Kansanlähetys käynnisti muutosneuvottelut talouden sopeuttamiseksi

Seurakunnilta ja kansanlähetyspiireiltä tuleva kannatus on dramaattisessa laskussa, lähetysjohtaja Daniel Nummela kertoo.

Kuva: Marianna Mäkiniemi, Storyframe

Suomen ev.lut. Kansanlähetyksen taloustilanne on koronan jälkeen ja Ukrainan sodan alettua muuttunut erittäin vaikeaksi. Viime vuonna alijäämä oli 150 000 euroa. Tänä vuonna järjestön toiminnan menot ja henkilöstökulut ovat eri syistä kasvaneet niin, että alijäämä on tammi–heinäkuun välillä ollut noin 100 000 euroa kuukaudessa. Elokuussa muodostettu ensimmäinen talousarvio vuodelle 2024 on 1,25 miljoonaa euroa alijäämäinen.

– Varainhankinnassa näkyy paitsi se, että yksityishenkilöt ovat edelleen uskollisesti lahjoittaneet, myös se, että seurakunnilta ja kansanlähetyspiireistä tuleva kannatus on dramaattisessa laskussa”, lähetysjohtaja Daniel Nummela kommentoi.

Kansanlähetyksen liittohallitus on elokuun kokouksessaan velvoittanut toimivan johdon saattamaan yhdistyksen talouden tasapainoon porrastetusti kolmen vuoden aikana. Tämän vuoksi yhdistyksessä on käynnistetty yhteistoimintalain mukaiset muutosneuvottelut. Neuvotteluissa esitetään käsiteltäviksi kaikkia mahdollisia keinoja tavoitteen saavuttamiseksi. Siten myös lomautukset, osa-aikaistamiset ja irtisanomiset voivat tulla kyseeseen. Muutosneuvottelut koskevat koko henkilökuntaa. Päätökset pyritään tekemään 1.12.2023 mennessä.

– Tilanne on haastava, mutta epätoivoon ei tarvitse vaipua. Luotamme joka tilanteessa siihen, että Jumala näkee ja tietää tilanteemme eikä hylkää, Nummela sanoo.

Lisäys 6.9.2023 klo 14.12: Muutosneuvottelut eivät koske Kansanlähetyksen kustantamaa Uusi Tie -lehteä eikä kansanlähetyspiirejä.