Jos Kuningas palaakin huomenna

Eräänä päivänä tapahtuu se, mitä suurin osa ihmiskuntaa ei koskaan uskonut tapahtuvan – Jeesus palaa maan päälle. Mutta vieläkö jaksamme odottaa, kun Herran tulo on viipynyt jo 2 000 vuotta?

rgb_paajuttu_flickr-ms-lEräänä päivänä tapahtuu se, mitä suurin osa ihmiskuntaa ei koskaan uskonut tapahtuvan – Jeesus palaa maan päälle. Mutta vieläkö jaksamme odottaa, kun Herran tulo on viipynyt jo 2 000 vuotta?

Jeesus tulee – oletko valmis? Varsinkin takavuosikymmeninä saattoi huomata lyhtypylväisiin kiinnitettyjä lappuja, joissa esitettiin tämä kohtikäyvä kysymys. Toisia ne ärsyttivät, toisia pelottivat, toisia huvittivat.

Laput tuntuvat olevan katoamaan päin. Onko uskovilla odottamisen innostus hiipunut? Vai onko huomattu, ettei varottelu vedä ihmisiä Jeesuksen puoleen? Vai ajatellaanko, ettei Jeesuksen tulo olekaan lähellä?

Todennäköisesti kaikissa selityksissä on perää. Lopunajat jakavat mielipiteitä ääripäästä toiseen: toisia ne kiinnostavat liikaa, toisia liian vähän. Kristikunnasta löytyy niitä, jotka puhuvat Venäjän karhun noususta, pitävät presidentti Obamaa Antikristuksena ja EU:ta Ilmestyskirjan neljäntenä petona. Jeesuksen paluun aikaa on yritetty ennustella läpi historian – ja aina on menty metsään. Toisaalta löytyy myös niitä, jotka elävät voimansa tunnossa eivätkä muista Jeesuksen tulevan ”kuin varas yöllä”.

– Aktiivisia odottajia ei taida olla paljon, sillä Jeesus sanoo vertauksissaan yhä uudelleen, että hänen palvelijansakin nukkuvat, raamattuopettaja Liisi Jokiranta pohti hiljattain Kansanlähetyksen vastuunkantajille suunnatussa viikonlopussa. Hän opetti siellä Jeesuksen paluusta.

Ei pelon vaan ilon hetki

”Sillä niin kuin salama leimahtaa idässä ja valaisee taivaan länteen asti, niin on oleva Ihmisen Pojan tulo”, todetaan Matteuksen evankeliumissa (24:27).

– Kaikki näkevät Jeesuksen Kristuksen, joka tulee suurella voimalla ja kirkkaudella. Tapahtuu se, mitä suurin osa ihmiskuntaa ei koskaan uskonut tapahtuvan. Jeesus on se, joka hän sanoikin olevansa ja tekee, mitä hän sanoi tekevänsä, Jokiranta tähdensi.

Joitakin uskovia kaihertaa pelko, etteivät he pääsekään mukaan Jeesuksen tullessa hakemaan omiaan. Yrityksistään huolimatta he eivät ole sellaisia kuin heidän pitäisi olla. Jokirannalla – joka on itsekin pelännyt – on kuitenkin rohkaisun sana.

– Valmiita ovat vain ne, jotka panevat turvansa Jeesuksen sovituskuolemaan. Eivät siinä omat suoritukset auta, ei ankarinkaan elämäntapa. ”Kristuksen veressä meillä on lunastus, rikkomustemme anteeksianto” (Ef. 1:7).

Hän korosti, että on silkkaa armoa saada olla Jeesuksen valittujen joukossa. Vapahtajamme paluu ei siis ole pelon vaan ilon hetki uskoville.

– Ajatelkaa vainottua seurakuntaa, joka elää nälässä, vankiloissa, kidutettuina. Se kaikki loppuu sillä hetkellä.

”Seuratkaa julistajien puheita”

Minkälaiseen maailmaan Jeesus aikanaan tulee? Liisi Jokirannan mukaan on Antikristuksen ja uuden maailmanjärjestyksen aika, johon kuuluu taloudellinen, sosiaalinen, yhteiskunnallinen ja uskonnollinen yhdenmukaisuus. Moni yrittää hahmottaa aikaa ajattelemalla Hitlerin Saksaa. Mutta kysymys on jostakin paljon pahemmasta.

– Siihen järjestelmään eivät sovi ne, jotka uskovat Jeesukseen Jumalan Poikana, joka on sovittanut meidän syntimme.

Hän totesi, että Raamatusta tulee kielletty kirja eikä Jeesusta saa edes mainita.

– Seuratkaa julistajien puheita tästä näkökulmasta. Mikä asema on Raamatulla ja Jeesuksen ristin työllä?

Älkää menkö kokouksiin, joissa Jeesus Kristus ja hänen sanansa eivät ole keskeisessä osassa, raamattuopettaja kehotti.

Jokiranta otti monista Antikristuksen nousua ja Kristuksen paluuta enteilevistä merkeistä kaksi esimerkkiä: uskon ja epäuskon välisen taistelun kiihtymisen sekä harhaopit.

– Seuratkaa koko ajan vahvistuvaa pyrkimystä päästä eroon Jumalasta ja hänen sanastaan.

Hänestä sen vaikutukset näkyvät yhteiskunnassamme ja kulttuurissa, ihmisten ”vapaassa elämäntavassa” ja sen seurauksena lainsäädännössä.

– Kristinuskon sisällön tunteminen ohenee hälyttävällä tavalla. Keskinäinen kunnioitus vähenee.

Jokiranta viittasi puheessaan ulkomaantoimittaja Ville Similän kirjoitukseen Helsingin Sanomissa (28.8.). Similä näkee, että olemme siirtyneet totuuden jälkeiseen aikaan. ”Tosiasiat ovat menettäneet merkityksensä. Ohi ajavat mielipiteet ja tunne.” Esimerkeiksi Similä antoi Britannian eron EU:sta valheellisen propagandan vuoksi ja Yhdysvaltain presidenttiehdokas Donald Trumpin valheet ja kannattajien uskollisuuden niistä huolimatta.

Myös harhaopit tunkevat seurakuntiin. Jokirannan mielestä moni kristityistä ei tunne enää kristillisen opin alkeita, eikä ehkä välitäkään tuntea. Mielipiteet ja tunne tulevat uskovienkin kesken yhä tärkeämmiksi.

Jokiranta kannustikin pitämään huolta siitä, että uskollamme on luja opillinen perusta ja että opetamme kristinuskon perusasiat niille, joista olemme vastuussa.

”Voiko katsoa silmiin, vai vaipuuko kyyneliin?”

Entä jos Kuningas palaakin huomenna, onko vielä maailma valmiina? Voiko katsoa silmiin, vai vaipuuko kyyneliin? lauletaan nuorten suosiman gospelbändin Kls.:n tuoreimmassa singlessä Kuningas palaa. Jeesus tulee – oletko valmis? -kysymys ei siis ole historian havinaa, se saa vain uusia muotoja. Kappaleen sanoittaja, Kls.:n laulaja Perttu Läykki näkee kysymyksen tärkeänä jokaiselle kristitylle henkilökohtaisesti. Se herättää väistämättä lisäkysymyksiä, kuten miten olen elänyt elämääni tähän asti ja millaiset välit minulla on Jeesuksen kanssa.

– Mitä minulle tapahtuisi? Entä muille ihmisille ja läheisilleni? Entä mitä voisin tehdä jatkossa toisin? hän herättelee.

Laulussa myös pohditaan, onko valo voitolla. Läykki haluaisi uskoa niin. Vaikka päivittäin uutislööpit maalailevat silmiemme eteen kauheuksia ja epätoivoa, se ei ole koko totuus. Medioiden tehtävänä on paitsi välittää uutisia, myös tehdä voittoa omistajilleen.

– Ja valitettavasti melkeinpä mikään ei saa ihmistä ostamaan lehteä tai klikkaamaan uutista niin tehokkaasti kuin pelko, hän toteaa.

Laulajan mielestä maapallomme on turvallisempi ja vakaampi paikka kuin koskaan aiemmin historiassa. Vaikka absoluuttinen köyhyys, nälänhädät, ympäristöongelmat ja sodat ovat vieläkin valtavia ongelmia, pitkän aikavälin kehitys on ollut lähes kaikilla mittareilla positiivista.

– On siis hyvä syy ajatella, että valo saattaa sittenkin olla voitolla. Ja jokainen meistä voi omalta osaltaan vaikuttaa siihen, että valo maailmassa vahvistuisi.

Valmistetaan maailmaa Jeesuksen paluuseen

Perttu Läykki kokee Jeesuksen paluun tuntuvan helposti kaukaiselta ja jäävän maallisten murheiden jalkoihin. Paluuta on odotettu jo kohta ­2 000 vuotta, ja saatamme joutua odottamaan sitä vielä toiset 2 000 vuotta – tai pidempäänkin. Hänkin näkee lopunaikojen merkkejä maailman nykytilassa, mutta huomattaa, että on niitä nähty aiemminkin.

Toisaalta paluu saattaa tapahtua vaikka heti huomenna tai tänä iltana, Läykki uskoo. Näin hän tuo esiin lopunaikoihin liittyvän jännitteen: Jeesus tulee yllättäen, emme voi tuudittautua siihen, että kaikki ennusmerkit eivät ole täyttyneet.

– Asia on ehkä parempi jättää Herran haltuun.

Uskonasioiden pohtiminen on kuitenkin tärkeää­ joka päivä, muusikko korostaa. Jokainen voi tehdä taivaan Isän valtakuntaa todeksi jo maan päällä, tässä ja nyt, tekemällä maailmasta hieman paremman paikan toisille ihmisille ja itselleen.

– Ehkä samalla maailma muuttuu myös hieman valmiimmaksi Kuninkaan paluuta ajatellen.

Kuningas palaa -single pääsi tänä vuonna muutamaksi päiväksi Suomen Spotifyn virallisen Top 50 -listan kärkeen. Single on esimakua uudesta äänitteestä, jonka Kls. pyrkii julkaisemaan ensi vuoden aikana.