Kenen syytä oli Japanin tsunami?

Viimekertaisessa kolumnissani (Uusi Tie 8/2014) kirjoitin ”Kiltin jumalan kuolemasta”. Jatkamme samaa aihetta eli jumalakuvan pohtimista. Väännetäänpä tällä kertaa rautalangasta malli ja kysytään: kenen syytä oli kolme vuotta sitten Japaniin iskenyt tsunami? Tsunamissa kuoli 20000 ihmistä, 400000 joutui evakkoon, kolmasosa heistä lopullisesti. Ydinvoimala tuhoutui ja on laskenut siitä lähtien ydinsaastetta maahan ja mereen. Kenen syy, kenen…

Viimekertaisessa kolumnissani (Uusi Tie 8/2014) kirjoitin ”Kiltin jumalan kuolemasta”. Jatkamme samaa aihetta eli jumalakuvan pohtimista. Väännetäänpä tällä kertaa rautalangasta malli ja kysytään: kenen syytä oli kolme vuotta sitten Japaniin iskenyt tsunami?

Tsunamissa kuoli 20000 ihmistä, 400000 joutui evakkoon, kolmasosa heistä lopullisesti. Ydinvoimala tuhoutui ja on laskenut siitä lähtien ydinsaastetta maahan ja mereen. Kenen syy, kenen vika?

Tietysti voimme sanoa, että ihminen on syyllinen rakentaessaan asutuskeskuksia ja ydinvoimaloita liian lähelle merta. Ihminen ei kuitenkaan ole aiheuttanut itse tsunamia, joten jätämme hänet tällä kertaa pois laskuista. Jäljelle jää vain kolme vaihtoehtoa.  1) Syy ei ollut kenenkään. Luonto siinä vain toimi omalakisesti. 2) Syy oli Saatanan. 3) Syy/ vastuu oli Jumalan.

Hyvä lukijani, jos sinä olisit menettänyt omaisesi tsunamissa, niin mitä näistä vaihtoehdoista sinä kannattaisit? Jos valitset ensimmäisen, niin sinun ei auta muu kuin ottaa onnettomuutesi sokean kohtalon käsistä. Menetykselläsi ei ole mitään tarkoitusta. Kaikki oli pelkkää sattumaa.

Jos taas valitset toisen, niin silloin sinun on otettava onnettomuutesi pahoista käsistä. Saatana tahtoi pahaa Japanille ja rakkaallesi, jonka menetit, ja hänellä oli myös valta vetää suunnitelmansa läpi. Hän on siis yhtä vahva kuin Jumala, ja hänen tahtonsa tapahtuu täällä maailmassa vähintään yhtä usein Jumalan tahto.

Kolmosvaihtoehdon voimme jakaa vielä kahteen alaryhmään: Tsunami toimi omalakisesti tai Saatanan tahdosta; Jumala vain ”salli” sen tapahtua. Moni uskoo meidän aikanamme juuri näin: Jumala on pyöräyttänyt maailmankaikkeuden käyntiin, mutta hän ei ohjaa luonnon ja historian kulkua. Joku muu tekee suuret päätökset, Jumala vain pistää jäljestäpäin niihin puumerkkinsä. Maailmassa tapahtuu paljon katastrofeja, joiden Herra ei koskaan tahtonut tapahtuvan. Hän sallii meille sellaisia asioita, joka eivät ole meille hyväksi. Onko hän siis loppujen lopuksi kaikkivaltias?

Viimeinen vaihtoehto on se, että tsunami oli Jumalan suunnitelmaa alusta loppuun saakka. Katastrofi tuli elämääsi rakastavan Isän kädestä, ei sattuman eikä Saatanan. Rakkaasi ei kuollut ennenaikaisesti, koska Jumala oli jo ennen hänen syntymäänsä suunnitellut, montako vuotta, kuukautta ja päivää hän eläisi. Taivaallinen Isä tahtoi hyvää koko Japanin kansalle. Hän tahtoi huutaa kuin suuresta megafonista heille ja meille kaikille: Oletko valmis, kun sinun vuorosi tulee?

On kai sanomattakin selvää, mikä näistä kolmesta vaihtoehdosta on Raamatun vaihtoehto. ”Minä olen Herra, eikä toista ole, minä, joka teen valkeuden ja luon pimeyden, joka tuotan onnen ja luon onnettomuuden; minä, Herra, teen kaiken tämän.” (Jes.45:6-7)