Lauluherätys

Vastustajat sanoivat, että Luther sai paljon enemmän pahaa aikaan virsillään kuin saarnoillaan. Itse hän sanoi, että musiikki on Jumalan suurin lahja heti evankeliumin jälkeen. Voisiko uusi hengellinen laulukirja olla välineenä kaipaamallemme uudelle uskonpuhdistukselle? Kauan kaivattu viidennen herätysliikkeen laulukirja Viisikielinen julkistetaan maaliskuun ensimmäisenä päivänä Helsingin Kallion kirkossa. Kyse on kirkkohistoriallisesta asiasta. Uusia hengellisiä laulukirjoja ei tehdä...

Vastustajat sanoivat, että Luther sai paljon enemmän pahaa aikaan virsillään kuin saarnoillaan. Itse hän sanoi, että musiikki on Jumalan suurin lahja heti evankeliumin jälkeen.

Voisiko uusi hengellinen laulukirja olla välineenä kaipaamallemme uudelle uskonpuhdistukselle?
Kauan kaivattu viidennen herätysliikkeen laulukirja Viisikielinen julkistetaan maaliskuun ensimmäisenä päivänä Helsingin Kallion kirkossa. Kyse on kirkkohistoriallisesta asiasta. Uusia hengellisiä laulukirjoja ei tehdä kovin usein.

Vanhimmat meistä muistavat vielä, miten 1960-luvun alkupuolelle asti laulettiin Hengelliset laulut ja virret –kokoelmasta. Se oli alun perin Hannulan herätyksen synnyttämä kirja. Suomen Lähetysseura julkaisi siitä kymmeniä painoksia. Tuon kokoelman parhaiten aikaa kestäneet laulut ovat yhä mukana nyt ilmestyvässä kokoelmassa. Yhä on syytä laulaa: Niin alhaalla ei kukaan kulje, ettei siellä Jeesus ois.

Sen jälkeen on laulettu sinisiä ja punaisia, kaskisia ja simojokia, tuomasta ja taizea. Nyt uudempi aarteisto on koottu klassikoiden kanssa yksiin kansiin. Uusi kirja on tehty niin, että nuoretkin voisivat kokea sen omakseen. Se on enemmän tulevaisuuden kuin menneisyyden kirja.

On syytä kiittää Heini Kataja-Kantolaa, joka Raimo Mäkelän kehotuksesta teki pohjatyön, ja nyt parin vuoden aikana Timo Rämän johdolla toiminutta työryhmää ja sen taitavaa sihteeriä Risto Ranta-ahoa. Suuri urakka pysyi uskomattoman hyvin aikataulussa. Nyt on laulajien vuoro.

Kirkkohistoriaa on siinäkin, että uusi laulukirja on syntynyt kuuden kristillisen järjestön yhteistyönä. Ainakaan tämä kokemus ei puhu sen puolesta, että kristityt riitelisivät keskenään. Nyt he laulavat yhdessä.

Olisiko nyt aika elvyttää yhteislauluperinne ja järjestää kauneimmat hengelliset laulut –tilaisuuksia? Hyvät laulut tuovat evankeliumin sydämeen. Laulukirjat ovat usein syntyneet hengellisen herätyksen seurauksena. Voisiko laulukirja olla herätyksen välineenä? Rukouksemme on, että uusi kirja synnyttäisi sellaisen lauluherätyksen, josta kasvaisi oikea evankeliumin synnyttämä hengellinen herätys.

Tervetuloa Kallion kirkkoon lauantaina 1.3. jo klo 10, jolloin alkaa Kirkkokansan raamattupäivä. Ensin puhutaan aiheesta Totuus ja valhe. On hyvä kokoontua viidennen herätysliikkeen yhteiseen tilaisuuteen etsimään Jumalan sanasta tietä eteenpäin sekavassa ajassa, jossa ateistit hyökkäävät ja kirkkolaiva ajelehtii ilman kapteenia ja peräsintä. Viisikielisen julkistamisjuhla alkaa klo 16. Tule tarkistamaan, onko kirjassa kaikki sinun lempilaulusi. Näin historiallisessa tilaisuudessa kannattaa olla paikalla.