Kansanlähetyksen lähetystyöntekijät turvautuvat Jumalan lupauksiin keskellä koronaepidemiaa
Etiopia – Työalueen kuulumisia seurataan nyt etänä
Etiopiassa Soddon kristillisessä sairaalassa neonatologina (vastasyntyneiden tehohoitoon erikoistunut lääkäri) työskentelevä Maria Karjalainen tuli Suomeen pienelle lomalle ja sisaren tyttären ristiäisiin. Ensimmäiset tiedot Suomessa voimaan astuvasta poikkeuslaista tulivat päivää ennen suunniteltua paluulentoa. Kansanlähetys työnantajana joutui ilmoittamaan, ettei matkustaminen työalalle onnistu.
– Toivon pääseväni takaisin Etiopiaan lähiviikkoina. Tosin minut voidaan määrätä töihin Suomessa, Maria Karjalainen toteaa.
Etiopiassa ensimmäinen koronavirustapaus todettiin reilu viikko sitten. Toistaiseksi tartunnat (11 todennettua tapausta 22.3. mennessä) ovat vielä olleet ulkomailta maahan tulleilla. Jo muutama päivä ensimmäisen tapauksen toteamisen jälkeen valtio päätti sulkea kaikki koulut yliopistoja lukuunottamatta kahden viikon ajaksi. Laajat kokoontumiset on kielletty ja pienempiin pitää anoa lupa terveysministeriöstä.
Suosituksena on, että myös kirkoissa ja moskeijoissa rajoitettaisiin kokoontumisia. Etiopiassa kulkuneuvot tupataan tavallisesti täyteen ihmisiä. Nyt esimerkiksi valtion työntekijät kuljetetaan erikseen töihin.
Kulttuuriset tavat haastavat Etiopiassa erityisellä tavalla. Karjalaisen mukaan esimerkiksi sairaalaympäristössä iso haaste on saada niin henkilökunta kuin potilaat opetettua välttämään kättelyä. Se on erittäin tärkeä osa kanssakäymistä.
– Samoin vierailijoiden määrän rajoittaminen on äärimmäisen vaikeaa, kun koko lähisuku kokee, että heidän täytyy olla paikalla potilaan takia. Sukulaiset viettävät aikaa sairaalan pihamaalla ja nukkuvat yöt sairaalan nurmikolla tai katosten alla, Karjalainen kertoo.
Bulgaria – Facebookissa seurataan pastorien pitämiä rukoushetkiä
Jouni ja Jonna Haverinen työskentelevät Bulgariassa Krushevon luterilaisessa seurakunnassa. Jounin tehtävänä on tukea seurakuntatyössä paikallista Feymi-pastoria, tehdä nuorisotyötä ja järjestää erilaisia koulutuksia ja leirejä. Nyt työ on tauolla, kun Haveriset ovat Suomessa kotimaanjaksolla.
– Kaikki seurakuntavierailut on peruttu 13.4. asti, joten kevään kotimaanjakso menee monien vierailujen osalta mönkään, Jouni Haverinen harmittelee.
Koronavirustartuntoja Bulgariassa oli 22.3. mennessä todettu 185. Maassa on myös voimassa valmiuslaki. Haverisen mukaan seurakunnan kokoontumiset ovat tauolla ja monet pastorit ovat Facebookissa jakaneet rukoushetkiä. Ne ovat erittäin suosittuja. Haverisen mukaan paikallinen poliisi Peshterassa ilmoitti pastorille, että seurakunta voi kokoontua rukoilemaan kirkkotilaan, kunhan seurakuntalaiset pitävät kirkossa etäisyyttä toisiinsa.
– Pääosin paikalliset seurakuntalaiset ihmettelevät hysteriaa ja toteavat, että meillähän on luottamus Jumalassa.
Jouni Haverista on pandemian keskellä lohduttanut seuraava Jumalan lupaus: ”Hän antaa anteeksi kaikki syntini ja parantaa kaikki sairauteni. Hän päästää minut kuoleman otteesta ja seppelöi minut armolla ja rakkaudella.” (Ps.103:3–4)
– Vasta taivaassa olemme ikuisesti vapaita synnistä ja sairauksista. Syntihän on niin kuin virus, joka leviää ja levittää vaikutuksiaan ihmisten keskuudessa ja löytyy jokaisesta meistä. Tässä elämässä sairauden keskellä tai sitä pelätessä on tärkeää muistaa, että Jeesus on luvannut olla kanssamme tänään, olimmepa terveitä tai sairaita, hän rohkaisee.
