Kylväjän turvallisuusvastaava Ukrainan tilanteesta: ”Vaikea olisi ollut muutamia viikkoja sitten ajatella, että tämä voi eskaloitua tällaisiin mittasuhteisiin”

Lähetysyhdistys Kylväjä kutsui Ukrainan Odessassa työskentelevän lähettiperheen Suomeen. Kylväjälle turvallisuusjohtaminen on arkipäivää, mutta Euroopassa kriisin mittakaava on jotain uutta.

Kaupunkikuvaa Odessan kaduilta. Odessa on Ukrainan kolmanneksi suurin kaupunki noin miljoonalla asukkaallaan. Kuva: Tapani Tulisalo.

Lähetysyhdistys Kylväjä tekee työtä Ukrainan Odessassa juutalaisten parissa. Kaupungissa asuu noin 30 000–60 000 juutalaista. Marja ja Risto Liedenpohja tekevät työtä heidän parissaan yhteistyössä Jews for Jesus -järjestön kanssa. Kylväjä päätti kutsua Liedenpohjat ja heidän neljä lastansa Suomeen, jonne he saapuivat lauantaina 19. helmikuuta. Liedenpohjat ovat asettuneet Virroille, ja lapset ovat päässeet kouluun.

– Liedenpohjat osallistuivat keskiviikkona työyhteisömme viikoittaiseen aamuhetkeen. Heillä on kaikki hyvin. Toki heidän kotinsa jäi Ukrainaan. Heidän sydämensä, ajatuksensa ja yhteistyökumppaninsa ovat siellä. Ei kukaan halua nopeasti joutua lähtemään kodistansa ja jättää ystäviä, elämää ja työtä taakseen. Mutta heidän tilanteensa on hyvä verrattuna siihen, mikä se todellisuus Ukrainassa on, Kylväjän turvallisuusvastaava ja pakolaistyön erityisasiantuntija Taneli Skyttä kommentoi Uudelle Tielle.

Liedenpohjan perhe kutsuttiin Ukrainasta Suomeen viime lauantaina. Kuva: Kylväjä

Kylväjässä Ukrainan turvallisuustilannetta on seurattu pidemmän aikaa. Kuinka yllättävää oli, että kriisi eskaloitui ja sota alkoi?

– Turvallisuusjohtaminen on meille arkipäivää, koska työskentelemme hyvin epävakaissa olosuhteissa eri puolilla maailmaa. Mutta se, että Euroopan maaperällä on näinkin suuria muutoksia, tulee tietenkin yllätyksenä. Vaikea olisi ollut vielä muutamia viikkoja sitten ajatella, että tämä voi eskaloitua tällaisiin mittasuhteisiin. Euroopassa vastaavaan tilanteeseen törmääminen on jotain uutta meille, omana elinaikanani, Skyttä sanoo.

Hän varoo arvioimasta Ukrainan tilannetta tarkemmin.

– Tiedetään, että tällaisissa kriiseissä objektiivisen kuvan saaminen on äärimmäisen vaikeaa. On hyvin vaikea sanoa, mikä se tilanne konkreettisesti siellä on heti taistelujen puhjettua. Muutaman seuraavan päivän aikana näemme asian varmasti selkeämmin.

”Rukoilemme, että Jumalan todellisuus murtautuisi tilanteeseen”

Kun kysytään, mitä me kristittyinä voimme tehdä tällaisessa tilanteessa, usein kehotetaan rukoilemaan. Kuinka rukoilla? Taneli Skyttä kertoo, että hänellä on ollut vahvasti mielessä raamatunkohta, jossa sanotaan, että vanhurskaus ja oikeudenmukaisuus ovat Jumalan valtaistuimen perusta. (Ps. 89:15)

– Kun siellä vallitsee kaaos ja ihmisillä on epätoivo, oikeudenmukaisuuden ja vanhurskauden puolesta rukoileminen tuntuu jotenkin hyvin oikealta ja turvalliselta. Samoin ”tulkoon sinun valtakuntasi, tapahtukoon sinun tahtosi.” Rukoilemme, että Jumalan todellisuus murtautuisi tilanteeseen ja että ihmiset saisivat viettää hyvää ja rauhallista elämää.

Taneli Skytällä on puhelimessa hälytys, joka muistuttaa rukoilemaan merkittävien asioiden puolesta. Näin lupaus rukoilla toisten puolesta ei jää vain solidaarisuuden osoittamiseksi.

– Pystyn sanomaan itselleni ja niille ihmisille, joiden puolesta olen luvannut rukoilla, että olen oikeasti rukoillut heidän puolestaan.