Kristityt ja juutalaiset marssivat yhdessä Tampereella

Vuodesta 2007 alkaen Elämän marsseja on järjestetty yli 20 maassa noin 400 paikkakunnalla. Tempaus ei ole poliittinen kannanotto, vaan rukoukseen ja yhteyteen tähtäävä sovinnon ele.

Elämän marssi järjestettiin Tampereella 18 elokuuta. Tempaus oli Suomessa järjestyksessään toinen. KUVA: HEIDI TOHMOLA

Elämän marssi järjestettiin Tampereella 18 elokuuta. Aiemmin tänä vuonna marssittiin myös Helsingissä. KUVA: HEIDI TOHMOLA

Vuodesta 2007 alkaen Elämän marsseja on järjestetty yli 20 maassa noin 400 paikkakunnalla. Tempaus ei ole poliittinen kannanotto, vaan rukoukseen ja yhteyteen tähtäävä sovinnon ele.

Elämän marssi -liike syntyi Saksassa  pastori Jobst Bittnerin ja hänen vaimonsa Charlotten toimesta jo vuonna 2007. Marssin nimi nousee toisen maailmansodan aikana vaelletuista tuhoisista ”kuoleman marsseista”, joille keskitysleirien vangit pakotettiin. Elämän marssi toimii siis äänenä niille, joilta kuoleman marssi esti oikeuden puolustautua.

Tampereella 18. elokuuta järjestetty Elämän marssi  oli Suomessa jo toinen. Sadekuuroista huolimatta se  kokosi noin 700 ihmistä eri tunnustuskunnista. Marssi kulki Hämeenkatua pitkin, ja sujui rauhallisesti poliisin suojaamana Pyynikin urheilukentälle.

Vuodesta 2007 alkaen Elämän marsseja on järjestetty yli 20 maassa noin 400 paikkakunnalla. Suomessa marssi järjestettiin tänä vuonna myös Helsingissä  2. kesäkuuta. Viime vuoden elokuussa marssittiin Turussa. Tempaus ei ole poliittinen kannanotto, vaan rukoukseen ja yhteyteen tähtäävä sovinnon ele.

Marssin tavoite on rohkaista ja edistää sovintoa yhteistyössä juutalaisyhteisöjen sekä kristittyjen kanssa. Suomessa asuvat juutalaisten pelon ja turvattomuuden kokemukset ovat lisääntymässä aivan kuten Euroopassakin on tapahtumassa. Esimerkiksi Helsingin Juutalaisen seurakunnan budjetista lohkeaa valtava osa juuri turvallisuuden parantamiseen, seurakunnan puheenjohtaja Yaron Nadbornik kertoi.

Marssin päätteeksi pidetyssä tilaisuudessa monet puhujat valottivat antisemitsimin historiaa ja sitä, miten samat virheet eivät saa toistua. Tampereella on synkkä historiansa suomalaisten SS-joukkojen toimista sodan aikana. Samalla paikalla, missä liehuivat nyt Israelin liput, pidettiin sodan alla natsimielisten suomalaisten vapaaehtoisjoukkojen ideologisia demonstraatioita. Tätä pyydettiin anteeksi rukouksessa ja useissa puheissa.

Rohkaisevinta marssissa oli kristittyjen ja juutalaisten yhteys. Jopa muslimitaustaisia maahanmuuttajia näkyi samassa rintamassa juutalaisten ja kristittyjen kanssa.