Kristillinen televisio toimii siltana seurakuntaan

  Televisiokanava Sat-7 tekee kristinuskoa näkyväksi turkin-, arabian- ja farsinkielisissä maissa. ”Neljä–viisi vuotta sitten aloin uskoa Kristukseen. Aloin rukoilla Isää, Poikaa ja Pyhää Henkeä itsekseni. Ajattelin jo, olenko hullu, kun olen ainoa tässä maassa, joka tekee niin”, eräs pienessä kylässä asuva turkkilainen mies kertoo. Eräänä päivänä hän selaili satelliittitelevision kanavia, ja ihmetyksekseen hän löysi sieltä…

Melih1
Sat-7 Turkin johtaja Melih Ekener on kuuluisa näyttelijä Turkissa. KUVA: MATTI KORHONEN

 

Televisiokanava Sat-7 tekee kristinuskoa näkyväksi turkin-, arabian- ja farsinkielisissä maissa.

”Neljä–viisi vuotta sitten aloin uskoa Kristukseen. Aloin rukoilla Isää, Poikaa ja Pyhää Henkeä itsekseni. Ajattelin jo, olenko hullu, kun olen ainoa tässä maassa, joka tekee niin”, eräs pienessä kylässä asuva turkkilainen mies kertoo.

Eräänä päivänä hän selaili satelliittitelevision kanavia, ja ihmetyksekseen hän löysi sieltä Sat-7 Türkin, turkinkielisen kristillisen kanavan. ”Nyt katson kanavaanne enkä voi uskoa silmiäni. Ylistän Jumalaa. Toivon, että voisitte auttaa minua tapaamaan paikallisia kristittyjä”, mies sanoo kanavalle lähettämässään palautteessa.

Tämä on konkreettinen esimerkki siitä, mitä Sat-7 Türkin viimeaikainen edistysaskel on tuonut tullessaan. Viime syksynä kanavan anomus päästä valtiollisen Türksat-satelliitin yhdeksi kanavaksi hyväksyttiin. Säännölliset lähetykset Türksatilla alkoivat helmikuussa 2015. Sitä ennen Sat-7 Türkin ohjelmaa saattoi katsoa vain osana farsinkielistä Sat-7 Pars -kanavaa sekä internetistä. Türksatin myötä kanava on noin 50 miljoonan katsojan ulottuvilla.

Ennakkoluuloja muuttamassa

Sat-7 Türkin johtaja Melih Ekener kehuu kanavan suhteita seurakuntiin hyviksi. Aluksi tosin perinteiset kirkot, katoliset ja ortodoksit, suhtautuivat kanavaan varauksellisesti, koska Sat-7 Türkia tekevät pääosin evankeliset kristityt. Muutaman vuoden toiminnan jälkeen suhteet ovat parantuneet.

Sat-7 Türkilla on tärkeä tehtävä auttaa kristittyjä löytämään seurakunta.

– Saamme yhteydenottoja ­television katselijoilta. He pyytävät meitä ohjaamaan heitä johonkin paikalliseen seurakuntaan. Niin me kartoitamme kaikki kristilliset seurakunnat heidän paikkakunnaltaan ja saatamme heidät seurakuntien yhteyteen. Kehotamme käymään kaikissa seurakunnissa, emme vain yhdessä, ja valitsemaan haluamansa seurakunnan, Melih Ekener sanoo.

Sat-7 Türk on ensimmäinen ja ainoa kristillinen televisiokanava, joka näkyy Türksatilla. Ohjelmisto on monipuolinen: tarjolla on muun muassa raamatunopetusohjelmia, henkilökohtaisia todistuksia, jumalanpalveluksia, visailuohjelmia, kokkailuohjelmia ja tilannekomiikkaa.

Yhtenä tärkeänä tehtävänä on pitää esillä Turkin merkittävää kristillistä historiaa. Maassa, jossa Paavali perusti seurakuntia ja joka oli aikanaan yksi kristinuskon valtakeskuksista, on tänä päivänä alle 0,01 prosenttia kristittyjä.

– Ihmiset eivät tiedä maamme kristillisestä perinnöstä. Keskeisenä tarkoituksenamme on yrittää muuttaa ennakkoluuloja, joita ihmisillä on kristinuskoa kohtaan tässä maassa, Melih Ekener sanoo.

Vaihtoehto turkkilaisessa televisiossa

Türksatilla näkyy 477 kanavaa. Kuulostaa siltä, että Sat-7 Türkin löytäminen niiden joukosta ei ole aivan helppoa.

– Tosiasiassa katseltavia kanavia on viisikymmentä. Suurin osa sadoista kanavista on pelkkiä mainoskanavia tai paikallisia kanavia, Melih Ekener sanoo.

Türksatin kanavista useat ovat islamilaisia, toiset taas vahvasti sekulaareja tai hallitusta tukevia poliittisesti virittyneitä kanavia. Sat-7 Türk on ainoa, joka tarjoaa vaihtoehdon näille.

– Ihmisillä on vahvana käsitys, että jos vierailee toisen uskonnon temppelissä, tulee kirotuksi. Siksi he eivät tiedä, mitä kristityt tekevät kirkoissa. Tarkoituksenamme on esitellä, mihin kristityt uskovat ja miten he viettävät jumalanpalvelusta ”temppelin” sisällä. Ei-kristityt ovat hyvin uteliaita ja katsovat varmasti kanavaamme.

Melih Ekener on itse taustaltaan tunnettu komedianäyttelijä. Hän on näytellyt eri teattereissa, 12 elokuvassa ja lukuisissa televisiosarjoissa sekä toiminut televisiotuottajana. Kolme vuotta sitten hän siirtyi Sat-7:n palvelukseen. Mutta kuinka miehestä tuli kristitty?

– Siitä on pitkä aika ja se on pitkä kertomus. Minulla on useita eri versioita siitä. Lyhyin versio on se, että minä luin Raamattua ja niin minusta tuli kristitty, Ekener sanoo salaperäisesti.

Sat-7

  • Vuonna 1996 perustettu kristillinen satelliittitelevisioyhtiö, jonka päätoimisto on Kyproksella.
  • Sat-7:llä on viisi kanavaa: Sat-7 Arabic, Sat-7 Pars, Sat-7 Kids, Sat-7 Plus ja Sat-7 Türk.
  • Kanava pyrkii antamaan kristillisen todistuksen Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa ja tukemaan kristittyjä näillä alueilla.
  • Sat-7:llä on kymmeniä yhteistyökumppaneita ympäri maailmaa. Suomalaisia kumppaneita ovat Kansanlähetys,
  • Sanansaattajat, Lähetysseura ja IRR-TV.
  • Turkin Özderessä järjestetyssä konferenssissa 25.–27. maaliskuuta esiteltiin työn viimeisimpiä kuulumisia.
  • Konferenssin aiheena oli kristillinen todistus moniuskontoisessa maailmassa.