Kesäjuhlien moninaisuus on rikkautta

Vielä on maassamme täysi vapaus kokoontua ja julistaa Jumalan sanaa

leif-pkHengellisten kesäjuhlien sesonkikausi on täydessä vauhdissa. Viime viikonvaihteessa oli ainakin viidet juhlat eri paikkakunnilla. Juhlien moninaisuus ja erilaisuus on ehdottomasti rikkautta. Paljon köyhempi vaihtoehto olisi se, että Suomessa järjestettäisiin vain yhdet jättiläiskokoiset kesäjuhlat yhdellä ainoalla paikkakunnalla. Silloin tavoitettaisiin aivan varmasti vähemmän ihmisiä kuin nykyisillä järjestelyillä.

Sama periaate koskee lähetysjärjestöjä. Jos meillä olisi vain yksi suuri lähetysjärjestö, emme tavoittaisi läheskään niin paljon ihmisiä ja niin laajalti kuin nykyiset järjestöt tavoittavat. Yksi ainoa järjestö tai yhdet ainoat juhlat merkitsisivät todennäköisesti myös hengellisesti kapeampaa ja köyhempää antia.

Nykyään lähes jokaisen suomalaisen asuinpaikkakunnan läheisyydessä järjestetään ainakin yhdet kesäjuhlat. Tänäkin vuonna niitä järjestetään Lapista Turkuun. Väkirikkaimmat juhlat ovat vanhoillislestadiolaisten suviseurat. Niillä voidaan hipoa lähes 100 000 juhlavieraan rajaa. Muutaman tuhannen ihmisen juhlia järjestetään koko kesän läpi. Minne siis mennä?

On luonnollista, että jokainen valitsee sellaiset juhlat, joilla julistuksen ja opetuksen sisältö vastaa omaa uskonymmärrystä. Toki myös ”hengellisten sukulaisten” juhlilla kannattaa joskus pistäytyä, se voi avartaa näköaloja. Joskus samat puhujatkin puhuvat useilla eri liikkeiden päivillä.

On monta hyvää syytä osallistua hengellisille kesäjuhlille. Ytimessä on tietysti Sanan julistus. Jumalan sanan rikas ja syvällinen opetus virkistää sekä henkisesti että hengellisesti. Laki ja evankeliumi herättävät, hoitavat ja haastavat kuulijan. Usko syntyy ja vahvistuu Sanan kuulemisesta.

Toinen hyvä perusmotiivi lähteä kesäjuhlille on uskonystävien tapaaminen. Muistan itse nuorena, omassa arkiympäristössäni yksinäisenä uskovaisena, mikä riemu oli suurilla juhlilla todeta, kuinka paljon meitä lopulta onkaan. Vanhan hengellisen laulun sanoin: ”niin harvoin tääl näkkee, niin harrast hääväkkee, et oikein on iloinen miel”.

Kolmas erinomainen motiivi osallistua on muiden palveleminen. Suomalaisten kesäjuhlien pyörittäminen vaatii yhteensä tuhansia vapaaehtoisia. Ilman heitä juhlia ei olisi. Monesti palvellessaan muita virkistyy itsekin. Yksi tärkeä palvelumuoto on rukoilla eri juhlien puolesta. Rukousaiheita on monta. Voi pyytää, että puhujat pysyisivät Jumalan sanassa ja Jumala itse tekisi Sanansa eläväksi ja puhuttelevaksi. Voi myös rukoilla, että moni kyselevä ja tietämätön oppisi uutta ja saisi vastauksia kysymyksiinsä ja että moni yksinäinen uskovainen löytäisi uusia uskonystäviä. Lisäksi Jumalan puoleen kannattaa kääntyä sen vuoksi, että monille, erityisesti nuorille, selviäisi oma kutsumustehtävä elämässä.

Hengellisten kesäjuhlien merkitys suomalaiselle kristillisyydelle on vuosikymmenten aikana ollut mittaamaton. Vielä maassamme on täysi vapaus kokoontua ja julistaa Jumalan sanaa. Täyttyköön kaikilla juhlilla tänäkin vuonna teltat ja muut juhlapaikat lapsilla, nuorilla, aikuisilla ja vanhuksilla. Nyt on hengellisten kesäjuhlien aika.