Syntymäpäiväkakku Jeesukselle ja muut toimituksen vinkit jouluun – Kerro oma jouluperinteesi!

Kerromme perinteitä, jotka kuuluvat jouluumme ja luovat siihen tunnelmaa. Lue ja inspiroidu!
Piirros, jossa on kirkko, kakku ja hiihtäjä.

Kerro oma jouluperinteesi 11.12. mennessä! Julkaisemme vastauksia Uuden Tien joulunumerossa. KUVA: ISTOCK

Aamuseitsemältä joulukirkkoon

Lapsuudessani kotipaikkakunnallani joulukirkko alkoi joulupäivänä aamulla kello seitsemän. Sinne herääminen tuotti usein tuskaa pitkään venyneen aattoillan jälkeen. Joka kerta itse jumalanpalvelus kuitenkin palkitsi erikoisella jouluaamun rauhalla ja tunnelmalla. Juuri tuossa jumalanpalveluksessa oli helppo samaistua Mariaan, joka väsyneenä valvoi jouluyössä Jeesus-lasta katsellen.

Nykyään monissa seurakunnissa on myös jouluyön messuja, joissa voi aistia vastaavaa tunnelmaa. Suosittelen ottamaan kaiken irti joulun pyhistä ja niiden erilaisista jumalanpalveluksista. Jouluaaton lisäksi joulunaikaan mahtuu useita pyhiä, joissa kaikissa on oma viehätyksensä.

Santeri Marjokorpi

Jouluvalmistelu, jossa en halua oikaista

Olen aina nauttinut jouluvalmisteluista, mutta kahden koululaisen ja kahden työntekijän perheessä joulunalusaika on usein hyvin vilkasta.

Monessa kohdassa oiotaan, mutta eräästä perinteestä en jousta: kotijuuston valmistamisesta isoäitini tapaan. Lapsena seurasin silmä tarkkana, kun isoäiti aatonaattona keitti juuston 1800-luvulla veistettyyn muottiin. Perin tehtävän, kun hän ei enää pystynyt siihen. Aatonaattoiltana istun tunnin hämärässä hellan ääressä ja sekoittelen kiehuvaa massaa niin kauan, että hera nousee pinnalle. Siinä unohtuu kiire ja alkaa joulu.

Samalla muistan edesmenneitä isovanhempiani ja tunnen liittyväni sukupolvien ketjuun. Mikä jouluvalmistelu saa sinut rauhoittumaan kohti lähestyvää juhlaa?

Tuuli Korpela

Aattona ladulle

Isä opetti minut lapsena hiihtämään ja vei myös kilpailuihin. Hiihtäminen ei lapsena kuulunut lempilajeihini, mutta opin ihan kohtuullisen tekniikan. Nyt hiihto on suosikkiliikuntamuotojani varsinkin silloin, kun siihen voi yhdistää Lapin jylhien maisemien ihailun. Mutta viihdyn myös läheisillä Aulangon laduilla.

Aina jouluaattona meillä on ollut isäni kanssa tapana tehdä yhteinen hiihtolenkki – silloin kun vietämme joulua samalla paikkakunnalla. Ilman aaton hiihtoja tämä harrastus olisi kenties hiipunut pois kokonaan.

Joulu on kyllä joulu ilman hiihtoakin. Mutta tämä jouluperinne on varmistanut, että olen saanut olla yhtä harrastusta rikkaampi.

Matti Korhonen

Syntymäpäiväkakku Jeesukselle

Oman perheeni kanssa olemme panostaneet erityisesti adventin aikaan. Lasten ollessa pieniä luimme joulun alla muutaman vuoden ajan Gunhild Sehlinin kirjat Marian pieni aasi sekä Aasi ja lapsi. Vietämme adventin aikaa seurakunnan keskellä: jumalanpalveluksissa, joulujuhlissa ja muissa kokoontumisissa. Adventtina soivat myös joululaulut, ja silloin nautin itsekin pianolla soittamisesta ja musiikista erityisen paljon.

Joulupäivänä olemme tehneet joinain vuosina synttärikakun päivänsankarin, Jeesuksen, kunniaksi. Yhtenä vuonna kakku kannettiin pimeään keittiöön sädetikkujen valaisemana.

Virpi Kurvinen

Lahjapaketteja kirpputorilta

Harrastan kirpputoreja, joten tietysti ennen jouluakin niitä tulee kierreltyä. Lahjapaketteihin on sujahtanut välillä kierrätettyä tavaraa. Jotkut saattavat ajatella, että lahjan pitäisi olla aina uutuudenhohtava – mutta miksi? Likaista tai kulahtanutta lahjaa ei kukaa halua vastaanottaa, mutta esimerkiksi moni lasten lelu saattaa olla moitteettomassa kunnossa.

Vähintäänkin omalle perheelle uskaltaa ostaa asioita käytettynä, jos sukulaisten ja ystävien reaktiot mietityttävät liikaa. Ja voisiko siitäkin jutella etukäteen, että mitä jos jouluumme mahtuisi ­ripaus vintagea? Joskus myös jonkun täsmätoive saattaa olla loppunut kaupoista, mutta Tori.fi tai kirpputori pelastaakin vielä tilanteen. Ei muuta kuin tekemään löytöjä!

Susanna Sarimaa

Piditkö jutusta? Saatat pitää myös:

Askeleet jouluun 1/5: Tee-se-itse raamattujoulukalenteri