Lapin luonto ja turvallisuus kiinnostavat israelilaisturisteja

– Kohdatessani juutalaisturisteja oli ilo kertoa, että Suomi on edelleen turvallinen kohde lomailuun, vaikka antisemitismiä tai boikottimentaliteettiä valitettavasti löytyykin hieman, Heidi Tohmola sanoo.

Suomen turvallisuus on israelilaisille matkailijoille tärkeää. Kuva: Heidi Tohmola

Suomen turvallisuus on israelilaisille matkailijoille tärkeää. Kuva: Heidi Tohmola

Lappi houkuttelee yhä useampia ulkomaalaisia turisteja Suomeen. Rovaniemen kaduilla voi sesonkiaikana kuulla vaikkapa kiinaa, hepreaa, venäjää, japania, ranskaa tai saksaa.

Hepreaa puhuvat Israelin vieraat ovat turistivirroissa suhteellisen uusi ilmiö. Eräiden arvoiden mukaan he ovat tällä hetkellä kiinalaisten jälkeen suurin lomailijaryhmä talvisilla hangillamme.

Ulkoministeriö tiedotti jo vuonna 2015, että israelilaisia matkailijoita tulee Suomeen vuosittain jopa 20 000–30 000. Talvisin heitä tulee pääosin Lapin tunturi- ja lomakohteisiin. Järvi-Suomi kalastusmahdollisuuksineen ja myös pääkaupunkiseutu kiinnostavat kesäisin. Suomen matkailua mainostetaankin Israelissa koko ajan enemmän, joten turistivirrat eivät liene laantumassa.

Lappi-innostukseen vaikuttavat myös suorat lennot talvisin Tel Avivista Rovaniemelle, sekä kosher-ruokaa tarjoavat hotellit, joita löytyy jo muutama. Puhdas luonto ja eksoottinen talvimaisema suovat kaivattua vaihtelua Lähi-idän ilmastoon. Mutta kosher-ateriat, helpot lennot ja luonto eivät ole ainoa houkutin.

– Napapiirin joulumaassa taannoin kohtaamani juutalaisvieraat kertoivat, kuinka revontulien, lumen, poroajeluiden, pilkkiretkien ja tuntureiden lisäksi Suomella on hyvä ja vakiintunut turvallisen maan maine, Israelissa vuosia asunut Heidi Tohmola kertoo.

Juutalaisvastaisuus vaikuttaa matkailuun

Maailma on muuttumassa juutalaisvastaisempaan suuntaan.

– Israelilaisvieraamme kysyvätkin, ovatko antisemitismi ja erilaiset poliittiset Israel-boikotit nostamassa päätään täällä samalla tavalla kuin Euroopassa. Huoli on ymmärrettävä, sillä poliittinen kuohunta vaikuttaa Israelista matkaavien turistien turvallisuudentunteeseen. Israelilaiset haluavat jatkossakin virkistyä hangillamme ja kalaisten järviemme rannoilla, Heidi Tohmola kertoo.

Tämän hetken eurooppalaisessa uutisoinnissa näkyy juutalaisvastaisuuden nousu. Maahanmuuttajavirrat muslimimaista ovat myös tuoneet paikoin mukanaan uudenlaista Israel-vastaisuutta. Euroopassa on jo maita, jonne juutalaiset eivät enää uskalla matkustaa Daavidin tähti kaulariipuksessaan tai juutalainen kipa-päähine päässään.

– Kohdatessani juutalaisturisteja oli ilo kertoa, että Suomi on tässä suhteessa edelleen turvallinen kohde lomailuun, vaikka antisemitismiä tai boikottimentaliteettiä valitettavasti löytyykin hieman. Onneksi poliittiset kiistakentät ovat vielä kaukana tuntureilta.

Pakanauskontojen rituaalit uusina vetonauloina

Israelilaiset etsivät alati uusia ja mielenkiintoisia ja turvallisia kohteita, joten matkailualan kehittäjät keksivät uusia ohjelmanumeroita vanhojen suosikkien tilalle. Oli matkailualan yrittäjän asenne yksittäistä etnistä ryhmää kohtaan mikä tahansa, bisnes tarvitsee turistivirtoja pysyäkseen mukaan kilpailussa.

Monissa Lapin lomakohteissa onkin nostettu esille muun muassa uususkontoon ja vanhaan pakanauskontoon nivoutuvaa ohjelmatarjontaa, joka korostaa yhteyttä luontoon.

– Muutama pohjoisen kristitty onkin huolissaan siitä, mitä Lappiin saapuville turisteille tarjotaan bisneksen ja luonnon nimissä. Uususkonnollisuus noitarumpuineen ja shamaanikasteineen ei edusta Israel-ystävien arvomaailmaa. Ennen kaikkea moni kristitty haluaa kuitenkin pitää maamme sellaisena turvallisena ja raikkaana lomakohteena, jonne juutalaisvieraatkin ovat aina tervetulleita, Tohmola sanoo.

Piditkö lukemastasi? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja, kun tilaat Uuden Tien klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa!