Juhana Pohjola valittiin Lähetyshiippakunnan piispaksi

Suomen evankelisluterilainen lähetyshiippakunta on valinnut hiippakuntadekaani Juhana Pohjolan seuraavaksi Lähetyshiippakunnan piispaksi.

Lähetyshiippakunnan dekaani Juhana Pohjola. KUVA: JANNE KOSKELA

Juhana Pohjola sai piispanvaalissa 111 ääntä ja toinen ehdokas Esko Murto 12 ääntä. Äänioikeutettuja olivat pappiskollegion jäsenet ja kaksi maallikkoedustajaa kustakin seurakunnasta.  Äänestysprosentti oli 95.

– Tunnen suurta heikkoutta näin suuren tehtävän ja kutsun edessä, mutta tiedän, että seurakunnissa on keskusteltu tästä asiasta ja yleisissä esirukouksissa on paljon myös rukoiltu asian puolesta, ja se rohkaisee myös minua katsomaan tästä eteenpäin, Pohjola sanoi kiitospuheessaan.

Juhana Pohjola (s. 1972) toimii tällä hetkellä Lähetyshiippakunnan hiippakuntadekaanina. Hänet on vihitty papiksi Oulun hiippakunnassa vuonna 1999. Oulun hiippakunnan tuomiokapituli määräsi 2014 Pohjolan menettämään Suomen ev.lut. kirkon pappisviran. Perusteluiden mukaan Pohjola on rikkonut pappislupauksensa ja osoittanut sopimattomuutensa papin virkaan ryhtymällä Lähetyshiippakunnan viranhaltijaksi. Pohjola on suorittanut teologian maisterin (1997) ja teologian tohtorin (2014) tutkinnon Helsingin yliopistossa.

Juhana Pohjolan piispan virkaan vihkimistä suunnitellaan Lähetyshiippakunnan kesäjuhlan yhteyteen Loimaan evankelisella opistolla 1.8.2021. Pohjolasta tulee Risto Soramiehen (piispana 2013–2021) jälkeen Lähetyshiippakunnan toinen piispa. Matti Väisänen toimi Ruotsin ja Suomen lähetysprovinssin ensimmäisenä suomalaisena piispana vuosina 2010–2013 ennen itsenäisen Lähetyshiippakunnan perustamista.

Lähetyshiippakunta on Suomessa vaikuttava tunnustuksellinen luterilainen kirkko, jolla on noin 40 seurakuntaa ja 2 200 jäsentä. Se on Kansainvälisen luterilaisen neuvoston jäsen ja kirkollisessa yhteydessä muun muassa Yhdysvaltain Missouri-synodin luterilaisen kirkon kanssa.