Kristitty katsoo taakse- ja eteenpäin

Se, mitä Kristus on tehnyt ja mitä hän vielä tulee tekemään, antaa suunnan koko elämällemme kristittynä.

Kansainvälisen evankelisen opiskelijaliikkeen (IFES:in) pitkäaikainen johtaja ja nykyinen yliopistoevankelistojen kouluttaja Lindsey Brown piti viime viikolla Hollannissa tärkeän raamattuopetuksen. Brown puhui kansainvälisen Lausannen liikkeen vuoden 2020 tulevan suurkonferenssin valmistelukokouksessa Amsterdamissa noin sadalle kristilliselle johtajalle. Hän korosti Paavalin kirjeisiin tukeutuen, että jos emme julista evankeliumia Jeesuksesta Kristuksesta, ihmiset eivät tule uskoon. Jumalan sana synnyttää uskon. Apostoli Paavali itse huudahti: ”Voi minua, ellen evankeliumia julista!”

LAUSANNEN LIIKE syntyi aikoinaan Billy Grahamin ja John Stottin johdolla korostamaan evankelioimisen ja lähetystyön ensisijaisuutta kristikunnassa. Lausannen liike on nykyään, niin kuin koko kristikunta, monenlaisten haasteiden edessä. Eri tahot kristikunnassa korostavat hyvin erilaisia asioita, joita ne pitävät tärkeänä tuoda esille juuri nyt. Erilaisten haasteiden edessä käy helposti niin, että toiminnan ja julistuksen sisältö alkaa hajota erilaisiin suuntiin ja fokus hämärtyy.

UUDESSA TESTAMENTISSA FOKUS ei ole hämärä. Kaikissa Paavalin kirjeissä julistuksen keskuksessa on Jeesus Kristus ja hänen pelastustekonsa. Jeesuksen ristinkuolema ja ylösnousemus muodostavat hänen uskonnäkemyksensä kiistattoman keskuksen. Koko kristityn elämä avautuu Uudessa testamentissa katsomalla taaksepäin ja eteenpäin. Taaksepäin katsoessaan kristitty näkee Jeesuksen ristinkuoleman, jossa koko maailman synnit sovitettiin ja jonka valossa häntä kutsutaan tarkastelemaan koko elämäänsä. Kristuksen ristintyö on perusta koko uskonelämällemme ja asemallemme Jumalan lapsena.

ETEENPÄIN KATSOESSAAN kristittyä muistutetaan yhä uudestaan Jeesuksen toisesta tulemuksesta, jonka valossa hänen tulee elää. Kun Jeesus Kristus palaa takaisin, meidät asetetaan vastuuseen koko elämästämme. Meidän tulisi elää joka päivä tämän tosiasian valossa. Sana kristitty tulee Kristukselta, jonka suuret pelastusteot menneisyydessä ja tulevaisuudessa määrittävät koko kristityn elämän.

SE, MITÄ KRISTUS on tehnyt ja mitä hän vielä tulee tekemään, antaa suunnan koko elämällemme kristittynä. Kiusaus on kaikkina aikoina ollut se, että Jeesuksen Kristuksen tilalle elämämme johtotähdeksi nousee jokin muu asia, henkilö tai ajattelumuoto. Sitä sanotaan epäjumalanpalvelukseksi ja siitä meitä varoitetaan voimakkaasti, sekä Vanhassa että Uudessa testamentissa.

MYÖS SUOMESSA haasteemme kristittyinä ovat moninaiset. Mitä erilaisempia näkemyksiä ja ohjelmia tarjotaan ratkaisuksi kristikunnan nostamiseen sen alennustilasta. Monesti jää lopulta jäljelle vain tyhjä ja pettynyt olo. Nyt tarvittaisiin kiireesti palaamista opissa ja elämässä keskukseen: Jeesukseen Kristukseen. Hänen henkilökohtainen kohtaamisensa Sanassa ja armonvälineissä tarjoaa syntiselle aidon ja pysyvän uudistumisen.

NORJALAINEN KRISTITTY johtaja Øyvind Åsland kertoi viime viikolla hyviä uutisia naapurimaastamme. Norjassa on paikkakuntia, joilla kirkot ovat viime aikoina täyttyneet nuorilla ihmisillä, niin että kaikki eivät ole edes mahtuneet sisälle. Ihmiset tungeksivat kuuntelemaan Jumalan sanaa, tavallista raamattuopetusta. Kun tarpeeksi kauan on juotu lähteistä, jotka jättävät tyhjän olon, voi syntyä aidon Jumalan sanan kuulemisen nälkä.