Joululahja kenkälaatikossa ilahduttaa Euroopan köyhimpiä lapsia

Suomalaisten into on kasvanut vuosi vuodelta ja lahjoitettujen pakettien määrä on kasvanut noin kahdenkymmenen prosentin vuosivauhtia.

Cristi sai viime vuonna joululahjan Suomesta Operaatio Joulun Lapsi -keräyksen kautta. Kuva: Operaatio Joulun Lapsi

Cristi sai viime vuonna joululahjan Suomesta Operaatio Joulun Lapsi -keräyksen kautta. Kuva: Operaatio Joulun Lapsi
Cristi sai viime vuonna joululahjan Suomesta Operaatio Joulun Lapsi -keräyksen kautta. Kuva: Operaatio Joulun Lapsi

Operaatio Joulun Lapsi on kansainvälinen, Samaritan’s Purse -järjestön johtama projekti, jonka ideana on jakaa kenkälaatikon kokoinen joululahja maailman köyhimmille lapsille. Lahjoja lähetetään 11 maasta, joista suurimmat määrät tulevat Yhdysvalloista, Kanadasta ja Iso-Britanniasta. Tänä vuonna 130 köyhään maahan jaettavien lahjojen määrän odotetaan ylittävän 10 miljoonaa.

Suomessa Patmos Lähetyssäätiö on toiminut hankkeen koordinoijana vuodesta 1995 lähtien ja suomalaisten lähettämien lahjojen kautta on tavoitettu jo yli 200 000 lasta Bosniassa, Moldovassa ja Romaniassa.

Käytännöllisyys viehättää

Suomalaisten into on kasvanut vuosi vuodelta ja lahjoitettujen pakettien määrä on kasvanut noin kahdenkymmenen prosentin vuosivauhtia. Tänä vuonna tavoitteena on kerätä 32 000 lahjaa 160 keräyspisteeseen. Projekti viehättää käytännöllisyydellään.

– Monet ihmiset ovat ihastuneet projektissa ainutlaatuiseen ja konkreettiseen tapaan tehdä itse lahja lapselle. Monissa perheissä Operaatio Joulun Lapsi on ollut jokavuotinen perinne jo 20 vuoden ajan, Operaatio Joulun Lapsen projektikoordinaattori Ilkka Kujala arvioi.

Paketit tarkastetaan projektin varastolla, jotta varmistetaan kaikkien pakettien sisältävän leluja, vaatteita, koulutarvikkeita, hygieniatarvikkeita sekä karkkia. Suomesta paketeilla täytetyt rekat suuntaavat Romaniaan ja Moldovaan.

Paikan päällä kansalliset johtotiimit organisoivat lahjojen jakotilaisuudet, joissa seurakuntien työntekijät ovat mukana.  Kenkälaatikkolahjan mukana lapset saavan pienen vihkosen, jossa kerrotaan lapsen omalla äidinkielellä Jeesuksen tarina, ja lapsille kerrotaan lauluin sekä leikein evankeliumi.

Kouluikäisiä lapsia kutsutaan 12-osaiselle Suuri Seikkailu -lasten raamattukurssille. Suuressa Seikkailussa lapset oppivat kuka Jeesus on, miten lapset voivat oppia tuntemaan hänet paremmin ja miten hänestä voi kertoa ystävilleen.

Täsmälahja

Projektin kummeina toimii joukko kristillisiä vaikuttajia. Muun muassa Pasi Turunen, Pekka Simojoki ja Martti Kallionpää ovat olleet edellisvuosina mukana jakamassa paketteja. Tuoreimmat lisäykset kummikaartiin ovat laulaja Eija Merilä sekä seinäjokelainen salibandyseura SPV.

Kujala on todistanut monia koskettavia hetkiä, kun lapset ovat avanneet lahjojaan. Joka vuosi vastaan tulee lapsia, joiden lahjat ovat juuri heitä varten.

– Viime vuonna erityinen kohokohta oli antaa lahja Cristi-nimiselle orvolle kehitysvammaiselle romanipojalle. Hänen turkoosit silmälasinsa oli kiinnitetty kuminauhalla ylösalaisin. Heti kun näin hänet, ajattelin, että voi kun tämä poika saisi oikein todella hienon paketin, Kujala muistelee.

Ojentaessaan lahjan, Kujala ei tiennyt mitä se sisältää. Suomalainen pariskunta Pia ja Olli olivat tehneet lahjan, jossa oli fleecetakki ja pipo, jotka olivat tismalleen samanvärisiä kuin Cristin lasit.

– Paketti pursusi leluja ja koulutarvikkeita ja poika oli lahjasta niin innoissaan, ettei meinannut paikallaan pysyä. Tuntui että Jumala oli tämän lahjan suunnitellut juuri Cristiä varten.

Pakettien keräysaika on 5.10.–22.11.2015
Lisätietoja: www.joulunlapsi.fi