Kanadalaistutkimus: Kasvavat kirkot ovat teologialtaan konservatiivisia

Kasvavissa kanadalaiskirkoissa luetaan Raamattua ja rukoillaan enemmän kuin kuihtuvissa kirkoissa.

Place Royale, Quebec, Kanada. KUVA: istockphoto

Place Royale, Quebec, Kanada. KUVA: istockphoto
Place Royale, Quebec, Kanada. KUVA: istockphoto

 

Kasvavissa kanadalaiskirkoissa luetaan Raamattua ja rukoillaan enemmän kuin kuihtuvissa kirkoissa.

Teologisesti konservatiiviset kirkot kasvavat, kun taas liberaalit kirkot kuihtuvat, esittää tuore kanadalaistutkimus, joka julkaistiin joulukuussa Review of Religious Research -tiedejulkaisussa. Tutkimuksesta uutisoi The Guardian -lehti marraskuussa.

Kyselyyn osallistui 2 225 kirkossakävijää Kanadan Ontarion provinssista. Lisäksi tutkijat haastattelivat 29 pappia ja 195 seurakuntalaista.

Tutkijat vertailivat kasvavien kirkkojen pappien ja jäsenten uskomuksia ja käytäntöjä kuihtuvien kirkkojen vastaaviin. Kaikilla mittareilla kasvavat kirkot ”pitäytyvät vahvemmin kristinuskon perinteisiin uskomuksiin ja olivat innokkaampia rukoilemaan ja lukemaan Raamattua”, tutkimuksen johtaja David Haskell sanoo The Guardianille.

Aiemmat yhdysvaltalaiset ja englantilaiset tutkimukset eivät ole nähneet teologiaa merkittävänä syynä kirkossakäynnin laskuun.

Huoli lähimmäisistä panee liikkeelle

David Haskellin mukaan teologinen konservatiivisuus saa aikaan myös halua tavoittaa uusia ihmisiä oman uskonyhteisön pariin.

”Konservatiiviset uskovat, luottaen melko kirjaimelliseen raamatuntulkintaan, ovat ’varmoja’, että ei-kristityt menettävät mahdollisuuden ikuiseen elämään. Koska he ovat syvästi vakuuttuneita pelastavasta, elämää muuttavasta hyödystä, jonka vain heidän uskonsa voi tarjota, heillä on motivaatio kutsua perheitä, ystäviä ja tuttavia uskoonsa ja kirkkoonsa”, Haskell kommentoi.

Vaikka kasvavat seurakunnat ovat uskonnäkemyksiltään perinteisiä, niissä kuitenkin käytetään nykyaikaista rummuilla ja kitaroilla säestettävää musiikkia, kun taas kutistuvien seurakuntien jumalanpalvelukset nojaavat urkuihin ja kuoroon.

Kirkon tutkimuskeskuksen vs. johtaja Kimmo Ketola kommentoi kanadalaistutkimusta verkkomedia Valomerkille. Ketola huomauttaa, että uskontotutkimus ei ole saavuttanut yksimielisyyttä siitä, vaikuttaako teologinen linja kirkon kasvuun tai jäsenkatoon.

Ketolan mukaan on todennäköistä, että konservatiivisten kirkkojen menestystä selittää teologian sijasta muu taustatekijä, kuten selkeä identiteetti ja tehtävä.

Lisäksi

Tutkimuksen avainlöytöjä:

  • Vain 50% kutistuvien kirkkojen papistosta oli sitä mieltä, että on ”erittäin tärkeää kutsua ei-kristittyjä tulemaan kristityiksi”. Vastaavasti 100% kasvavien kirkkojen papeista oli tätä mieltä.
  • 71% kasvavien kirkkojen papeista lukee Raamattua päivittäin, kutistuvien kirkkojen papeista 19%.
  • 46% kasvavissa kirkoissa käyvistä lukee Raamattua kerran viikossa, kun taas kutistuvissa kirkoissa käyvistä niin tekee 26%.
  • 93% kasvavien kirkkojen papeista ja 83% seurakuntalaisista on samaa mieltä siitä, että ”Jeesus nousi kuolleista todellisella lihaa ja verta olevalla ruumiilla jättäen taakseen tyhjän haudan”. Kutistuvien kirkkojen seurakuntalaisista näin ajattelee 67% ja papeista 56%.

(Theology Matters: Comparing the Traits of Growing and Declining Mainline Protestant Church Attendees and Clergy)