Kestääkö talosi myrskyn?

Oletko sinä koskaan joutunut keskelle myrskyä? ­Oliko kyseessä sääilmiö, joka riepotti rakennuksia, kiepautti auton ojaan tai keinutti laivaa? Vai oliko kyseessä kenties näkymätön myllerrys, joka vahingoitti sinua tai läheisiäsi toisella tapaa?
Virpi Kurvinen katsoo hymyillen kameraan. Tausta on valkoinen.

Uuden Tien toimittaja Virpi Kurvinen.

JOUDUIN KERRAN rajun talvimyrskyn keskelle. Olin kyllä kuunnellut säätiedotuksen, mutta en uskonut, että sääolosuhteet voisivat muuttua niin voimakkaasti. Olin tien päällä tuon päivän, ja näin useita onnettomuuksia. Opin läksyni: seuraavalla kerralla uskon varoituksia.

Oletko sinä koskaan joutunut keskelle myrskyä? ­Oliko kyseessä sääilmiö, joka riepotti rakennuksia, kiepautti auton ojaan tai keinutti laivaa? Vai oliko kyseessä kenties näkymätön myllerrys, joka vahingoitti sinua tai läheisiäsi toisella tapaa?

OLETKO KUULLUT TUHOISASTA ­myrsky­tulvasta, joka tuhosi hiekalle rakennetun talon? Tarkoitan Uuteen testamenttiin talletettua Jeesuksen kertomaa vertausta kahdesta rakentajasta. Jeesuksen mukaan ­toinen rakentajista oli järkevä ja toinen tyhmä.

Mikä sitten erotti viisaan tyhmästä? Rakentajien saama koulutus ja taidot? Tontin koko? Rakennuksen näyttävyys? Sisustuselementit? Ei mikään näistä vaan ainoastaan se, millaiselle perustukselle tai maapohjalle rakentajat talonsa rakensivat.

Kalliolle rakennetusta talosta Jeesus sanoo näin: ”Alkoi sataa, tulvavesi virtasi ja myrskytuuli pieksi taloa, mutta se ei sortunut, sillä se oli rakennettu kallioperustalle.” (Matt. 7:25) Hiekalle rakennettu talo sen sijaan sortui maan tasalle saakka.

Mitä Jeesus tahtoi kuulijoilleen sanoa? ­”Jokainen, joka kuulee nämä sanani ja tekee niiden mukaan, on kuin järkevä mies, joka rakensi talonsa kalliolle” (Matt. 7:24). Nämä sanat avaavat vertauksen merkityksen. Jeesus puhuu sinusta ja minusta. Jos me kuulemme, sisäistämme ja toteutamme Jeesuksen sanat tekoina, olemme kuin tuo vertauksen järkevä mies.

MISTÄ SITTEN voimme kuulla Jeesuksen ­sanoja ja miten ne voisivat toteutua meidän elämässämme? ­Raamatun mukaan Jeesus on Jumalan Poika. Hänen varaansa rakennettu usko ja elämä kestävät. Siksi meidän tulisi etsiä Jeesusta ja hänen sanojansa Raamatusta, kuunnella, mitä hän meille puhuu, ja pyytää, että saisimme voiman sekä rohkeuden uskoa ja elää Jeesuksen sanat todeksi omassa elämässämme. Kristus-kalliolla vähän huterampikin rakennus kestää, koska pohja kannattelee rakennusta eikä rakennus pohjaa.

Kristus-kalliolla vähän huterampikin rakennus kestää, koska pohja kannattelee rakennusta eikä rakennus pohjaa.

Jeesuksen seuraaminen ja kristittynä eläminen ei tarkoita, että menetämme yksilöllisyytemme tai että meistä tulee ”tusinatavaraa”. Aivan kuten Jeesus ei ottanut kantaa vertauksen rakentajien rakennustyyliin, kristitty voi olla oma persoonansa, jolla on omaperäinen ja omannäköinen elämä: kristityn ei tarvitse pukeutua pelkkään harmaaseen, soittaa tiettyä soitinta tai opiskella vain tiettyä alaa. Ratkaisevaa uskon kannalta on perustus. Jeesus on ainut kestävä perustus elämässä ja lopulta sinä hetkenä, kun kuolemassa jätämme tämän maailman.

RUKOILEMME: Jeesus, auta minua rakentamaan elämäni sinun varaasi. Luotan elämäni ja ikuisuuteni lujuuslaskelmat sinun hallintaasi. Varusta minut sinun Sanallasi, että uskoni kestää myös vastoinkäymisissä. Aamen.

Kirjoittaja on Uusi Tie -lehden toimittaja.

Piditkö lukemastasi?

Tämä artikkeli on julkaistu Uusi Tie -lehden vuoden 2023 erikoisnumerossa Ilon Aika. Tilaamalla Uuden Tien verkko- tai paperilehden tästä saat joka viikko ajankohtaista, hengellisesti ravitsevaa ja puhuttelevaa sisältöä.

Ja kiitos, jos jaat artikkelin sosiaalisessa mediassa. Voit myös tilata Ilon Aikaa paperilehtenä jaettavaksi tästä. Viedään evankeliumia yhdessä eteenpäin!

Uuden Tien toimitus