Kansanlähetysopisto aloittaa ensi syksynä aikuisrippikoulun
Ryttylän Kansanlähetysopisto tunnetaan suosituista rippikoululeireistään. Uutena avauksena opistolla voi nyt käydä myös aikuisrippikoulun.
– Idea lähti eräästä Kansanlähetyspiiristä. Päätimme sitten alkaa toteuttaa ajatusta täällä opistolla, kertoo aikuisrippikoulusta vastaava pastori Markus Korri.
Aikuisrippikoulu on tarkoitettu ihmisille, joilta on rippikoulu jostain syystä käymättä ja jotka nyt haluaisivat käydä sen. Aikuisrippikouluun voi osallistua myös kertausmielessä, jos haluaa muistinvirkistykseksi opiskella uskon perusasioita.
– Suosittelen aikuisrippikoulua kaikille, jotka haluavat perehtyä syvemmin kristinuskon keskeisiin kysymyksiin, Korri tiivistää.
Rippikoulu toteutetaan yhteistyössä opiskelijan oman paikallisseurakunnan kanssa. Kansanlähetysopistolla opiskelija käy kolmella lähijaksolla, joista ensimmäinen on 14.–18.8., toinen 28.8.–1.9. ja kolmas jakso 8.–10.9. Yhteistyö paikallisseurakunnan kanssa tarkoittaa muun muassa, että opiskelija käy tutustumiskäynnillä omassa seurakunnassaan.
– Haluamme vastata paikallisseurakuntien resurssipulaan ja tukea näin koko kirkkoa. Aikuisrippikoulu Kansanlähetysopistolla mahdollistaa sen, että opiskelija saa sisällöllisesti erittäin laadukasta opetusta. Niin ryhmä- kuin henkilökohtaiseenkin keskusteluun on varattu paljon aikaa. Rippiin ja sielunhoitoon tarjotaan mahdollisuus kunkin osallistujan tarpeen mukaan, Markus Korri sanoo.
Perusasioiden äärellä
Lähijaksot koostuvat luennoista ja pienryhmätyöskentelystä. Jokaisella lähijaksolla on oma teemansa. Ensimmäinen jakso painottuu Katekismuksen tutkimiseen. Katekismus on Raamatun tiivistelmä, joka sisältää muun muassa kymmenen käskyä, uskontunnustuksen ja opetusta sakramenteista.
– Ensimmäisessä jaksossa opitaan sanoittamaan uskoa. Ollaan ihan perusasioiden kanssa tekemisissä, Korri selventää.
FAKTAA
- vuonna 2016 Suomen evankelis-luterilaisen kirkon rippikoulun kävi 85,8 prosenttia kaikista 15-vuotiaista nuorista. Yli 18-vuotiaista rippikoulun kävi samana vuonna 895 henkilöä.
- muun kuin paikallisseurakunnan rippikoulun vuonna 2016 kävi 8375 henkilöä.
- kirkko määrittää rippikoulun kokonaispituudeksi 80 tuntia.
- rippikoulu on edellytys kirkolliselle avioliittoon vihkimiselle. Vihkiminen ei edellytä konfirmaatiota.
- konfirmaatio antaa oikeuden
• osallistua itsenäisesti ehtoolliselle
• toimia kummina
• asettua ehdokkaaksi seurakuntavaaleissa.
Toisella lähijaksolla käsitellään Raamattua kokonaisuutena Raamatun punainen lanka -opetusmenetelmän kautta. Jakson vastuuopettajina toimivat Leif Nummela ja Vesa Ollilainen. Kolmas lähijakso koostuu Tätä on luterilaisuus -viikonlopputapahtumasta.
Kolmannen lähijakson lopuksi rippikoululaiset konfirmoidaan messussa Kansanlähetysopistolla.
– Jos tunnet jonkun, joka voisi hyötyä aikuisrippikoulun mahdollisuudesta, niin kerro hänelle, Markus Korri haastaa Uuden Tien lukijoita.
Entä voiko sellainen ihminen osallistua aikuisrippikouluun, jota ei vielä ole kastettu?
– Jokainen on tervetullut mukaan. Rippikoulu on henkilökohtainen prosessi, joka menee jokaisen kohdalla täysin yksilöllisesti. Kastamattoman ihmisen kohdalla kaste voidaan opiskelijan toiveen mukaan toimittaa rippikoulun aikana tai konfirmaation yhteydessä juhlavasti messussa. Kasteessa ihminen uudestisyntyy kristityksi, hänestä tulee osa Kristuksen ruumista.
Haluan rohkaista kaikkia uskon kysymyksiä pohtivia mukaan. Opistolla aloittaa ensimmäisen lähijakson yhteydessä paljon muitakin opiskelijoita, joille paikka on uusi. Sinne mahtuu hyvin joukkoon, Korri vakuuttaa.
Rippikoulun hinta täysihoidolla on 300 €. Summa kattaa majoitus- ja ruokakustannukset. Majoitus opistolla tapahtuu kahden tai kolmen hengen huoneissa.
Piditkö lukemastasi? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja, kun tilaat Uuden Tien klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa!