Kristittyjen määrä Iranissa lähestyy miljoonaa

Myös ateistien ja zarathustralaisten määrä kasvaa vauhdilla.

Tuoreimman tutkimuksen mukaan maallistuminen kasvaa Iranissa vauhdikkaasti. Kuva basaarista, Teheranista. KUVA: ISTOCK

Kansainväliset kristilliset järjestöt ovat puhuneet pitkään Iranin kristittyjen räjähdysmäisestä kasvusta. Nyt he ovat saaneet tukea väitteilleen myös sekulaareilta tutkijoilta. Hollantilainen tutkimusryhmä GAMAAN (Group for Analyzing and Measuring Attitudes in Iran, Asenteiden mittaus- ja analyysiryhmä Iranissa) on nimittäin selvittänyt iranilaisten asennetta uskontoa kohtaan. Kyselytutkimukseen vastanneista 1,5 prosenttia piti itseään kristittyinä. Asiasta uutisoivat muun muassa Iran International -verkkosivusto ja kristillinen ihmisoikeusjärjestö Article18.

GAMAAN:n mukaan tutkimuksessa on haastateltu 50 000 iranilaista aikuista ja tulokset ovat yleistettävissä koskemaan koko Iranin väestöä. Iranissa on noin 47 miljoonaa täysi-ikäistä, joten 1,5 prosenttia tarkoittaa reilua 700 000 täysi-ikäistä kristittyä.

”Tämä ei ole minulle yllätys. Olen jo jonkin aikaa tuntenut, että tässä Iranin kirkon kasvu nyt menee”, iranilainen pastori Sasan Tavassoli kertoo Article18:n haastattelussa.

”Hallinto on epäonnistunut täysin indoktrinoimisessa”

Suurempi uutinen kyselytutkimuksessa on kuitenkin se, että ainoastaan reilut 32 prosenttia piti itseään shiiamuslimeina. Luku on hyvin pysäyttävä, sillä Iranin hallituksen antamien virallisten tietojen mukaan peräti 95 prosenttia iranilaisista on shiialaisia. GAMAAN:n kyselyssä 22,2 prosenttia ilmoitti, ettei kuulu mihinkään uskontoon ja 8,8 prosenttia sanoi olevansa ateisteja. Zarathustralaisiksi itsensä määritteli 7,7 prosenttia iranilaisista.

”On melkoista vähättelyä sanoa, että Iranissa on käynnissä hengellinen vallankumous. Hallinto on epäonnistunut täysin islamilaista vallankumousta seuraavan sukupolven indoktrinoimisessa”, Sasan Tavassoli toteaa.

Yksi tutkimusraportin kirjoittajista Pooyan Tamimi Arab kertoi Article18:lle kyselyn osoittavan, että Iranissa on käynnissä yleinen maallistuminen, ”joka ei ainoastaan johda uskonnollisuuden vähenemiseen, vaan myös pluralisaatioon [moniarvoistumiseen].”

Christianity Today -lehdelle kommentoinut ajatuspaja Salluxin johtaja ja iranilaisten turvapaikanhakijoiden kanssa kahdenkymmenen vuoden ajan työskennellyt Johannes de Jong sanoi, että islam on Iranissa poliittinen järjestelmä eikä enemmistön omaksuma usko.

”Vapaa Iran näkisi islamin luhistumisen ja kristinuskon, zarathustralaisuuden sekä ateismin hyvin merkittävän kasvun”, de Jong toteaa.