Kolmiyhteinen Jumala on kaiken ylistyksen arvoinen

Patmos lähetyssäätiön johtajalta, teologi Pasi Turuselta, ilmestyi viime viikolla hyvin merkittävä kirja Kolmiyhteinen Jumala – kolminaisuusoppi ymmärrettävästi. En ainakaan itse tiedä suomen kielellä yhtään ainoaa tavallisille kristityille suunnattua kirjaa nimenomaan kolminaisuusopista.

Patmos Lähetyssäätiön johtajalta, teologi Pasi Turuselta, ilmestyi viime viikolla hyvin merkittävä kirja Kolmiyhteinen Jumala – kolminaisuusoppi ymmärrettävästi (Kuva ja Sana). En ainakaan itse tiedä suomen kielellä yhtään ainoaa tavallisille kristityille suunnattua kirjaa nimenomaan kolminaisuusopista. Kristityn elämästä julkaistaan jatkuvasti kirjoja, samoin kuin jonkin verran myös kristillisestä opista, mutta hyvin vähän Jumala-suhteen huomattavasti tärkeämmästä osapuolesta: Jumalasta.

Turunen on onnistunut erinomaisesti avaamaan sitä, mitä Jumalan kolminaisuus tarkoittaa. Kolme jumalallista persoonaa yhdessä jumaluudessa. Tarvitsemme jatkuvasti lisää sellaista opetusta, joka todella auttaa meitä ymmärtämään, millaiseen Jumalaan me kristittyinä uskomme. Turunen perustelee myös hyvin sen, että kolminaisuusoppi on Raamatun oma opetus. Sitä ei keksitty vasta jossakin kirkolliskokouksessa satoja vuosia Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen. Raamatun Jumala kohtaa meidät Isänä, Poikana ja Pyhänä Henkenä, jotka kaikki ovat yhtä ikuisia ja jumalallisia persoonia.

Mitä paremmin tunnemme Jumalaa, sitä aidompaa on meidän ylistyksemme ja jumalanpalveluksemme.

On äärettömän tärkeää, että me kristittyinä ajattelemme ja todistamme Jumalasta oikein. Harhautuminen kolminaisuusopissa merkitsee myös harhautumista muussa kristillisessä opissa ja elämässä. Kolmiyhteisen Jumalan tunteminen, sellaisena kuin hän todella esittäytyy meille Raamatussa, on erittäin rakentavaa ja inspiroivaa. Puhuessamme kolmiyhteisestä Jumalasta emme puhu vain opinkohdasta, vaan niin kuin Turunen muistuttaa: myös kolmiyhteisestä Jumalasta iloitsemisesta ja hänen ylistämisestään. Nykyinen kristillinen ylistyskulttuuri kärsii ehkä kaikkein eniten juuri siitä, että ei olla oikein selvillä, ketä ja miksi me lopulta ylistämme. Ylistämisessä ei voi korvata raamatullisen tiedon ja ymmärryksen puutetta tunnelman intensiivisyydellä.

Jos Turusen kirja tulee luetuksi ja synnyttää rakentavaa keskustelua, hän on tehnyt koko Suomen kristikansalle palveluksen. Mitä paremmin tunnemme Jumalaa, sitä aidompaa on meidän ylistyksemme ja jumalanpalveluksemme.

Samalla meidän tulee tietenkin aina muistaa, laulun sanoin, että ”tunnen suurta Jumalaa vain vähän”. Mutta jos se vähäkin on väärää tietoa, miten pimeää silloin onkaan? Muistan, mikä juhla itselleni oli aikoinaan kristityksi kääntymykseni jälkeen lukea ensimmäinen kirja, joka systemaattisesti selitti, millaisia Raamatun mukaan ovat Jumalan ominaisuudet. Tuntui kuin Jumala olisi tullut uudella tavalla läheiseksi. Sen jälkeen rukoileminen oli toisenlaista. Nyt tiesin edes jotakin siitä suuresta, ihmeellisestä Jumalasta, jota minulla oli rukouksessa etuoikeus, Jeesuksen nimessä, lähestyä.

Raamattu on ja pysyy ainoana Jumalan Hengen inspiroimana erehtymättömänä kirjana. Se on meille Jumalan omaa sanaa. Kolmiyhteinen Jumala -kirjan kaltaiset kirjat voivat kuitenkin auttaa meitä uskonelämässämme, sikäli kun ne avaavat meille, mitä Raamattu tästä aiheesta todella opettaa. Jumala itse on ihmeellisin, innostavin ja tärkein aihe, mistä kristitty voi ikinä puhua. Kun hänestä tulee uskonelämämme keskus ja päähenkilö – itsemme sijasta – alamme lopulta ymmärtää, mistä kristityn elämässä oikein on kysymys. Iankaikkinen elämä on Jeesuksen opetuksen mukaan juuri sitä, että me tunnemme Jumalan sellaisena kuin hän todellisuudessa on. ”Tämä on iankaikkinen elämä, että he tuntevat sinut, joka yksin olet totinen Jumala, ja hänet, jonka sinä olet lähettänyt, Jeesuksen Kristuksen.” (Joh. 17:3) Tämä tunteminen voi tapahtua ainoastaan Pyhässä Hengessä. Ja silloin olemme jälleen tekemisissä kolmiyhteisen Jumalan kanssa.

Piditkö artikkelista? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja tilaamalla Uuden Tien verkkolehden tästä. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa.

 Tutustu myös visioomme alla olevan videon kautta: