Kristuksen rakkaus lievitti vainojen kauhua

Uusi Wurmbrandin elämästä kertova kirja kokoaa yksiin kansiin kolme aiemmin ilmestynyttä teosta.

Komea, nautinnohaluinen ja varakas pörssivälittäjä Richard Wurmbrand oli menossa naimisiin perhetutun kanssa. Se oli perheenjäsenten mukaan ainut keino rikastua. Richardin isä oli kuollut ensimmäisen maailmansodan melskeissä Euroopassa riehuvaan influenssaan. Lapsuusaikaa leimasivat nälkä ja kaikkinainen puute. Ateismista viehättynyt juutalainen nuorukainen kohtasi Pariisissa opiskelleen ja niinikään juutalaisiin juuriinsa pesäeroa tehneen Sabinan. Heistä tuli rakastavaisia ja myöhemmin aviopari, joka vietti railakasta elämää yökerhoissa nauttien alkoholin ja avioliiton ulkopuolisten irtosuhteiden tuomasta pinnallisesta vapaudesta. Lapset eivät sopineet tähän kuvioon.

Samaan aikaan Romanian syrjäisillä vuorilla raihnainen puuseppä Christian Wölfkes rukoili itkien, että saisi ennen kuolemaansa johdattaa Kristukselle yhden juutalaisen. Richard päätyi tuolle vuoristoseudulle tuberkuloosipotilaana. Pakkolepo pysähdytti miehen pohtimaan elämän tarkoitusta. Hän rukoili varovasti Jumalaa ja pyysi tätä ilmoittamaan itsensä. Nuori pari kohtasi vuoristokylässä Wölfken ja loppu on vainotun kirkon historiaa. 

Wurmbrand

– Kidutettu
Kristuksen tähden. Koko tarina (2019)

• Suomennos julkistettiin  27.10.2019.

• Kustantaja Marttyyrien Ääni.

• 381 sivua.

• Kirja kokoaa yhteen kolme aiemmin ilmestynyttä teosta: Kidutettu Kristuksen tähden, Kirkkautta kidutuskammiossa ja Vainotun papin vaimona.

Uskoon tultuaan Wurmbrandit alkoivat kaivata omia lapsia ja vanhemmuutta. Heitä siunattiin Mihai-pojalla. Richardista tuli luterilainen pastori ja vainotun kirkon johtaja. Hän tiesi, että ateistisessa Romaniassa siitä joutuisi maksamaan. Vuonna 1948 mies pidätettiin ja hän joutui viettämään 14 kovaa vuotta kidutuskammiossa. Sabina joutui kolmeksi vuodeksi työleirille. 

Mihai pelastui ihmeen kaupalla, kun eräs kristitty nainen otti hänet hoiviinsa äärimmäisen köyhyyden ja vainon ympäröidessä heidän elämäänsä. On huikeaa lukea siitä, miten Sabina auttoi Mihaita ymmärtämään hengellistä todellisuutta ja uskon voimaa. Tästä voi jokainen kristitty vanhempi ammentaa toivoa ja taistelutahtoa hengellisesti sekavassa ja kylmenevässä Suomessa. Tämä kirja on häikäisevä lukukokemus: Kristuksen valo loistaa joka aukeamalta.

Tilaa Uusi Tie -lehti tästä.