Kristillinen julistus oikeuteen – Suomessa

Päivi Räsänen joutuu oikeuteen, koska hän on esittänyt näkemyksiä, joita on totuttu pitämään täysin normaalina kristillisenä vakaumuksena ja julistuksena.

Moni on ottanut tyrmistyneenä vastaan viime viikon loppupuolella tulleen uutisen siitä, että Päivi Räsänen ja pastori Juhana Pohjola joutuvat oikeuteen. Räsänen joutuu oikeuteen, koska hän on esittänyt näkemyksiä, joita on totuttu pitämään täysin normaalina kristillisenä vakaumuksena ja julistuksena. Kun lukee Syyttäjälaitoksen sivulla olevaa tiedotetta asiasta, hämmentyy entisestään. Siinä Räsäsen väitetään sanoneen asioita, joita hänet kristittynä tuntevan ja hänen puheitaan vuosia seuranneen on vaikea uskoa todeksi. Ne osoittautuvatkin paikkansapitämättömiksi.

OMASSA TIEDOTTEESSAAN Räsänen korjaa peräti neljä eri Syyttäjälaitoksen tiedotteessa ollutta, hänen tiliinsä luettua väittämää, joita hän ei koskaan ole sanonut, kuten seuraavan: ”Räsäsen näkemyksen mukaan homoseksuaalit eivät myöskään ole Jumalan luotuja kuten heteroseksuaalit.” Väite on aivan käsittämätön. Kaikki maailmassa koskaan eläneet ihmiset ovat Jumalan luomia. Tämä on niin perustava kristillinen uskonvakaumus, että sen kieltäminen kristittynä olisi täysin tolkutonta. Räsänen ilmoittaa tiedotteessaan, ettei ole koskaan sanonut näin ja kertoo sen jälkeen, mitä hän todellisuudessa Ruben Stillerin ohjelmassa sanatarkasti sanoi: ”Jumala ei alun perin luonut ihmistä homoseksuaaliksi. Hän loi heteroseksuaaliksi. Hän loi miehen ja naisen ja tarkoitti avioliiton näiden kahden välille.”

Räsänen kysyy tiedotteessaan täysin oikeutetusti: ”Ihmettelen Valtakunnansyyttäjän 29.4 tiedotteeseen sisällytettyjä virheellisiä ja vääristeltyjä väitteitä näkemyksistäni. Syyttäjällä on ollut yli puoli vuotta aikaa paneutua esitutkinta-aineistoon, kuulustelupöytäkirjoihin ja loppulausuntoihin. – Käytetyn ajan puitteissa voisi toivoa täsmällisiä ja asiallisia perusteluja syytteille. – Väistämättä mieleeni nousee kysymys, onko tiedotteen taustalla uskonnollisen lukutaidon puute, tahallinen vääristely vai tavoitteellinen pyrkimys yleisen mielipiteen muokkaukseen?”

On käsittämätöntä, että Suomen kaltaisessa demokraattisessa maassa teologisesta vakaumuksesta nostetaan syyte.

KUN UUSI TIE -LEHDEN toimituspäällikkö kysyi tviitissään, voisiko tiedotteessa olevan virheen korjata, hänelle vastattiin Syyttäjälaitokselta: ”Tiedote ei ole suora siteeraus syytettyjen lausumista julkisuudessa, vaan tiedotteessa on kerrottu, miten lausumat yleisesti ottaen ja yleiskielen mukaisesti ymmärretään. Tiedote on tiivistetty yleiskuvaus syytteestä, eikä se ole oikeudellinen dokumentti.” Jos kyseessä on ”tiivistetty yleiskuvaus”, eikö kansalaisella ole oikeus odottaa, ettei hänen sanomisistaan julkisesti esitetty tiivistelmä muuta olennaisesti hänen sanomistensa asiasisältöä? Varsinkin kun tiivistelmän esittää niin arvovaltainen taho kuin Syyttäjälaitos.

TOIVOTTAVASTI oikeudenkäynnissä ollaan huomattavasti tarkempia, muuten syytettyjen lienee turha toivoa saavansa oikeutta. Ylipäätään on käsittämätöntä, että Suomen kaltaisessa demokraattisessa maassa, jossa pitäisi olla sanan- ja uskonnonvapaus, klassisesta teologisesta vakaumuksesta nostetaan rikossyyte.

Piditkö artikkelista? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja tilaamalla Uuden Tien verkkolehden tästä. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa.

Tutustu myös visioomme alla olevan videon kautta: