Lasnamäen seurakunta pääsee uusiin tiloihin

Viron luterilaisessa kirkossa on innostuttu uusien seurakuntien perustamisesta. Tallinnan Lasnamäelle syntyvä seurakunta saa nimensä evankelista Markuksen mukaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viron luterilaisessa kirkossa on innostuttu uusien seurakuntien perustamisesta. Tallinnan Lasnamäelle syntyvä seurakunta saa nimensä evankelista Markuksen mukaan.

Juuri alkanut adventin aika on Lasna­mäen seurakuntatyössä unohtumaton. Lähetystyöntekijät Kai ja Mirva Lappalainen Virosta kertovat, että seurakunta saa avaimet ”omaan kotiin” joulukuun alussa.

– Olarin seurakunnan avustuksella päätimme astua Lasnamäen työssä uuden askeleen ja vuokrata Paekadulla sijaitsevan tilan seurakunnan käyttöön.

Lappalaiset kertovat, että Viron kirkossa on innostuttu seurakuntien perustamisesta. Uusia seurakuntia on syntymässä jo monta: Saku, Keila, Mustamäe, Lasnamäe ja Narva.

– Lasnamäellä seurakuntaa perustavaa työtä tukemaan muodostetaan työryhmä, johon on lupautunut kaupunginhallituksesta Lasnamäen talousjohtaja Ain Orav. Mukana on myös Tallinnan rovasti Jaan Tammsalu, Lappalaiset kertovat.

Uusien tilojen avajaiset pidetään 20. joulukuuta ja varsinainen seurakuntatyö aloitetaan jouluaattona.

– Avajaisiin on kutsuttu Viron YLE, ERR TV ja Lasnamäe-lehti julkaisee pienen jutun toiminnasta. Saamme myös radioaikaa kertoak­semme mitä Lasnamäellä tapahtuu.

Katto on matalalla, mutta näky korkealla

Lasnamäe on 118 000 asukkaallaan Tallinnan suurin kaupunginosa. Hallinnollisesti Lasnamäe on jaettu 17 osaan, joista Pae on yksi.

Pae tarkoittaa suomeksi kalkkikiveä, jota Virossa riittää ja josta täällä on perinteisesti rakennettu. Lasnamäe on kuitenkin hyvin neuvostoliittolainen kaupunginosa. Näkymiä hallitsevat suuret betonista rakennetut kerrostalot. Paekadulla on kuitenkin näkyvissä myös viihtyisää vanhaa Neuvostoliittoa puistokatuineen, Kai Lappalainen sanoo.

Seurakunnan uudet tilat sijaitsevat vanhan kolmikerroksisen talon kellarikerroksessa. Kahdesta huoneesta muodostuvaan tilaan kuuluu pieni keittiö ja wc. Suurempaan huoneeseen mahtuu noin 50–70 ihmistä. Valoa tilaan tulee pienistä kadun pinnassa olevista ikkunoista.

– Tilan katto on matalalla, mutta näkymme työstä sitäkin korkeammalla. Rukoillaan yhdessä, että tila saisi olla seurakunnallemme ja koko Lasnamäelle siunaukseksi.

Lasnamäen kaupunginosa laajenee ja kehittyy kovaa vauhtia. Uusia taloja rakennetaan myös Paekadun ympäristöön.

– Uusien tilojemme välittömässä läheisyydessä asuu kymmeniä tuhansia ihmisiä. Lasnamäe kasvaa koko ajan ja kaupunginosaan muuttavat töiden perässä etenkin nuoret lapsiperheet eri puolelta Viroa.

Lappalaiset iloitsevat siitä, että Olarin seurakunta on luvannut lahjoittaa tilaan tarvittavat kalusteet. Kai Lappalainen on saanut vinkin ammattitaitelijasta, joka voisi tehdä tilaan street art -tyylisen alttaritaulun.

– Olemme perustamassa Pyhän Markuksen seurakuntaa, joten alttaritaulu voisi liittyä apostoli Markukseen tai Markuksen evankeliumiin, hän miettii.

Seurakunnalta puuttuvat enää astiat kirkkokahveja ja tarjoiluja varten sekä iso krusifiksi.

– Tavoitteena on, että tapahtumia ja jumalanpalveluksia voidaan lähettää netin kautta katsottavaksi. Tätä tarkoitusta varten seurakunta tarvitsisi myös ahtaaseen tilaan sopivan, tehokkaan videotykin ja GoPro tai sitä vastaavan videokameran, Lappalainen sanoo.