Kirkossakäynti laskussa Englannissa – konservatiiviset seurakunnat kasvavat

Englannin kirkon sisällä vaikuttava Reform-liike raportoi 3–4 prosentin vuosittaisesta kasvusta liikkeen jäsenseurakuntien jumalanpalveluksissa.

rgb_kolmosuutinen_jimmy-sasha-reade_flickr
Iltapalvelus St Ebbes -kirkossa Oxfordissa. St Ebbes on yksi Reform-liikkeen jäsenkirkoista. Kuva: Jimmy & Sasha Reade/flickr


Englannin kirkon sisällä vaikuttava Reform-liike raportoi 3–4 prosentin vuosittaisesta kasvusta liikkeen jäsenseurakuntien jumalanpalveluksissa.

Kerroimme viime viikolla kanadalaistutkimuksesta, jonka mukaan kasvavat seurakunnat ovat teologisesti konservatiivisia, kun taas kutistuvat kirkot liberaaleja. Kasvavissa seurakunnissa Raamatun lukeminen ja rukous ovat myös aktiivisempaa kuin kutistuvissa seurakunnissa. Tilastotiedot Englannin kirkon parista näyttävät tukevan kanadalaistutkimusta.

Reform-liike

  • Konservatiivinen herätyskristillisten anglikaaniseurakuntien verkosto Englannin kirkon sisällä.
  • Perustettu vuonna 1993
  • Johtaja Susie Leafe.
  • Järjestää vuosittain ReNew-konferenssin yhdessä Anglican Mission in England ja Church Society -järjestöjen kanssa.

Englannin kirkossa viikoittaisiin jumalanpalveluksiin osallistuvien määrä on laskenut vuosittain 1–2 prosentilla aina toisesta maailmansodasta lähtien. Samaan aikaan Englannin kirkon konservatiivisissa seurakunnissa on havaittu viime vuosina kasvua.

Konservatiivisten anglikaaniseurakuntien verkosto Reform järjestää kahden muun järjestön kanssa vuosittain ReNew-konferenssin, jonka yhteydessä kerätään tietoja verkoston jäsenseurakuntien osallistujamääristä.

– Aineistomme mukaan näiden seurakuntien keskimääräinen viikoittainen osallistujamäärä kasvaa noin 3–4 prosenttia vuosittain, Reform-verkoston johtaja Susie Leafe kertoo Uudelle Tielle.

Reform-liikkeen seurakunnissa käy keskimäärin 99 henkeä viikoittain, kun koko Englannin kirkon tasolla keskimääräinen kävijämäärä on 40 henkilöä. Reform-liikkeen seurakuntien osallistujat ovat myös nuorempia kuin kirkossa keskimäärin.

Kasvulle on yksinkertainen syy

Susie Leafen mukaan syy konservatiivisten seurakuntien kasvuun on hyvin yksinkertainen.

– Uudessa testamentissa sanotaan aina uudelleen ja uudelleen, että ”voima” kirkon kasvuun tulee evankeliumista, jonka Jumala ilmoittaa Raamatussa.

– Valitettavasti liberaalit seurakunnat ovat menettäneet luottamuksen Raamatun opetukseen ja erityisesti evankeliumiin, Leafe kommentoi.

Reform-liike on sitoutunut Englannin kirkon oppiperustaan. Se korostaa Raamatun erehtymättömyyttä sekä Kristuksen ainutlaatuisuutta ja henkilökohtaista uskoa. Lisäksi Reform-liike torjuu homoseksuaaliset suhteet ja katsoo seurakunnan johtajuuden kuuluvan miehelle.

Kanadalaistutkimuksen mukaan kasvavat seurakunnat ovat teologisesta konservatiivisuudestaan huolimatta muodoiltaan nykyaikaisia. Musiikissa käytetään bändejä urkujen ja kuorojen sijaan. Susie Leafen mukaan Reform-seurakunnille muodot ovat kuitenkin toissijaisia.

– Tärkeintä on sellainen raamattuopetus, joka on uskollista Raamatun tekstille ja kohtaa seurakuntalaiset. Kaikki muu on toissijaista ja jossain mielessä makuasiaa.

– Enemmistö Reform-liikkeen seurakunnista on ”matalakirkollisia” siinä mielessä, että niissä ei korosteta kaapuja ja kulkueita. Mutta musiikkityyli vaihtelee enemmän: joissain seurakunnissa käytetään urkuja ja kuoroja, toisissa nykyaikaisia bändejä. Ja monissa käytetään molempia.