Life-leiri ja Nuorten Kesä: runsas paketti luovaa uskoa

Ensi lauantaina käynnistyy jälleen viikon mittainen Life-leiri Kansanlähetysopistolla Ryttylässä. Nuoret saavat kokeilla taitojaan ja oppia uutta kuvataiteen, median ja tekniikan, musiikin, tanssin, teatterin ja toiminnan parissa. -Ajatuksenamme on tarjota nuorille leiri, jossa voi kristittynä elää uskoa todeksi ja toisaalta perehtyä johonkin sellaiseen osa-alueeseen, josta on kiinnostunut. Pajojen opettajat ovat kristittyjä ja oman alansa ammattilaisia. On...

Life-leireillä nuoret saavat raamattuopetusta ja ammattilaisten ohjausta omassa lajissaan. KUVA: PHILIPPE GUEISSAZ

  Life-leireillä nuoret saavat raamattuopetusta ja ammattilaisten ohjausta omassa lajissaan.  KUVA: PHILIPPE GUEISSAZ
Life-leireillä nuoret saavat raamattuopetusta ja ammattilaisten ohjausta omassa lajissaan. KUVA: PHILIPPE GUEISSAZ

Ensi lauantaina käynnistyy jälleen viikon mittainen Life-leiri Kansanlähetysopistolla Ryttylässä. Nuoret saavat kokeilla taitojaan ja oppia uutta kuvataiteen, median ja tekniikan, musiikin, tanssin, teatterin ja toiminnan parissa.

-Ajatuksenamme on tarjota nuorille leiri, jossa voi kristittynä elää uskoa todeksi ja toisaalta perehtyä johonkin sellaiseen osa-alueeseen, josta on kiinnostunut. Pajojen opettajat ovat kristittyjä ja oman alansa ammattilaisia. On iso asia, että nuoret saavat pohtia omaa mielenkiinnon kohdettaan kristityn aikuisen seurassa, Kansanlähetyksen nuorisotyön aluekoordinaattori Mika Falk sanoo.

Life-leiri on jo vakiintunut työmuoto Kansanlähetyksessä. Luojan luomistyöstä iloitseminen ja Jumalan kunnioittaminen kaikessa ovat olennainen osa kristityn elämää. Myönteinen suhde ”luomisen teologiaan” ei kuitenkaan häivytä alleen sanomaa Jeesuksesta pelastajana.

– Leirillä luetaan myös Raamattua, pidetään raamattutunteja ja rukoillaan. Leirin teemana on tänä vuonna yhdellä sanalla ilmaistuna ”Jeesus”. Tänä vuonna käymme Johanneksen evankeliumin äärellä läpi sitä, kuka Jeesus on, Falk kertoo.

sevanto ok
Antti Sevanto on toiminut Life-leirillä ohjaajana jo kymmenenä kesänä. KUVA: SAMI VALKONEN

Ravintoa myös vastuunkantajille

Teatteriohjaaja Antti Sevanto laskeskelee, että hän on Life-leirillä vetäjänä tänä kesänä jo kymmenettä kertaa. Useimmiten hän on vetänyt musiikkiteatteripajaa, viime kesänä myös komiikkapajaa. Tänä vuonna hän vastaa erityisesti leirin iltaohjelmista.

– Life-leirin kaksi kulmakiveä ovat hengellisyys ja taide. Molemmat ovat tärkeitä. Toivon, että tämä kokonaisuus tarjoaa nuorille jonkun tärkeän oivalluksen. Leirillä olo on yhteisöllistä ja toivon, että nuorten keskinäiset ystävyyssuhteet voisivat vahvistua.

Muusikko Rosa Nyman vastaa tänä kesänä ensimmäistä kertaa musiikkiteatteripajasta.

– Harjoittelemme yhden kohtauksen Honk! -musikaalista, joka perustuu satuun rumasta ankanpoikasesta. Esitämme tuotoksen perjantai-illan Life-showssa. Draaman taiteellinen ilmiasu syntyy vuorovaikutuksessa nuorten kanssa, Rosa Nyman kertoo.

Nyman myöntää, että on jännittävää tulla uuteen tehtävään. Ehkä leiriläisilläkin on perhosia vatsassa.
– Jännitys on kuitenkin hyvä asia. Se kertoo jotain asian merkityksellisyydestä itselle. Jännityksen kohtaaminen ja itsensä voittaminen on hienoa, hän rohkaisee.

Life-leirillä opettajatkaan eivät ole ainoastaan tuottajan roolissa.

– Kohtaamiset kollegoiden ja nuorten kanssa ovat antoisia: keskustelut uskosta ja elämästä ovat merkittäviä. Leirin raamattuhetkissä ja iltaohjelmissa vastuunkantajatkin ovat saajan asemassa, Antti Sevanto summaa.

– Leirissä yhdistyvät samassa paketissa taide, toiminta ja hengellisyys. Tapahtuma on vakiinnuttanut paikkansa. Toivomme, että uudistukset vain parantaisivat leirin antia, hän tiivistää.

ulla ok
Ulla Kujanpäätä viehättää ratsastuksen opettamisessa se, kun saa ihmisiä oivaltamaan, miten pienillä asioilla voi hevosen selässä vaikuttaa liikkumiseen. KUVA: LASSI KUJANPÄÄ

Henkilökohtaisia kohtaamisia nuorten kanssa

Ratsastuksen opettaja Ulla Kujanpää on jo useana vuotena vetänyt ratsastuspajaa Life-leirillä. Joka kerta hän on virkistynyt ja saanut voimaa sieltä arkeen.