Japani – Ehtoollisen vietossa noudatetaan tiukkaa hygieniaa
21.3. Japanissa oli jo hieman yli tuhat koronavirus -tartunnan saanutta (lisäksi risteilyaluksen 712 matkustajaa, joita ei lasketa yhteen maan tilaston kanssa).
– Japanin pääministeri Abe vetosi kansalaisiin helmikuun lopulla, että vältettäisiin suuria joukkotapahtumia ja että koulut sulkisivat ovensa. Tätä toivetta noudatettiin hyvin laajasti. Urheilutapahtumat joko peruttiin tai niiden alkamista siirrettiin, esimerkiksi sumo-turnaus käydään ilman katsojia vain tv-lähetyksenä, lähetyspappi Lauri Palmu listaa.
Lauri ja Asako Palmu työskentelevät Japanissa Etelä-Nishinomiyan seurakunnassa. Kaikki toimintapiirit on peruttu maaliskuun alusta lähtien, lukuun ottamatta sunnuntaijumalanpalveluksia. Kotikäynneillä vieraillaan seurakuntalaisten kodeissa, jos he kuuluvat riskiryhmään. Hygieniasta huolehditaan ennen ja jälkeen jumalanpalveluksen desinfioimalla kosketukselle altistuneet pinnat. Jumalanpalveluksissa ehtoollisen jakajilla on kasvomaski, kumikäsineet ja seurakuntalaiset tulevat yksi kerrallaan eteen vastaanottamaan pyhää ehtoollista.
– Koska meillä ehtoollista nautitaan vain kerran kuukaudessa, tuntuisi pahalta jättää se väliin. Hengellistä ravintoa ja uskon vahvistustahan tässä nyt tarvitsee itse kukin, Lauri Palmu sanoo.
Hän korostaa, että jos virallisesti kiellettäisiin yli kymmenen hengen tilaisuudet, noudatettaisiin tätä käskyä. Jo nyt Länsi-Japanin ev.lut. kirkossa on muutama seurakunta, jotka ovat siirtyneet etäjumalanpalveluksiin eli nettistriimaukseen.
– Tilanne toki huolettaa kaikkia, mutta se näyttäisi olevan hallinnassa, eikä se aiheuta meille henkilökohtaista uhkaa. Muistetaan kuitenkin rukoilla ja pestä käsiä ahkerasti. Stressitilanteissa auttavat myös riittävä uni ja tavallisista arkiaskareista kiinni pitäminen, Palmu rohkaisee.
Saksa – ”Jeesus pysyy vierellämme”
Saksassa maahanmuuttajien parissa seurakuntatyötä tekevät Hanna ja Toni Lindholm kertovat, että virusepidemia iski keskelle hektistä työvaihetta. Saksassa tartunnan saaneita oli 22.3. jo noin 24 900.
– Olimme sopineet yhteistyön askelista toisten järjestöjen kanssa. Nyt palaverit on jouduttu siirtämään tulevaisuuteen. Samoin kollegaperheen suunniteltu tutustumismatka on jouduttu siirtämään. Epidemian vaikutukset ovat olleet merkittävät, mutta toisaalta hiljentynyt tilanne mahdollistaa keskittymisen kirjallisuus- ja mediaprojekteihin etänä, Toni Lindholm kertoo.
Yhteydet seurakuntalaisiin toimivat nyt kokoontumisten sijaan erityisesti WhatsApp-sovelluksen välityksellä. Keskusteluryhmissä jaetaan rukousaiheita ja tukiviestejä. Seurakuntalaiset kokoontuvat perheittäin seuraamaan Facebook-liven kautta pastoreiden lähettämää videokuvaa jumalanpalveluksesta.
– Ihmiset rukoilevat myös koronatilanteen ja uhrien puolesta. Koemme sen merkittävänä yhdistävänä tekijänä seurakuntienkin välillä, Lindholmit sanovat.
Toni Lindholm kehottaa käyttämään ahkerasti rukouksen lahjaa nyt kun henkilökohtaiset kontaktit on minimoitava.
– Rohkaisen kaikkia teitä myös kertomaan se viestillä tai soittamalla sille läheiselle, että rukoilin juuri sinun puolestasi. Varsinkin yksinäisyydestä kärsiville tämä on tärkeää, hän sanoo.
Lindholmit uskovat, että lähetyskäsky näyttää voimansa juuri vaikeina aikoina.
– Jeesus pysyy niin meidän lähtijöiden kuin lähettäjienkin vierellä. Myös tänä outona aikana, jolloin koronapandemia koettelee maailmaa.