Kristittyjen joulunviettoa häirittiin eri puolilla Intiaa

Häirinnällä äärihindulaiset ryhmittyvät protestoivat ”käännyttämistä” vastaan.

Intian väkiluku on 1,4 miljardia, josta 66,2 miljoonaa on kristittyjä. Kuvassa rukoilijoita Pyhän Marian katedraalilla Maduraissa vuonna 2018. KUVA: ISTOCK

Joulupukkikin on saanut osansa kristinuskon vastaisessa kampanjoinnissa, sillä sen nähdään olevan ”juoni” hindujen käännyttämisessä kristityiksi. Agran kaupungissa Uttar Pradeshissa Joulupukki-nukke sytytettiin jouluaattona tuleen.

”Joulupukki ei tuo mitään lahjoja, hänen ainoa tavoitteensa on käännyttää hindut kristinuskoon. Se ei toimi enää. Mitään käännytysyrityksiä ei sallita. Jos tätä ei lopeteta, lähetystyön kouluja tullaan häiritsemään”, kampanjan vetäjä sanoi India Today -lehden mukaan.

Mielenosoittajat huusivat iskulauseita: ”Lopettakaa käännyttäminen”, ”Kuolema kirkolle”, ”Kristityt lähetystyöntekijät tulkaa järkiinne”, ”Kuolema lähetystyöntekijöille”.

Haryanan osavaltiossa hindunationalistinen militanttiryhmä Bajrang Dal on iskenyt silmänsä kouluihin ja listannut ylös kouluja, joissa lapset ovat käyttäneet tonttulakkeja. Ryhmä uhkaa toimenpiteillä niitä kouluja, joissa tonttulakkeja on laitettu lasten päähän ilman vanhempien lupaa.

”Kuolema kirkolle”

Varanasin kaupungissa Uttar Pradeshissa 20–30 mielenosoittajan ryhmä kokoontui ashramin edessä ennen jouluaaton tilaisuuden alkua, kertoo The Wire -lehti. Mielenosoittajat huusivat iskulauseita: ”Lopettakaa käännyttäminen”, ”Kuolema kirkolle”, ”Kristityt lähetystyöntekijät tulkaa järkiinne”, ”Kuolema lähetystyöntekijöille”. Ashram on eri uskontojen käytössä oleva meditaatiokeskus. Varanasissa kristityt ovat viettäneet joulujuhlaa ashramissa jouluisin.

Isä Anand, pappi, joka työskentelee ashramissa kertoi, että joulujuhlasta oli ilmoitettu poliisille etukäteen, mutta poliisi saapui paikalle vasta häiriköitsijöiden lähdettyä paikalta.

The Wire -lehden mukaan Anand totesi, että Uttar Pradeshin osavaltiossa uskonnonvapaustilanne on huonompi kuin muissa osavaltioissa: ”Joka sunnuntai on kauhun ja trauman päivä erityisesti pieniin seurakuntiin, kuten helluntaiseurakuntiin, kuuluville kristityille. Kukaan ei pakkokäännytä, he jakavat evankeliumia ja opettavat, mutta eivät kasta tai tee muuta sellaista. Ihmiset tulevat, osallistuvat rukoukseen ja menevät takaisin.”

Times of India -lehti raportoi, että Kurukshetran ja Gurugramin kaupungeissa Haryanan osavaltiossa kristittyjen joulunvietot keskeyttivät häiriköitsijät, jotka tunkeutuivat lavalle ja alkoivat huutaa iskulauseita: ”Kunnia Herra Ramalle”, ”Kauan eläköön hinduismi”, ”Tuhottakoon epäuskoiset”.

Haryanan Ambalassa brittivallan aikana rakennetun Pyhän Vapahtajan kirkon Jeesus-patsas rikottiin joulupäivän ja tapaninpäivän välisenä yönä, uutisoi Times of India.

Äiti Teresan perustaman järjestön tilit jäädytettiin

Heti joulun jälkeen 27.12. äiti Teresan perustaman Missionaries of Charity -avustusjärjestön pankkitilit jäädytettiin. ”Tilien jäädytys oli julma joululahja köyhistä köyhimmille intialaisille”, Kalkutan arkkihiippakunnan piispan apulainen Dominic Gomes sanoo Ylen mukaan.

Nimettömänä pysyttelevä Länsi-Bengalin hallinnon edustaja arvioi Reutersille, että tilien jäädytyksellä ei ole mitään tekemistä järjestön kristillisyyden kanssa. ”Lehdistön ei pidä sekoittaa taloudellisia epäselvyyksiä ja uskonnollisia tunteita keskenään.” Hallinto ei ole kuitenkaan yksilöinyt, mistä taloudellisista epäselvyyksistä on kyse.

Käännyttämisen vastainen laki leviää

Open Doorsin World Watch Listin (WWL) mukaan Intia on kymmenenneksi vaarallisin maa kristityille. Kristittyjen asema tosin vaihtelee suuresti sen mukaan, missä osavaltiossa he asuvat. Sekä kristittyjen että muslimien uskonnonvapaustilanne on heikentynyt sen jälkeen, kun nykyinen pääministeri, hindunationalistisen BJP:n Narendra Modi astui virkaansa 2014. ”Äärihindut saavat rauhassa jatkaa hyökkäyksiään, ja rankaisematta jättämisen taso on hyvin korkea”, WWL:ssä todetaan.

Uskonnonvapaustilannetta on vaikeuttanut myös useassa osavaltiossa käyttöön otettu käännyttämisen kieltävä laki. Laki on käytössä kymmenessä osavaltiossa ja kahdessa lain käyttöönotto on harkinnassa.

Intialaisen Persecution Relief -järjestön mukaan kristittyihin kohdistuneiden rikosten määrä on kasvanut Intiassa vuodesta 2016 vuoteen 2019 noin 60 prosenttia.