Kateus syntyy silmänräpäyksessä

  – Kirjassaan ”Kateus” italialainen sosiologi Francesco Alberoni kuvaa kateuden syntymistä. Kateus saattaa syntyä silmänräpäyksessä ihmisen verratessa itseään toiseen. Tunne voi mennä ohi, mutta jos se saa vallan, siitä on myöhemmin vaikea päästä irti, raamattuopettaja Liisi Jokiranta kertoo. – Silmitön kateus voi leimahtaa mistä tahansa syystä. Vaikkapa siitä, että toinen ihminen on  menestyneempi, suositumpi tai...

 

Liisi– Kirjassaan ”Kateus” italialainen sosiologi Francesco Alberoni kuvaa kateuden syntymistä. Kateus saattaa syntyä silmänräpäyksessä ihmisen verratessa itseään toiseen. Tunne voi mennä ohi, mutta jos se saa vallan, siitä on myöhemmin vaikea päästä irti, raamattuopettaja Liisi Jokiranta kertoo.

– Silmitön kateus voi leimahtaa mistä tahansa syystä. Vaikkapa siitä, että toinen ihminen on  menestyneempi, suositumpi tai älykkäämpi. Tai tällä on kauniimpi vaimo, komeampi mies, parempi talo tai korkeampi asema – tai ainakin työtä.

– Kun kateus valtaa ihmisen, kaikki muuttuu. Kateus rikkoo ihmissuhteet. Vaikka olisi kyse ystävistä, mikään ei ole ennallaan, kuten Saulin ja Daavidin tapaus osoittaa, Liisi Jokiranta huomauttaa.

 

Mitä kateus sai aikaan Daavidin ja Saulin välillä? Miten kateudesta voi päästä eroon? Lue lisää uusimmasta Uusi Tie -lehdestä.