Lahden Kohtaamispaikka juhli pyöreitä

Viime sunnuntaina Joutjärven kirkossa Lahdessa juhlittiin Kohtaamispaikan 20-vuotista taivalta. Yhteisön vaiheissa on ollut myös kasvukipuja.

Matti Vanhasen jäätyä kaksi vuotta sitten eläkkeelle Kohtaamispaikan toiminnanjohtajana aloitti Mika Falk. Kuva: Mari Turunen

Matti Vanhasen jäätyä kaksi vuotta sitten eläkkeelle Kohtaamispaikan toiminnanjohtajana aloitti Mika Falk. Kuva: Mari Turunen

Viime sunnuntaina Joutjärven kirkossa Lahdessa juhlittiin Kohtaamispaikan 20-vuotista taivalta. Yhteisön vaiheissa on ollut myös kasvukipuja.

Kohtaamispaikka sai alkunsa helmikuussa vuonna 1998, kun Matti Vanhanen palasi entiseen työpaikkaansa, Joutjärven seurakuntaan lähetyssihteeriksi. Hänen työtehtäviinsä kuului myös evankelioimistyö.

Katsellessaan kotiseurakuntaansa mies havaitsi monen asian olevan ulkoisesti hienosti, mutta kysymyksiäkin nousi. Edellisinä vuosikymmeninä seurakunnassa oli ollut voimakasta nuorisoherätystä, ja nuoria perheitäkin oli ollut aktiivisesti seurakunnan elämässä, mutta tilanne oli muuttunut 1990-luvulla. Nuoria aikuisia ei enää näkynyt.

– Ihmiset olivat hajallaan ja koin, että heidät on koottava yhteen. Mietin kuinka Jumalan kansa voi hengellisesti, ja täytämmekö tehtävämme.

Toimintaa suunniteltiin lapsiperheitä ajatellen ja yhdessä tekemisen kulttuuria etsien. Musiikista vastasi houseband ja laulut olivat uudempia hengellisiä lauluja. Illoissa oli myös mahdollisuus rukouspalveluun ja selkeää raamattuopetusta.

Ensimmäinen Kohtaamispaikka järjestettiin 29.3.1998 Ahtialan seurakuntakeskuksessa. Paikalle tuli sata ihmistä. Kerran kuussa toteutettavat illat kasvoivat nopeasti ja toukokuussa mukana oli Vanhasen päiväkirjan mukaan jo 180.

Samoihin aikoihin vastaavanlainen toiminta käynnistyi myös Jyväskylässä Keljon yhteisön nimellä. Toimintaa johtava Mika Kilkki kysyi myöhemmin, saisivatko myös jyväskyläläiset käyttää Kohtaamispaikka-nimeä.

Näky lähelle ja kauas

Vuonna 2002 Lahden Kohtaamispaikka-iltoja alettiin järjestää joka toinen viikko ja kolme vuotta myöhemmin Päijät-Hämeen Kansanlähetys tuli mukaan yhteistyöhön. Kun tilat Ahtialan seurakuntakeskuksessa kävivät liian ahtaiksi, kokoontumiset siirrettiin Joutjärven kirkolle vuonna 2006. Samana vuonna perustettiin Kohtaamispaikka ry, joka alkoi vastata Matti Vanhasen palkkauksesta 50 prosenttisesti.

Osa Joutjärven seurakunnan työntekijöistä koki tilanteen hankalana. Tilanne kärjistyi uuden kirkkoherran myötä. Vastavalittu Hannes Wallin kuvasi tilannetta ”seurakuntana seurakunnan sisällä” Kirkonseutu-lehdessä (2/2014).

Vuonna 2015–2016 seurakuntaan tehdyn piispantarkastuksen päähuomio keskittyi Kohtaamispaikka-kysymyksen ratkaisemiseen. Lopulta seurakuntaneuvosto päätti toiminnan eriyttämisestä. Vuodesta 2017 lähtien Kohtaamispaikka ry sekä Päijät-Hämeen Kansanlähetys ovat vastanneet toiminnasta, Joutjärven seurakunnan tarjotessa tilat.

Vanhasen jäätyä eläkkeelle toiminnanjohtajaksi astui syksyllä 2016 Mika Falk.

– Raskaan neuvotteluvuoden jälkeen aloimme valmistautua seurakunnan poisjäämiseen. Mietimme, lähtevätkö ihmiset tukemaan yhteisöä.

Nykyistä yhteistyötä Joutjärven seurakunnan kanssa Falk kiittelee.

– Ilmapiiri on vapautunut ja järjestämme esimerkiksi Kohtaamispaikan leirit yhdessä seurakunnan kanssa.

Hänen mukaansa Kohtaamispaikka on toimiva hengellinen koti, josta on hyvä lähteä tavoittamaan uusia ihmisiä.

– Olemme olemassa, jotta mahdollisimman moni kuulisi Jeesuksesta.

Kohtaamispaikka on kasvanut kolmensadan ihmisen yhteisöksi, jonka piiristä on lähtenyt neljä perhettä lähetystyöhön. Kohtaamispaikka-iltojen lisäksi yhteisön elämää rikastuttavat raamattupiirit, rukoustoiminta, koulutukset, leirit ja retket. Uusimpana avauksena on tämän vuoden alussa aloitettu Kohtaamispaikkojen tulkkaaminen arabiaksi ja dariksi.

Piditkö lukemastasi? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja, kun tilaat Uuden Tien klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa!