Jouluelokuvia

Vaikka me viisaat ihmiset kuvittelemme voivamme sulloa Jumalan haluamiimme raameihin, hän ei niihin mahdu, vaan toimii jatkuvasti vastoin odotuksiamme.

Joulu tekee taas tuloaan samalla, kun kaamos tihenee ja työtahti kiristyy vuoden loppua lähestyttäessä. Vaimoni mieliksi olemme muutamana vapaailtana rentoutuneet Netflixistä löytyneiden B-luokan jouluhömppäelokuvien parissa. Imelän romanttinen tunnelma, satumainen joulun taika ja varsin ennalta arvattavat juonenkäänteet ovat huvittaneet ja luoneet leppoisaa vastapainoa arjen kiireille ja paineille.

MYÖS JOULUN TODELLISESTA sanomasta löytyy itse asiassa aika sadunomaisia piirteitä. Ne ilmenevät joulunajan raamatunkohdissa monesti erilaisten vastakohtien ja ääripäiden myötä: Profeetta ennustaa, että pimeydessä vaeltava kansa näkee suuren valon, mahtava taivaallinen sotajoukko ilmoittaa juhlavan viestinsä arkisille duunareille, ja kaikkivaltias universumin hallitsija syntyy avuttomaksi vauvaksi talliin. Siinä traileria ällistyttävistä tositapahtumista koostuvalle spektaakkelille.

TOISIN KUIN JOISSAKIN pienemmän budjetin leffoissa, taivaallisessa joulutarinassa tapahtuu yllättäviä käänteitä. Vaikka me viisaat ihmiset kuvittelemme voivamme sulloa Jumalan haluamiimme raameihin, hän ei niihin mahdu, vaan toimii jatkuvasti vastoin odotuksiamme.

MIELESTÄNSÄ HURSKAAT Jeesuksen aikalaiset pahoittavat mielensä, kun tuo tunnettu opettaja valitseekin seuraansa syntisiksi tiedettyjä tapauksia, ja oikeudenmukaiselta kuulostavan silmä silmästä -opetuksen sijaan kehottaa kääntämään lyöjälle toisenkin posken. Omien ansioidensa avulla taivaaseen havittelevat pettyvät kuullessaan, että ”helpompi on kamelin mennä neulansilmästä”. Opetuslapset taas hämmentyvät Herransa kumartuessa pesemään heidän jalkojaan.

SITTEN JOULUN IHMEELLISISTÄ tapahtumista alkanut juoni johtaa tarinan kultaisen leikkauksen kohdalle. Jälleen ollaan käsittämättömien vastakohtien äärellä: Yksi viaton mies kuolee koko syntisen ihmiskunnan puolesta. Synnitön kantaa kaikki synnit. Se on täytetty. Esirippu ei laskeudu, vaan repeää kahtia.

SAVUN HÄLVETTYÄ kaikkien hämmästykseksi päähenkilö ilmestyy seuraajilleen. Suunnaton suru vaihtuu valtavaan iloon. Hän on voittanut kuoleman! Juuri ennen näyttämöltä poistumistaan Messias ilmoittaa lähettävänsä maan päälle Puolustajan, joka on kanssamme siihen asti, kunnes Hän itse palaa meitä hakemaan.

LOPPUTEKSTIT alkavat juosta, ja katsoja tajuaa, että huikea jatko-osa tullaan vielä näkemään.

Kirjoittaja on muusikko ja musiikkipedagogi.