Lapset otettiin Norjassa huostaan ilman riittäviä perusteita

Norjalais-romanialaisten Ruth ja Marius Bodnariun seitsemänhenkinen perhe koki 16. marraskuuta 2015 hirvittävän järkytyksen. Lasten hyvinvointipalveluista Norjassa vastaava Barnevernet saapui ottamaan huostaan helluntailaisen perheen kaikki viisi lasta. Yksi lapsista oli sylivauva. Virallisissa syytteissä mainittiin syyksi kuritusväkivalta. Lapset erotettiin myös toisistaan ja sijoitettiin kolmeen eri kasvattiperheeseen. Tapaus sai lyhyessä ajassa paljon kansainvälistä huomiota. Kymmenet tuhannet ihmiset vaativat...

leif-pkNorjalais-romanialaisten Ruth ja Marius Bodnariun seitsemänhenkinen perhe koki 16. marraskuuta 2015 hirvittävän järkytyksen. Lasten hyvinvointipalveluista Norjassa vastaava Barnevernet saapui ottamaan huostaan helluntailaisen perheen kaikki viisi lasta. Yksi lapsista oli sylivauva.

Virallisissa syytteissä mainittiin syyksi kuritusväkivalta. Lapset erotettiin myös toisistaan ja sijoitettiin kolmeen eri kasvattiperheeseen. Tapaus sai lyhyessä ajassa paljon kansainvälistä huomiota. Kymmenet tuhannet ihmiset vaativat lasten palauttamista vanhemmilleen. Heidän puolestaan vetosivat monet kristilliset toimijat ja useat parlamentaarikot eri maissa, muun muassa Romaniassa, Norjassa, Tšekissä, Espanjassa ja Yhdysvalloissa. Yli sata lakimiestä ja poliitikkoa allekirjoitti vetoomuksen Norjan pääministeri Erna Solbergille puuttua asiaan. Mielenilmauksia järjestettiin eri puolilla maailmaa. Aktiivisimmin perheen yhdistämistä ajoivat romanialaiset.

Uutinen tuli myös Uusi Tie -lehden tietoon viime vuoden puolella. Emme julkaisset sitä, koska arvioimme, että Norjan kaltaisen maan lastensuojelu ei voi tehdä tällaista äärimmäistä ratkaisua ilman hyvin raskauttavia syitä. Luotimme val­tioon, eikä  meillä ollut todisteita epäillä ratkaisun oikeutusta. Nyt tiedämme toisin.

Asiantuntijat ovat nyt sitä mieltä, että Norjan lastensuojelussa tehtiin tässä asiassa massiivinen ylilyönti. Tapausta tutkinut norjalainen lasten huostaanottoihin erikoistunut erityispsykologi Einar C. Salvesen totesi Puolassa asiasta järjestetyssä paneelikeskustelussa: ”Olen nähnyt kaikki dokumentit ja olen samaa mieltä, että lastensuojelun oli syytä puuttua tähän asiaan, mutta lasten ottaminen pois vanhemmilta oli katastrofaalinen virhe.” Salvesenin mukaan keskustelu vanhem­pien kanssa olisi hyvin riittänyt. Nyt lapsille ja vanhemmille aiheutettiin syvät traumat.

Miten tällainen massiivinen ylilyönti pääsi tapahtumaan? Eri tahoilla on epäilty, että huostaanottojen taustalla oli myös vanhempien kristillinen usko.

Miten tällainen massiivinen ylilyönti pääsi tapahtumaan? Eri tahoilla on epäilty, että huostaanottojen taustalla oli myös vanhempien kristillinen usko. Esimerkiksi lakimies Peter Costea, Romanian perheiden alliansista to­teaa Facebookissa (22.2.2016) asiaan liittyvistä dokumenteista käyvän selvästi ilmi, että vanhempien kristillinen usko vaikutti huostaanottoon. Englantilaisen Christian Today -lehden (1.12.2015) mukaan huostaanottojen syynä oli ”kristillinen radikalismi ja sen iskostaminen” lapsiin. Tapauk­seen paneutuneen unkarilaisen teologian tohtori Adam Szabadosin mukaan tapaus on esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun raamatullinen todellisuuskäsitys häviää. ”Emme puhu ainoastaan Norjasta vaan ilmiöstä, joka uhkaa kokonaista sivilisaatiota”, hän totesi paneelissa Puolassa.

Nykyään useat perhekäsityksen muutosta ajavat tahot katsovat, että lapsilla ei ole oikeutta biologisiin vanhempiinsa, vaan ainoastaan laadukkaaseen ja turvalliseen kasvatukseen. Siitä, millainen kasvatus täyttää tällaiset laatukriteerit, päättää valtio. Lasten ei katsota enää kuuluvan biologisille vanhemmilleen, vaan lopulta valtiolle. Tällaisessa ajattelussa valtiosta ja sen edustamasta perheideologiasta on tullut antikristillistä.