkilaisten parissa. Hän kertoo, kuinka miljoonakaupungin väestörakenne elää ja vaihtelee jatkuvasti alueittain. Entinen juutalaisalue on muuttunut muslimialueeksi, ja juutalaiset ovat siirtyneet Pohjois-Lontooseen, turkkilaiset asuvat tietyllä alueella ja pahainen Itä-Lontoon sataman seutu on tänään Lontoon Cityn lisäksi businesselämän keskus korkeine pilvenpiirtäjineen. Lontoon kasvoja on muovannut myös viimeaikainen kansojen ryntäys Itä-Euroopasta ja entisen Neuvostoliiton alueelta.

 

Lue lisää Lontoosta ja lähetystyöstä siellä uusimmasta Uudesta Tiestä.