Kristittyjen vainot jatkuvat Nigeriassa

Vuoden 2018 ensimmäisen neljänneksen aikana aseistetut fulanit ovat Christian Solidarity Worldwiden mukaan tehneet Keski-Nigeriassa reilut 100 hyökkäystä.

Macro detail of globe Nigeria, narrow depth of field

Keski-Nigeriassa on kristillisen ihmisoikeusjärjestön CSW:n mukaan kuollut yli tuhat fulanihyökkäysten uhria tammi–maaliskuun aikana. KUVA: ISTOCKPHOTO

 

Kristillisen ihmisoikeusjärjestön CSW:n (Christian Solidarity Worldwide) viimeisimpien tietojen mukaan 238 kristittyä menehtyi muslimipaimentolaisten (fulanien) aseellisessa hyökkäyksessä Keski-Nigeriassa Plateaun osavaltiossa 22.–24. kesäkuuta. Menehtyneiden joukossa olivat muun muassa Assemblies of God -kirkon pastori sekä hänen vaimonsa ja poikansa.

Vuoden 2018 ensimmäisen neljänneksen aikana aseistetut fulanit ovat CSW:n mukaan tehneet Keski-Nigeriassa reilut 100 hyökkäystä, joissa on menehtynyt 1061 ihmistä. Morning Star News -median mukaan viimeksi kuluneen kahdeksan vuoden aikana muslimit ovat ryöstäneet ja valloittaneet yli 50 kristittyä kylää Plateaun alueella.

Menossa etnis-uskonnollinen puhdistus?

Joidenkin lähteiden mukaan karjanhoidolla elantonsa ansaitsevien muslimifulanien ja maanviljelystä harjoittavien kristittyjen konfliktien taustalla olisivat maankäyttöön liittyvät erimielisyydet. Nigerian karjanjalostajien etujärjestön puheenjohtajan mukaan kristityt olisivat syyllistyneet karjavarkauksiin fulanialueilla. Näin ollen surmien takana olisi kosto varkauksien takia. Tämän kristittyjen kylien asukkaat ovat kiistäneet.

”Nigeriassa eläinten henki on arvokkaampi kuin ihmisten”, linjaa kristillisessä ihmisoikeusjärjestössä toimiva Abgo Madaki.

Madaki kritisoi hallituksen hitautta puuttua ihmisoikeusloukkauksiin ja epäilee, että fulanit nauttivat jonkinlaista suojelua hallituksen joukkojen taholta.

Nigerian presidentti Muhammadu Buhari tuomitsi murhat, mutta monien ihmisoikeusaktivistien mukaan Nigerian hallitus on passiivinen toimissaan. Ihmisoikeusjärjestöjen aktiivit uhkaavat viedä rikokset kansainvälisen rikosoikeuden ratkaistaviksi elleivät presidentti ja maan hallitus ryhdy välittömiin toimiin rikollisten rankaisemiseksi.

CSW:n mukaan fulanit ovat vuosien 2015–2017 aikana surmanneet maassa enemmän ihmisiä kuin terroristijärjestö Boko Haram. Toiminta muistuttaa yhä enemmän etnistä puhdistusta. Nigerian väestöstä 51,3 prosenttia on kristittyjä ja muslimeja on 45 prosenttia. Muslimiväestö asuu enimmäkseen maan pohjois- ja keskiosissa. Open Doors -järjestön vuoden 2018 World Watch -listauksessa Nigeria löytyy sijalta 14, kun on arvioitu kristittyihin kohdistuneita vainoja.

[mailchimp_subscriber_popup baseUrl=’mc.us11.list-manage.com’ uuid=’0606f8d0677e8a13a47222aa2′ lid=’87c40cb8a3′ usePlainJson=’true’ isDebug=’false’]