– Nuorten kohtaamiset ovat olleet tosi hyviä. Kansanlähetyspäivilläkin ilahdutti nähdä ratsastuspajalaisia, joiden kanssa oli ollut puhetta uskon perusasioista. Melkein joka vuosi pajan porukassa on niitä nuoria, jotka eivät vielä tunne Jeesusta. On mahtavaa huomata, että pystyy olemaan omalla paikalla Jumalan käytössä ja esimerkkinä, Kujanpää kertoo.

Millainen esimerkki hän tahtoo olla nuorille?

– Haluaisin välittää heille, että voi olla rohkeasti oma itsensä ja toteuttaa taitoja ja mielenkiinnon kohteita, mitä Jumala on antanut. Nuorempana, kun tulin uskoon, ajattelin, etten pysty käyttämään kiinnostustani ratsastukseen Jumalan valtakunnan työssä. Ajattelin, että on kaksi eri asiaa olla uskossa ja harrastaa ratsastusta. Mutta Jumala on ihmeellisesti johdattanut, että olen saanut tästä ammatin ja käyttänyt sitä hänen työssään. Melkein kaikenlaisissa ammateissa voi löytää kanavia palvella Jumalaa, nainen sanoo.

Ulla Kujanpään mielestä Life-leirin suosion salaisuus on Ryttylän kaunis miljöö sekä ohjelma, jossa on sopivasti toimintaa ja raamattuopetusta. Hänen mielestään Kansanlähetys ottaa rohkeasti uusia avauksia, kuten silloin, kun ratsastus tuli osaksi leirin pajoja.

– Uskalletaan sanomasta tinkimättä ottaa uusia keinoja käyttöön ihmisten tavoittamiseksi, Kujanpää iloitsee.

Erityisesti nuoret tarvitsevat toimintaa seurakunnassa, mutta sitäkin tärkeämpänä hän pitää henkilökohtaisia kohtaamisia.

– Life-leirilläkin nuorella muodostuu suhde pajan opettajan kanssa. Vaikka olisi minkälaista toimintaa, jos ihmisiä ei kohtaa seurakunnassa, tulevatko he enää uudestaan? hän kysyy.

Armoa, totuutta ja turnauksia Nuorten kesässä

Nuorten kesässä 1.–3. elokuuta on luvassa rentoa ja vakavaa meininkiä Kansanlähetysopistomiljöön kesäkylässä. Perjantaina tapahtuma alkaa kesäkylän ja telttojen pystytyksellä. Kello 18 on tilauksessa Universumin upein Life show Jim Millsin johdolla.

Beachturnausten, jalkapallon, aarrejahtien, lautapelien ja päiväunipajojen lomassa tuhtia raamattuopetusta jakaa Vesa Ollilainen. Hän puhuu miehestä, joka on täynnä armoa ja totuutta. Ollilaisen johdolla käydään läpi myös Jeesuksen vertauksia.

Lauantaina on myös Nuorten aikuisten kesä, jossa opettavat Jarkko Haapanen ja Kai Niemelä. Teatteri Kumbe esiintyy myös kanavassa.

Nuorten kesässä osallistujat maksavat vain ruuasta ja majoituksesta. Ohjelma on ilmaista. Koko tapahtuma-alue on päihteetön. Järjestäjät kehottavat jättämään kotiin sytkärit ja linkkuveitset. Väärät tavarat väärässä paikassa kerätään talteen.

Life & Nuorten Kesä

  • Järjestetään Ryttylän Kansanlähetysopistolla 26.7.–1.8.2014. Leiri päättyy Nuorten Kesä -viikonlopputapahtumaan 1.–3.8.2014.
  • Kansainvälinen taide- ja toimintaleiri 15 vuotta täyttäneille nuorille.
  • Järjestäjät Kansanlähetys ja Creative Arts Europe.
  • Ohjelma sisältää raamattuopetusta, rukousta, musiikkia ja pajoja.
  • Leiri toteutetaan pääosin talkoovoimin

Lifestä sanottua

”Life-leirillä löysin kutsuni. Jumala puhui minulle, että tavalla tai toisella saan aina viedä evankeliumia median kautta. Muistan tilanteen kuin eilispäivän. Yhteishenki ja hengellinen opetus olivat myös vahvoja leirillä. Life on tilaisuus oppia tuntemaan itseään, toisia uskovia ja Jumalaa.”
Nainen, 25

”Olin mukana ensimmäisillä leireillä, silloin nimeltään Taiteiden Kesä. Sain leireiltä paljon, ennen kaikkea kokea samanmielisten kristittyjen nuorten yhteyttä, joka kantoi pitkälle leirin ulkopuoliseen elämään. Leiri, ja sen Jumalan armosta ja lahjoista kiitollinen ilmapiiri myös juurrutti vielä itseensä etsivää nuorta tiukemmin uskoon kiinni.”
Nainen, 31

”Life on hyvää hyödyllistä tekemistä Jumalan valtakunnan hyväksi. Ei ole myöskään montaa niin pitkää leiriä, jossa ehtisi tutustua kunnolla ihmisiin.”

Mies, 20