Kenen Jumala on suuri?

Pariisin raakojen terroritekojen seurauksena eri puolilla maailmaa on itketty, osoitettu solidaarisuutta ja pohdittu syitä ja seurauksia usean päivän ajan. Näyttää selvältä, että terroriteoista vastuun ottanut Isis on Pariisin iskujen takana. Eurooppa heräsi siihen, miten säälimätöntä ja sammumatonta on se viha, joka inspiroi tätä islaminuskoista terroristijärjestöä. ”Jumala on suuri”, huusivat terroristit tappaessaan. He eivät puhu kristinuskon…

leif-pkPariisin raakojen terroritekojen seurauksena eri puolilla maailmaa on itketty, osoitettu solidaarisuutta ja pohdittu syitä ja seurauksia usean päivän ajan. Näyttää selvältä, että terroriteoista vastuun ottanut Isis on Pariisin iskujen takana.

Eurooppa heräsi siihen, miten säälimätöntä ja sammumatonta on se viha, joka inspiroi tätä islaminuskoista terroristijärjestöä. ”Jumala on suuri”, huusivat terroristit tappaessaan. He eivät puhu kristinuskon Jumalasta. He puhuvat aivan toisenlaisesta jumalasta. Isis hakee inspiraatiota Muhammedin opetuksista ja esimerkistä, sellaisena kuin he niitä tulkitsevat Koraanista ja muista islamin pyhistä teksteistä.

Lähi-idän erikoisoperaatiojoukkojen kenraali Michel K. Nagata on todennut Isisistä: ”Me emme ymmärrä liikettä, ja ennen kuin me ymmärrämme, me emme voi voittaa sitä”. Kun shokista ja surusta päästään yli, alkaa pitkä tie terrorismin kukistamiseen sen kannattajien mielestä ja käytännöstä. Se ei voi tapahtua ilman, että mennään tällaisen ajatteluun juuriin saakka. Isis ei ole vain poliittinen ja ideologinen liike. Se on myös uskonnollinen liike, jonka ytimessä on tietynlainen, voimakas ja nimenomaan islamilainen teologia (oppi Jumalasta).

Islamilaiseen terrorismiin tarvitaan myös syvällinen ideologinen ja teologinen vastaus.

Suomessa vuosi sitten teologipäivillä vieraillut kansainvälisesti tunnustettu tutkija Craig A. Evans on toisen tutkijatohtorin, Jeremiah J. Johnstonin kanssa kirjoittanut uuden kirjan Jesus and the Jihadis (Jeesus ja jihadistit, ei suomennettu). Kirjassaan he toteavat: ”Islamilainen valtio (Isis), sen sijaan, että se olisi epäislamilainen vääristymä Koraanista ja hadithista, pyrkii ytimessään pitäytymään ja toteuttamaan Muhammedin ja islamin opetuksia.” Näiden tutkijoiden mielestä ”rehellinen ja tarkka islamin pyhien tekstien ja traditioiden lukeminen paljastaa, että Muhammed ei ainoastaan liittyisi Islamilaiseen valtioon, vaan hän johtaisi sitä”.

Ainakin Isisin joukoissa ajatellaan näin. Olihan Muhammed kiistatta myös sotilasjohtaja, vaikka hän oli muutakin. Lukemalla Koraania ja Muhammedin elämästä kertovaa islamilaista traditiota jokainen voi itse ottaa selvää, onko tällainen tulkinta oikea. Suuri osa Koraanista käsittelee sitä, miten tulisi suhtautua niihin jotka uskovat toisin.

On hyvin tiedossa, että Isis tappaa myös harhaoppisiksi katsomiaan muita muslimeja. Samalla on muistettava, että valtaosa muslimeista haluaa vain elää normaalia elämää rauhassa lähimmäistensä kanssa. On hyvin tärkeää, että ketään ei syyllistetä siitä, mitä hän ei edusta. Olisi todella traagista, jos ääri-islamin terroria paenneita muslimeja syytettäisiin juuri siitä, mitä he ovat paenneet.

Nyt kun Isisin terrori ulottuu Euroopan sydämeen asti, Eurooppa ja muu maailma näyttää heräävän sotilaallisesti vastustamaan Isisiä. Entä mitä tekevät Lähi-idän muut islamilaiset valtiot? Auttavatko ne pysäyttämään keskuudessaan leviävää islamin radikaalia tulkintaa?

Pelkkä Isisin sotilaallinen vastustaminen ei riitä. Islamilaiseen terrorismiin tarvitaan myös syvällinen ideologinen ja teologinen vastaus. Lisäksi tarvitaan kristillistä auttamistyötä. Jeesukseen uskovien tehtävä on sanoin ja teoin kertoa ja osoittaa, miten totaalisen toisenlainen teologia ja käytäntö nousee Uudesta testamentista, Jeesuksen opetuksista, elämästä, kuolemasta ja esimerkistä.